REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump zamenjal svetovalca za nacionalno varnost Mc Masterja z Johnom Boltonom

Trump zamenjal svetovalca za nacionalno varnost Mc Masterja z Johnom BoltonomJohn Bolton je novi svetovalec za nacionalno varnost, foto: Flickr

Ameriški predsednik Donald Trump se je zahvalil za sodelovanje svojemu svetovalcu za nacionalno varnost Herbertu McMasterju in ga zamenjal z Johnom Boltonom, nekdanjim veleposlanikom ZDA pri Združenih narodih in enemu od pobudnikov vojne proti Iraku, ki jo je Trump leta 2016 odločno kritiziral.

Bolton je bil v času vladavine predsednika Baracka obame izjemno kritičen do predsednikove pripravljenosti na pogajanja z diktatorji, kot je severnokorejski voditelj Kim Jong Un, ko pa je pred mesecem dni Trump napovedal srečanje s predsednikom Severne Koreje do konca maja, je spremenil mnenje in dejal, da je to izjemno dobra zamisel.

Trump je tvitnil, da bo 69-letni Bolton, ki je med drugim zagovarjal uporabo oborožene sile proti Severni Koreji in Iranu, nastopil položaj 9. aprila. Bolton je bil v igri za visoki položaj v Trumpovi vladi že več mesecev, vendar so šli predsedniku na živce njegovi brki.

Bolton je položaj veleposlanika pri ZN zasedel, ko ga je Bush mlajši imenoval v času kongresnih počitnic, saj v senatu ne bi bil potrjen. Zadnja leta je bil analitik na ameriški televiziji Fox News.

Za položaj svetovalca za nacionalno varnost, ki ga je pred McMasterjem zasedal general Michael Flynn, Bolton ne potrebuje senatne potrditve. Demokratski senatorji bi ga sicer blokirali. Jack Reed iz Rhode Islanda je dejal, da Bolton ni modra izbira, ker nima dovolj dobre presoje za položaj.

McMaster je bil eden od visokih članov administracije, ki so Trumpa prepričevali naj ohrani jedrski sporazum z Iranom in svetovnimi silami, Bolton pa podobno kot Trump meni, da je potrebno sporazum razdreti.

Večina ameriških analitikov meni, da bo Boltonovo imenovanje prineslo še več mednarodnih sporov, imenovanje na položaj pa je presenetljivo, ker je bil Bolton odločen zagovornik vojne proti Iraku, ki jo je Trump v preteklosti označil za neumno in nepotrebno.

McMaster bo ostal na položaju do sredine aprila, potem pa se bo upokojil tudi iz vrst oboroženih sil ZDA, kjer ima čin generala. Od tako imenovanih "modrih" sodelavcev sta v Trumpovi vladi tako ostala le še obrambni minister James Mattis in šef kabineta John Kelly.

Delite članek