REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turška policija našla "trdne dokaze" o uboju Džamala Hašodžija v savdskem konzulatu v Carigradu

Turška policija našla

Visok uradnik naj bi za AP potrdil, da je policija Turčije ob skupnem pregledu konzulata Savdske Arabije v Istanbulu skupaj s savskimi preiskovalci našla dokaze, ki kažejo, da je bil disident in novinar Washington Posta Džamal Hašodži res ubit znotraj diplomatskega predstavništva – kar so doslej sicer oblasti Savdske Arabije ves čas zanikale. Uradnik je za AP govoril pod pogojem, da ostane anonimen.

Po njegovih besedah je policija našla »trdne dokaze«, da se je uboj res zgodil, več podrobnosti pa ni želel povedati. V konzulat so sicer danes vstopili tudi turški preiskovalci. Gre za presedan, saj gre za formalno savdijsko »ozemlje« in v skladu z Dunajsko konvencijo Savdijski Arabiji ne bi bilo potrebno dopustiti preiskave turške policije v svojih prostorih.

Živega so Hašodžija sicer zadnjič videli 2. oktobra, ko je vstopil v konzulat, kar so posnele tudi varnostne kamere. Pri svoji zaročenki je tedaj pustil tudi svoj iPhone. Turški časniki so nato lansirali novico, da je Applova ura na roki Hašodžija posnela zasliševanje in uboj. Vendar je verjetneje, da so do podatkov o dogajanju za zidovi konzulata turški organi prišli s pomočjo tradicionalnega prisluškovanja.

Recep Tayyip Erdogan je dejal, da so preiskovalci v konzulatu našli 'strupen material', s katerim je bil 'konzulat prepleskan.'

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer medtem že govoril s kraljem Savdske Arabije, ki je zanikal, da bi vedel karkoli o uboju Hašodžija. V Rijad pa se je odpravil tudi zunanji minister ZDA Mike Pompeo, ki se je o zadevi pogovarjal tudi z Mohamedom bin Salmanom, de facto voditeljem Savdske Arabije, ki vse bolj prevzema vlogo pravega kralja in državo vodi v imenu svojega, že nekoliko dementnega očeta.

Zunanji minister ZDA se je svojim gostiteljem in zaveznikom sicer – da bi bila mera polna - zahvalil za »transparentno« preiskavo izginotja Hašodžija.

Medtem pa je tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da so preiskovalci v konzulatu našli »strupen material«, s katerim je bil »konzulat prepleskan.« Videti je bilo tudi čistilce s krpami in posodami, kako vstopajo v konzulat, zato analitiki ocenjujejo, da so savdski uslužbenci poskusili prikriti sledove zločina.

Po poročanju časnika CNN se savdska vlada zaradi vseh dokazov će pripravlja na priznanje, da je 2. oktobra Džamal Hašodži, ki se je v njihovem konzulatu v Istanbulu oglasil zaradi urejanja dokumentacije, umrl med zaslišanjem, ki je »šlo narobe.« Savdijci naj bi se tako pripravljali na priznanje, da so odgovorni za njegovo smrt. Tako CNN kot tudi BBC se pri tem sklicujeta na »dva vira.«

Krivdo naj bi nato pripisali »kriminalcem«, ki so povzročili smrt in ki s samo vlado menda naj ne bi imeli ničesar. Vse skupaj naj bi pisalo v posebnem poročilu savdijske vlade. Da se pripravlja prav takšno pojasnilo, je bilo razvidno tudi iz zadnjih izjav Donalda Trumpa, ki je prav tako omenjal, da so za Hašodžijevo smrt najverjetneje odgovorni »kriminalci.« Koga bo savdska vlada žrtvovala, pa v tem trenutku še ni znano.

Po navedbah CNN-a naj bi obstajali tako avdio kot video dokazi o smrti Hašodžija, zato je savdijska vlada kljub prvotnim zanikanjem in trditvam, da je Hašodži še istega dne odšel iz njihovega konzulata – na koncu klonila pod težo dokazov. 

Delite članek