REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Savdijski kralj kritiziran zaradi rokovanja z Melanio Trump

Savdijski kralj kritiziran zaradi rokovanja z Melanio TrumpMelania - haram

Prva dama ZDA je bila ta teden pogosto v središču pozornosti medijev. Pozornost je najprej pritegnilo dejstvo, da ne ona in ne Ivanka ob obisku v Savdski Arabiji nista nosili pokrival, nato  morebiten hiter "udarec" po roki Donalda Trumpa ob prihodu v Izrael, mediji pa so pozorno sledili tudi pogovoru med papežem Frančiškom in Melanio Trump in papeževi opazki, izrečeni pred kamerami, če morda predsednika ZDA hrani tudi "s potico". Kar so nekateri mediji narobe prevedli kot "pico." Kljub temu pa so številni novinarji nato poročali o tem slovenskem pecivu in slavo potice ponesli daleč v svet.

V Švedski pa je vsaj v krogih nekaterih tam živečih muslimanov največ  pozornosti pritegnil nek drug dogodek z začetka potovanja predsednika in prve dame ZDA - rokovanje savdijskega kralja Salmana bin Abdula Aziza z Melanio Trump, soprogo predsednika ZDA.  Prav zato je kralj iz teh krogov takoj dobil "lekcijo" o islamski etiki.

V skladu s prevladujočim naukom o islamu je namreč vsako rokovanje ali celo samo dotik moškega in ženske - razen če sta v sorodu - strogo prepovedan. Najostrejše kritike na račun savdijskega kralja in njegovega rokovanja so se zato pojavile na novem računu Instagrama z naslovom  Islamiskt ("islamsko").  Račun in stran na Facebooku sta bila po poročanju švedskega portala Fria Tider ustanovljena konec letošnjega aprila. "V imenu Alaha, vi se rokujete na ta način? Upam, da ne. Rokovanje z nasprotnim spolom je strogo prepovedan greh ("haram") in je nekaj, kar sveti prerok ne samo da nikoli ni počel, pač pa je prepovedoval takšno početje tudi svojim vernikom," je zapisano na strani Islamsiskta.

Nato sledi pojasnilo, zakaj je za muslimane tako pomembno, da se ne rokujejo z osebami nasprotnega spola. "Imejte v mislih, da s tem, ko se ne rokujete z nasprotnim spolom drugim in tudi sebi kažete, kdo ste. To je del vaše identitete, ne pozabite na to," piše na strani, s katero najverjetneje upravlja skupina, ki je že pred tem protestirala, ko neke ženske, ki je nosila naglavno pokrivalo (hidžab) zaradi tega niso želeli zaposliti v nordijskem letalskem avtoprevozniku.

Melania - Twitter

Vendar pa vsaj na socialnih omrežjih o ravnanju Melanie na potovanju ni bilo enotnega mnenja. V skupinah, ki podpirajo ameriškega predsednika so na primer ob slikah prvega para med obiskom v Savdijski Arabiji na Twittru (@TrumpGirlsStrong) zapisali, da je prva dama ZDA "najbolj osupljiva" od vseh do sedaj ter da s svojo podobo "jemlje dih."

V Švedski zahteve, ki jih postavlja muslimanska etika v okolju, ki se sicer trudi spoštovati multikulturalizem, pogosto privedejo do sporov in nenavadnih posledic. Leta 2016 je dala odpoved učiteljica, ki so ji v službi povedali, da se od nje pričakuje tudi rokovanje z moškimi kolegi. Istega leta se je zgodba ponovila z muslimanskim članom mestnega sveta v mestu Helsingborg, nato pa še v primeru še nekega  mejnega inšpektorja. Najbolj znan pa je verjetno primer visokega člana Zelene stranke Jasri Kana, ki je protestno odstopil s položaja, potem ko je med intervjujem zavrnil rokovanje z novinarko.