REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poveljnik iranske vojske izziva: »Ameriška vojska v regiji je naslabotnejša v vsej zgodovini«

Poveljnik iranske vojske izziva: »Ameriška vojska v regiji je naslabotnejša v vsej zgodovini«Izstrelitev iranske protiladijske manevrirne rakete Vir:Wikimedija

Vrsta ostrih izjav, ki si jih izmenjujejo iranski in ameriški voditelji se nadaljuje iz dneva v dan. Potem, ko je predsednik ZDA dejal, da bo v primeru, če se bo Iran odločil za boj, »to uradni konec Irana,« se je sedaj oglasil tudi namestnik poveljnika Iranske revolucionarne garde (IRG).

To organizacijo so sicer ZDA označile za »teroristično«, v odgovor na to potezo pa je Iran ameriško vojsko označil za prav tako – teroristično organizacijo.

Toda sedaj je namestnik Iranske revolucionarne garde, ki je sicer nekoliko bolje opremljen in izvežban del redne vojske ameriško navzočnost v regiji Bližnjega vzhoda ocenil, kot navaja iranska agencija Fars, za »najbolj šibko v zgodovini.«

Poveljnik iranske vojske: »Ameriška vojska v regiji je naslabotnejša v vsej zgodovini«

»Američani so bili prisotni v regiji od leta 1833 in so sedaj najbolj šibki v vsej zgodovini njihove prisotnosti v zahodni Aziji,« je dejal kontraadmiral Ali Fadavi, namestnik poveljnika garde.

ZDA sicer obtožujejo Iran, da ogroža njihove zaveznike in interese IRG pa so obtožili tudi nedavnih napadov na tankerje, ki prevažajo nafto v Hormuški ožini. Vendar za to niso ponudili nobenih dokazov.

Združene države Amerike so napovedale napotitev dodatnih 1500 vojakov na Bližnji vzhod, v regijo pa so poslali tudi letalonosilko Abraham Lincoln s spremljevalnimi ladjami in dodatne izstrelke Patriot, namenjene prestrezanju balističnih in drugih izstrelkov.

Iz Irana pa je medtem prišlo tudi opozorilo, da lahko Iran, če bo to potrebno, potopi ameriške vojne ladje, ki so bile poslane v Perzijski zaliv, z uporabo izstrelkov in "skrivnega orožja".

Letalonosilka Abraham Lincoln Vir: US Navy

To je napovedal visoki častnik iranske vojske.

»Američani pošiljajo v regijo dve vojaški ladji. Če naredijo najmanjšo neumnost, bomo te ladje poslali na dno morja, skupaj z njihovo posadko in letali in to z dvema raketama ali tajnim rožjem,« je za tiskovno agencijo Mizan dejal general Morteza Qorbani, svetovalec iranskega vojaškega poveljstva.

Manevrirne rakete, ki lahko potopijo ladje, so v Iranu že doslej izstreljevali iz vozil, pa tudi – podmornic.

Poluradna iranska tiskovna agencija ISNA pa je že ob pošiljanju ameriških letal B-52 v regijo prenesla izjavo ajatole Tabatabi Nedžada, ki je dejal, da bi bila lahko "njihova milijardo dolarjev vredna flota uničena z eno raketo."

Ni jasno, ali lahko Iran res potopi letalonosilko.

Toda Iran je dvakrat že uspešno preizkusil protiladijske rakete, ki bi lahko bile zelo nevarne tudi za ameriška plovila.

Manevrirne rakete, ki lahko potopijo ladje, so v Iranu že doslej izstreljevali iz vozil, pa tudi – podmornic, kot kaže zgornji posnetek.

Kot poroča Military Balance so prvi takšen uspešen preizkus izstrelitve rakete iz potopljene podmornice opravili že leta 2015.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek