REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriške ladje bo Iran, če bo nujno, »poslal na dno morja« z raketami ali pa jih potopil »s tajnim orožjem«

Ameriške ladje bo Iran, če bo nujno, »poslal na dno morja« z raketami ali pa jih potopil »s tajnim orožjem«Iransko orožje - animacija

Združene države Amerike so v petek napovedale napotitev dodatnih 1500 vojakov na Bližnji vzhod in to napotitev opravičile kot potezo za »okrepitev obrambe pred Iranom«.

V regijo so poslali tudi letalonosilko Abraham Lincoln s spremljevalnimi ladjami in ob tem še dodatne izstrelke Patriot, namenjene prestrezanju balističnih in drugih izstrelkov.

Gre za 'politiko topnjač', koncepta iz časov imperialističnih časov.

ZDA so sicer Iransko revolucionarno gardo (ki so jo označile za "teroristično organizacijo") že obtožile tudi za izvedbo skrivnostnih napadov na savdske tankerje v Hormuški ožini, čeprav dokazov za to niso predstavile.

Vendar pa tudi v zahodnih medijih prevladujejo kritične ocene sedanje politike ZDA do Irana. Nemški časnik Handelsblatt je nedavno ocenil, da bo politika pritiska še bolj okrepila trdnost političnega vodstva Irana.

Gre za »politiko topnjač«, koncepta iz časov imperialističnih časov, ocenjuje Handelsblatt.

Letalonosilka ZDA

Iz Irana pa je medtem prišlo tudi opozorilo, da lahko njihova vojska, če bo to potrebno, potopi ameriške vojne ladje, ki so bile poslane v Perzijski zaliv, z uporabo izstrelkov in "skrivnega orožja". To je napovedal visoki častnik iranske vojske.

Če naredijo najmanjšo neumnost, bomo te ladje poslali na dno morja, skupaj z njihovo posadko in letali in to z dvema raketama ali tajnim orožjem

»Američani pošiljajo v regijo dve vojaški ladji. Če naredijo najmanjšo neumnost, bomo te ladje poslali na dno morja, skupaj z njihovo posadko in letali in to z dvema raketama ali tajnim orožjem,« je za tiskovno agencijo Mizan dejal general Morteza Qorbani, svetovalec iranskega vojaškega poveljstva.

Poluradna iranska tiskovna agencija ISNA pa je že ob pošiljanju ameriških letal B-52 v regijo prenesla izjavo ajatole Tabatabi Nedžada, ki je dejal, da bi bila lahko njihova milijardo dolarjev vredna flota uničena "z eno raketo."

Zahodni strokovnjaki ocenjujejo, da Iran s svojo retoriko pogosto pretirava pri oceni lastnih zmogljivosti, vendar je res, da so mnogi zaskrbljeni zaradi obsežnega iranskega programa balističnih izstrelkov daljšega dosega.

Letalonosilka ZDA USS Abraham Lincoln sicer v Perzijski zaliv ni prišla sama – ob njem proti Perzijskemu zalivu pluje tudi udarna skupina 12 (Carrier Strike Group 12) v kateri je cela vrsta vojaških ladij: ena raketna križarka, pet rušilcev in ena fregata.

Sama letalonosilka Abraham Lincoln, ki pluje ne jedrski pogon je v uporabi od leta 1989, vendar je bila lani temeljito obnovljena. Dolga je 330 metrov in dosega hitrost do 35 vozlov na uro. Na njej je okoli 5600 oseb ter okoli 90 letal in helikopterjev.

Ni jasno, ali lahko Iran res potopi letalonosilko. Njihova vojska je te napade sicer velikokrat simulirala, ob vojni vaji »Vzvšeni prerok 9« pa so Iranci v Hormuški ožini celo naredili »lažno letalonosilko« in na njej vadili izkrcanje komandosov.

Kaj podobnega pa bo v realnosti seveda težko izvesti.

Večina iranskih raket ima za kaj takšnega tudi premajhne bojne glave (težke le okoli 100 kilogramov) da bi lahko resneje poškodovale veliko letalonosilko.

Sovjetske rakete za uničevanje letalonosilk so imele namreč najmanj 750 kilogramov eksploziva ali pa celo jedrske bojne glave.

Toda Iran je dvakrat že uspešno preizkusil protiladijsko raketo Halidž Fars (Perzijski zaliv)z glavo težko 650 kilogramov in sistemom za preprečevanje prestrezanje.

Imajo pa tudi težko protiladijsko raketo Raad z dometom do 360 kilometrov in nekoliko lažjo raketo Kader (izstrelitev si lahko ogledate v posnetku spodaj), z okoli 200 kilogrami eksploziva in dometom 200 kilometrov.

 

Iran razpolaga tudi s posebnimi torpedi, ki bi lahko bili lansirani iz njihovih podmornic.

Največja oddaljenost vlad od obale v Perzijskem zalivu je 360 kilometrov, v Hormuški ožini pa 80 kilometrov, kar pomeni, da bi ameriška letalonosilka res lahko postala tudi »tarča« iranskih raket.

Ob tem pa je Iran v svojih propagandnih video sporih dal vedeti, da razpolaga tudi s posebnimi torpedi, ki bi lahko bili lansirani iz njihovih podmornic in lahko potopijo ne eno - pač pa pet ameriških letalonosilk, kot je poročal že Daily Express. 

Za kakšna torpeda gre ni jasno, znano pa je,da je tudi Sobvjetska zveza razvila posebna torpeda, ki pod vodo brzijo z neverjetno hitrostjo - tudi preko 200 kilometrov na uro.

Če jih je Iran uspel izdelati ali celo izboljšati, bi lahko to bilo res zelo neprijetno presenečenje za ameriško mornarico. 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek