REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bolton v Moskvi slišal opozorila ruskega vodstva

Bolton v Moskvi slišal opozorila ruskega vodstvaJohn Bolton | VIR: Pixsell

Svetovalec za nacionalno varnost Bele hiše John Bolton se je danes v Moskvi sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in vodjo ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolajem Patruševom. S slednjim se je Bolton pogovarjal skoraj pet ur.

Ruski predstavniki so Boltonu dali vedeti, da je Moskva pripravljena sodelovati z Washingtonom glede pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega (INF). Opozorili so ga tudi, da bi odstop od tega ključnega sporazuma ogrozil svet.

Boltona so opozorili, da bi odstop od tega ključnega sporazuma ogrozil svet.

Kot so sporočili iz ruskega sveta za nacionalno varnost po pogovorih z Boltonom, bi odpoved pogodbe pomenila "resen udarec celotnemu mednarodnemu pravnemu sistemu razoroževanja in nadzoru orožja". Dodali so, da je bilo srečanje "konstruktivno v stilu poslovnega srečanja" ter da je Moskva pripravljena sodelovati z Washingtonom pri ohranitvi sporazuma.

Patrušev in Bolton sta govorila tudi o vprašanjih, ki so povezana z morebitnim podaljšanjem sporazuma novi Start o zmanjševanju jedrskih konic za pet let. Ta sporazum iz leta 2010 se bo sicer iztekel leta 2021.

Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva je kasneje sporočil, da sta se Bolton in Lavrov srečala na delovni večerji, ostalih podrobnosti pa niso objavili.

O nameri predsednika ZDA Donalda Trupa, da bo ZDA umaknil iz INF, se bo Bolton v torek predvidoma pogovarjal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Poleg tega naj bi se ameriški svetovalec za nacionalno varnost sestal še s svetovalcem Kremlja Jurijem Ušakovom.

Delite članek