REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Savdijci obljubili Pompeu temeljito preiskavo o izginotju Hašodžija

Savdijci obljubili Pompeu temeljito preiskavo o izginotju HašodžijaDržavni sekretar ZDA Mike Pompeo

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes na poti v Turčijo sporočil, da so mu v Savdski Arabiji obljubili, da ne bo nihče izvzet iz preiskave o izginotju novinarja Džamala Hašodžija, ki je v začetku oktobra izginil na savdskem konzulatu v Istanbulu. To naj bi pomenilo, da iz preiskave ne bi bili izvzeti niti člani kraljeve družine.

Ameriški časnik New York Times je v torek poročal, da veliko indicev glede odgovornosti za izginotje savdskega oporečnika in kritika režima vodi k savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu. Izmed osumljencev, ki jih je identificirala Turčija, naj bi bil eden pogost spremljevalec princa. Še trije naj bi bili v skupini njegovega osebnega varovanja, peti pa naj bi bil pomemben savdski forenzik, je navedel časnik.

Izmed osumljencev, ki jih je identificirala Turčija, naj bi bil eden pogost spremljevalec princa. Še trije naj bi bili v skupini njegovega osebnega varovanja, peti pa naj bi bil pomemben savdski forenzik, je navedel časnik.

To bi lahko omajalo trditve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da mu je savdski kralj Salman ostro zanikal vedenje o tem, kdo naj bi bil odgovoren za izginotje Hašodžija, in da naj bi novinarja ubili morilci, ki so delali na lastno pest.

Džamal Hašodži
Džamal Hašodži

Hašodži je izginil 2. oktobra, potem ko je obiskal savdski konzulat v Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za svojo skorajšnjo poroko. Savdska Arabija trdi, da je prostore konzulata tudi zapustil, a za to ni nobenih dokazov in turška policija vztraja, da se to ni zgodilo.

Turške oblasti menijo, da je Hašodžija ubila skupina 15 moških, ki so jih iz Rijada posebej s to nalogo poslali v Istanbul.

Turške oblasti menijo, da je Hašodžija ubila skupina 15 moških, ki so jih iz Rijada posebej s to nalogo poslali v Istanbul.

CNN in Wall Street Journal sta v ponedeljek poročala, da naj bi Hašodži umrl "po nesreči" med zasliševanjem in da Savdska Arabija pripravlja poročilo, v katerem naj bi to priznala.

New York Times navaja, da naj bi bilo najmanj devet moških od te petnajsterice povezanih s savdskimi varnostnimi službami, vojsko ali ministrstvi. Do teh ugotovitev so pri časniku prišli s pomočjo programske opreme za prepoznavo obraza, podatkov o telefonskih številkah savdijcev, tajnih savdskih dokumentov, ki so pricurljali v javnost, ter pričevanj prič in medijskih zapisov.

Afera je bila tudi v ospredju pogovorov ameriškega zunanjega ministra Pompea v Rijadu, kjer se je med drugim sestal tudi s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Danes se bo mudil v Ankari, kjer se bo sestal tudi s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Na nujno misijo glede te krize ga je poslal Trump.

Na letu v Ankaro je Pompeo novinarjem pojasnjeval vsebino pogovorov v Rijadu in jim na vprašanje o možnih povezavah kraljeve družine v izginotje Hašodžija pojasnil, da so mu Savdijci zagotovili, da "ne bo nobenih izjem glede tega, kdo bil lahko nosil odgovornost". Prav tako mu je savdsko vodstvo zatrdilo, da bi karkoli vedeli o dogajanju na konzulatu v Istanbulu, je še povedal, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obisk v Rijadu je sicer označil za izjemno uspešnega, saj da so mu Savdijci obljubili temeljito in transparentno preiskavo. Vendar se je izognil neposrednemu odgovoru na vprašanje, kaj so mu savdijci povedali glede usode Hašodžija - ali je živ ali mrtev. "Ne želim govoriti o nobenih dejstvih. Tudi oni niso hoteli, da bi tako imeli priložnost, da izvedejo temeljito preiskavo," je povedal Pompeo.