REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump s tvitom odstavil »jastreba« in svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona

Trump s tvitom odstavil »jastreba« in svetovalca za nacionalno varnost Johna BoltonaBolton beležka 5000 vojakov Vir:YouTube

Ameriški predsednik Donald Trump je obvestil svojega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, da v Beli hiši ne potrebujejo več njegovih uslug in ga prosil za odstop. Bolton je Trumpu danes predal izjavo o svojem odstopu, je tvitnil ameriški predsednik.

Takoj zatem je cena nafte strmo padla.

»Včeraj sem obvestil Johna Boltona, da v Beli hiši ne potrebujemo več njegovih uslug. Resno se nisem strinjal s številnimi njegovimi predlogi, kot tudi drugi v administraciji, in zato sem prosil Johna za njegov odstop, ki mi ga je predal danes zjutraj,« je zapisal Trump na Twitterju.

Včeraj sem obvestil Johna Boltona, da v Beli hiši ne potrebujemo več njegovih uslug.

Ob tem se je zahvalil Boltonu za njegovo delo. Trump je na Twitterju še napovedal, da bo prihodnji teden imenoval njegovega naslednika.

V začetku letošnjega leta naj bi Trump Boltona tudi obtožil, da želi ZDA zvleči v vojno z Venezuelo.

Bolton in čolni IRCG

Toda takoj zatem se je s tvitom oglasil John Bolton. V tvitu je nasprotoval trditvam predsednika. Dejal je, da je Trumpu svoj odstop ponudil zvečer pred dogodkom. »O tem se bova pogovarjala jutri,« naj bi mu dejal Trump, ki pa ga je naslednjega dne odslovil – s tvitom.

Toda nato se je oglasil še zunanji minister ZDA Mike Pompeo in potrdil, da je bil John Bolton res - odpuščen.

Trump je dejal, da je Boltona odpustil zaradi nestrinjanja z njegovimi idejami. »Odločno se nisem strinjal s številnimi njegovimi predlogi,« je pojasnil predsednik, ki je dodal, da bo Boltonovega naslednika imenoval naslednji teden.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham je novinarjem dejala, da predsedniku "ni bilo všeč" veliko Boltonovih politik.

Rand Paul, znan kritik Boltona je ob novici dejal, so s tem 'možnosti za vojne po vsem svetu hitro zmanjšale.'

Sporni naj bi bili predvsem Boltonovi prijemi v politiki glede mirovnih pogovorov s talibani, ki jih je Trump želel organizirati v ZDA, Bolton pa je temu nasprotoval. Različnih pogledov pa sta bila tudi glede politike do Irana in Severne Koreje.

Bolton je bil sicer tretji Trumpov svetovalec za državno varnost, po Michaelu Flynnu in H. R. McMasterju.

Bolton je medtem že zapustil Belo hišo in ne bo več sodeloval na popoldanskih posvetih z Mikom Pompeom in Stevenom Mnuchinom.

Bolton naj bi tudi vsem novinarjem, ki jih pozna, pošiljal sporočila, da ni bil »odpuščen«, pač pa je sam ponudil svoj odstop.

Rand Paul, znan kritik Boltona je ob novici dejal, so s tem »možnosti za vojne po vsem svetu hitro zmanjšale«, o Boltonu pa je dejal, da je imel »naivno prepričanje, da  moramo ponovno oblikovati svet po naši podobi tako, da bomo izvajali prevrate v drugih državah in da bo nekako demokracija zmagala.«

Boltona so kot jastreba in kot vodjo "B-teama", ki želi ZDA zvleči v vojno z Iranom kritizirali tudi v Iranu, podobno mnenje pa so imeli tudi v Moskvi in Pekingu.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek