REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Intercept: kako je Rex Tillerson preprečil vojno - in izgubil službo

Intercept: kako je Rex Tillerson preprečil vojno - in izgubil služboTillerson in Trump

Po poročanju Intercepta je Savdska Arabija s pomočjo Združenih arabskih emiratov (UAE) in Egipta lani poleti, kmalu po popolni blokadi Katarja, pripravljala invazijo na to majhno, toda strateško pomembno državo z velikimi zalogami plina.

Malo pred tem so države, ki so sledile vodstvu Savdske Arabije, Katar obtožile »terorizma«, kar je bila nekoliko absurdna obtožba, če vemo, da je bila večina napadalcev enajstega septembra v ZDA Savdijcev in da je ta država nesebično pomagala teroristom po vsej regiji, v zadnjih letih predvsem v Siriji.

Resnični razlogi za napad na suverenost Katarja so večplastni in geopolitični. Katarska preveč neodvisna zunanja politika in pripravljenost na sodelovanje z Iranom je bila za Savdsko Arabijo, ki vidi Iran kot glavnega nasprotnika v regiji - kaplja čez rob. V zadnjem času vse več poročil tudi potrjuje, da so visoki savdski uradniki in osebe povezane z UAE v mesecih pred blokado aktivno lobirali pri tesnih sodelavcih ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Položaj Katarja in Savdske Arabije

Ta je nato najprej obiskal prav Savdsko Arabijo in tam sklenil veliko število izjemno donosnih poslov v korist predvsem ameriške orožarske industrije, nekatera poročila pa kažejo tudi na sumljive denarne tokove iz smeri Savdske Arabije in UAE proti ZDA.

Sledila je popolna zračna, pomorska in kopenska blokada Katarja s strani UAE, Savdske Arabije, Bahraina in Egipta, v pripravi pa je bila – celo vojna. To vojno naj bi, kot poroča Intercept, preprečil prav nekdanji zunanji minister Rex Tillerson, ki je nekaj tednov pred invazijo Savdijske Arabije in UAE na Katar prepričal najvišje predstavnike te države, da odstopijo od že načrtovane vojne. Informacije o tem so za Intercept potrdili eden pripadnik ameriške obveščevalne skupnosti in dva uradnika zunanjega ministrstva ZDA.

Katar

Do informacij o pripravah na napad naj bi prišli katarski obveščevalci v Savdski Arabiji, ki so o tem alarmirali vodstvo svoje države, nato pa je dokaze o tem dobil tudi ameriški zunanji minister Rex Tillerson. Tillerson je nato opravil vrsto diplomatskih klicev, da bi »odpovedal« načrtovano vojno. Pri tem je bil Tillerson celo tako hiter, da se je odzval nekaj mesecev predno so ameriški in britanski obvščevalci potrdili, da je bila vojna res načrtovana.

Savdske enote naj bi lani poleti prestopile katarsko mejo in z vojaško podporo UAE napredovale okoli 70 kilometrov proti Dohi

Tillerson je poklical savdijskega kralja Salmana, takratnega namestnika kronskega princa in danes »de facto« vladarja Mohameda bin Salmana in zunanjega ministra Adel al-Jubeira in zahteval, da ne napadejo Katarja.

Tillerson je posredoval tudi pri obrambnem ministru ZDA Jimu Mattisu, ki je klical svojega kolega v Savdijsko Arabijo in ga opozoril na »nevarnosti takšne invazije.« Pri tem je vojaško oporišče ameriške vojske na letališču Al Udeid zraven Dohe središče ameriškega osrednjega poveljstva za Bližnji vzhod. V oporišču je okoli 10 000 ameriških vojakov.

»Načrt, ki so ga odobrili kronski princi v Savdsjki Arabiji in Združenih arabskih emiratih je bil samo nekaj tednov pred začetkom, v skladu z njim pa bi savdske enote prestopile katarsko mejo in z vojaško podporo UAE napredovale okoli 70 kilometrov proti Dohi,« poroča Intercept.

Savdijska vojska bi tako ob podpori Združenih arabskih emiratov zavzela tudi glavno mesto Katarja - Doho. Pri tem naj bi enote zaobšle ameriško oporišče Al Udeid.

Intercept ob tem opozarja, da je bila njegova uspešna preprečitev vojne verjetno eden od razlogov, zaradi katerega je Donald Trump 1. decembra lani odpustil Rexa Tillersona. Pri tem naj bi nekateri savdski uradniki – očitno v tesnih zvezah z Trumpovo administracijo  - že tri mesece pred njegovo odpustitvijo napovedovali, da bo Tillerson »odšel«, oziroma, da bo zamenjan.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek