REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»5000 vojakov za Kolumbijo«: Slika Boltonove zabeležke razkrila tajne vojaške načrte ZDA proti Venezueli

»5000 vojakov za Kolumbijo«: Slika Boltonove zabeležke razkrila tajne vojaške načrte ZDA proti VenezueliBolton beležka 5000 vojakov Vir:YouTube

Ameriški snemalci so po zasedanju Sveta za nacionalno varnost v svoje objektive ujeli neprevidno zabeležko Johna Boltona, iz katere je razvidno, da naj bi ZDA v Kolumbijo poslale 5000 dodatnih vojakov.

Iz zabeležke je jasno razvidno, da je ameriški svetovalec predsednika za nacionalno varnost John Bolton zapisal, da ZDA »pozdravljajo dogovor s talibani«, zraven pa je bil zapis »5000 vojakov v Kolumbijo.«

»Ti idioti ne znajo pošteno organizirati niti državnega udara,« so ob nerodnosti Johna Boltona zapisali v Splinternews. Novica se je seveda hitro razširila po družbenih omrežjih.

Kolumbija je sicer tesna zaveznica ZDA, v tej državi pa je tudi že sedaj več sto ameriških vojakov. Kolumbija in Brazilija se v več poročilih omenjata tudi kot državi, ki bi lahko predstavljali »konico« pritiska in morda celo nezakonite oborožene intervencije v Venezueli.

Zapisek - Bolton Vir:YouTube

ZDA vsekakor zelo odločno pritiskajo na Venezuelo, s »priznanjem« samorazglašenega predsednika razpuščene skupščine Venezuele (nadomestila jo je ustavodajna skupščina) za predsednika države pa so še dodatno zapletle politično krizo v Venezueli.

Splinternews: 'Ti idioti ne znajo pošteno organizirati niti državnega udara'

Bela hiša je sicer poročila o pošiljanju vojakov takoj zanikala, so pa priznali, da so pri razpravah o Venezueli »vse opcije na mizi«. ZDA so sicer Venezueli zagrozile »s hudimi posledicami«, če bi bili ogroženi ali ameriški diplomati v Venezueli ali pa bi se karkoli slabega zgodilo Juanu Guaidu, ki se je razglasil za predsednika.

Zato Guaido svobodno še naprej koraka po Caracasu in drugje po državi, poziva ljudi, da naj se mu pridružijo, da naj vojaki obrnejo hrbet Nicolasu Maduru in podobno.

Za kaj podobnega si praviloma v vseh državah sveta vsi, ki bi počeli kaj podobnega, praviloma sicer prislužijo dolgoletne zaporne kazni.

Ob tem je Venezuela 72 urni ultimat diplomatom ZDA spremenila v 30-dnevnega, saj se želi medtem še naprej pogajati z ZDA, predsednik države Nicolas Maduro pa je pripravljen tudi na pogovore z opozicijo. Vendar to zaradi povečanega pritiska ZDA in samo 8-dnevnega roka, ki so ga nekatere države EU dale Venezueli za izvedbo novih volitev v državi – preprosto ne bo mogoče.

Juan Guaido Vir:Pixsell
Samorazglašeni "predsednik" Venezuele in izbranec ZDA Juan Guaido, ki nikoli sploh ni kandidiral za predsednika države.                                                           Vir:Pixsell

Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva pa ZDA v tem primeru niso samo »za« poskusom državnega udara v Venezueli, ampak ga »odkrito organizirajo.«

ZDA so sicer istočasno sprejele nove sankcije proti Venezueli. Zamrznile so 7 milijard dolarjev vredno premoženje državnega naftnega podjetja Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) in preprečile dostop do 11 milijard dolarjev sredstev, ki naj bi jih podjetje zaslužilo naslednje leto.

Samo od začetka prejšnjega stoletja so ZDA v tem delu sveta intervenirale 56-krat in pogosto rušile demokratično izbrane voditelje.

John Bolton je po razkritju svoje beležke na Twittru zapisal, da si njegova vlada prizadeva vse, da bi »ločila nelegitimnega Madura od njegovih virov prihodkov« in hkrati »pripeljala demokracijo nazaj v Venezuelo.«

Zanimivo pa je, da so kolumbijske radijske postaje poročale, da se je v Kolumbijo odpravil ameriški general Mark Stammer, poveljnik južne armade ameriške vojske.

Nicolas Maduro z vojaki Vir:Twitter
Za predsednika Nicolasa Madura (na sliki z vojaki) je lani glasovalo okoli 6,2 milijona volilcev, najbližja konkurenta pa sta dobila 1,9 in 1 milijon glasov. Je Maduro torej res "diktator" in "komunistični avtokrat"?   Vir:Pixsell

To seveda ni prvi poskus ameriškega vmešavanja v notranje zadeve latinskoameriških držav.

Samo od začetka prejšnjega stoletja so ZDA v tem delu sveta intervenirale 56-krat, pri tem pa so pogosto z oblasti zrušile tudi demokratično izbrane voditelje, ki pač niso bili dovolj po volji oblastem v Washingtonu.

Zadnji podoben poskus se je zgodil leta 2009, ko je tedanja zunanja ministrica Hillary Clinton podprla nove volitve v Hondurasu takoj po odstranitvi z oblasti levičarskega predsednika Manuela Zelaya.

Skrb za »demokracijo« pa kot razlog za intervencijo v Venezueli seveda deluje precej neprepričljivo, glede na to, kako plodno ZDA sodelujejo s Savdsko Arabijo in številnimi drugimi avtoritarnimi in nesvobodnimi državami po vsem svetu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek