REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hašodžijevi morilci truplo raztopili v kislini in nato mirno večerjali

Hašodžijevi morilci truplo raztopili v kislini in nato mirno večerjaliMohamed bin Salman pri kraljici Elizabeti

Grozljiva usoda Džamala Hašodžija še naprej polni stolpce svetovnih medijev. Vse pa tudi kaže, da je režim v Savdski Arabiji začel pripravljati akcije za »omejevanje škode« po katastrofalnem fijasku v Istanbulu, ko so prisluškovalne naprave turških obveščevalcev posnele sekanje prstov in sedemminutno mučenje Hašodžija, ki so ga njegovi savdski mučitelji nato obglavili.

Še pred tem so oz prostora napodili savdskega konzula, ki jih je zgolj milo prosil, da naj »to naredijo zunaj«, oni pa so mu zagrozili, da naj bo raje tiho, »če hoče živeti, ko pride nazaj v Savdsko Arabijo.«

Meshal Saad M Albostani je bil ubit v sumljivih okoliščinah.

Zato pa po prihodu v domovino iz sedaj že očitno spodletele operacije likvidacije ni prav dolgo živel eden od Hašodžijevih morillcev. Meshal Saad M Albostani, poročnik savdskega letalstva, naj bi bil namreč ubit v »sumljivih okoliščinah« v prometni nesreči v savdskem glavnem mestu Rijadu.

Preiskava savdskega konzulata Vir:Twitter

Nesreča naj bi se zgodila na avtocesti. Bil je samo eden iz skupine 15-ih, katerih podatke je medtem javno objavila turška policija in jih že iščejo v zvezi z izginotjem in verjetno smrtno Džamala Hašodžija.  Turška provladna medijska organizacija Yeni Safak ocenjuje, da so omenjenega z nesrečo, ki je najverjetneje naročen uboj, »prisilili v molk«.

Prav tako ni nepomemben podatek, da je sedem od 15-ih  iz skupine, ki je najverjetneje ubila Hašodžija, del osebne garde kronskega princa Mohameda bin Salmana - najverjetnejšega naročnika uboja Hašodžija. Eden od njih – generalmajor Mahir Abdul Aziz Muhammad Mutrib je bil v spremstvu Mohameda bin Salmana, ki je letos obiskal Francijo in Anglijo, najmanj trije morilci pa so bili tudi na srečanju s kraljico Elizabeto.

Preiskava savdskega konzulata Vir:Twitter

Sicer pa naj bi se po umoru v konzulatu morilci hašodžija skupaj z razrezanim truplom odpeljali v rezidenco konzula, kjer so po grozljivem umoru pojedli večerjo. Tu naj bi se tudi rešili trupla, ki so ga po vsej verjetnosti – raztopili v močni kislini. 

Tudi ameriški predsednik Donald Trump je priznal, da »vse kaže«, da je Hašodži res mrtev. Še naprej ponavlja tudi svojo napoved, da bodo zaradi tega »posledice hude«, vendar večina analitikov tem napovedim ne verjame prav veliko.

Citirajo tudi Trumpovo izjavo, da Savdijci pri njem kupujejo stanovanja, ki so vredna 60 ali 70 milijonov dolarjev in da zato nima »nič proti njim.« Uradno pa seveda nastopa drugače, trdi, da »hoče izvedeti, kaj se je zgodilo« in ponavlja, da »nič ne prikriva.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek