REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump bo lahko razglasil »zmago« v trgovinski vojni, vendar bo cena ogromna - zapravljeno zaupanje

Trump bo lahko razglasil »zmago« v trgovinski vojni, vendar bo cena ogromna - zapravljeno zaupanjeXi Jinping in Donald Trump v Osaki.

Ameriška podjetja lahko znova prodajajo Huaweiju, toda »nič več ne bo, kot je bilo«, opozarjajo ameriški mediji.

Kitajska se bo namreč odslej usmerila v nadomeščanje vsega, od česar je še odvisna od ZDA.

Ameriški predsednik Donald Trump je na vrhu G20 napovedal, da novih carin na kitajsko blago za zdaj ne bo in da tudi ameriška podjetja lahko še prodajajo blago Huaweiju – tam, kjer ne gre za »vprašanja nacionalne varnosti« - kar so mnogi sprejeli z velikim olajšanjem.

Kitajska se bo odslej usmerila v nadomeščanje vsega, od česar je še odvisna od ZDA.

Peking naj bi od administracije ZDA prejela tudi spisek blaga, ki naj bi ga »v velikih količinah« sedaj kupovala Kitajska.

Kitajski predsednik je tudi napovedal, da bodo ustanovili poseben organ, ki bo obravnaval kraje intelektualne lastnine in kompenziral oškodovana podjetja.

Prav tako naj bi kmalu bolj odprli svoj trg, tudi za podjetja iz ZDA. Toda še bolj so svoj trg na Kitajskem že doslej odpirali podjetjem iz Evrope in Azije.

Alex Lidow

Samo Huawei pa naj bi imel zaradi ameriških ukrepov že letos za okoli 30 milijard dolarjev škode, čeprav nekateri analitiki ocenjujejo, da bo sedaj škoda manjša.

Toda, kot ocenjuje Tech Crunch, »je bilo kljub dobrim novicam medsebojno zaupanje porušeno in zadeve zelo verjetno ne bodo več takšne, kot so bile.«

Ameriška uvrstitev Huaweija na »črno listo« je pokazala, da v ZDA lahko o tehnologiji in gospodarstvu odloča en sam človek, hkrati pa je razkrila, kako odvisna so kitajska podjetja od ZDA že zgolj glede tega, da lahko delujejo.

Za vse je bilo najbolj 'šokantno' to, da so 'normalne dobavne verige' postale nekaj, kar je bilo 'politizirano'.

Huawei je že naredil veliko, da bi se otresel odvisnosti od ZDA, vključno z lastnim operacijskim sistemom, ki naj bi nadomestil Android in lastnimi čipi za varnostno kopiranje.

»In sedaj lahko pričakujete, da bodo ti projekti prešli v višjo hitrost, da bi zagotovili, da se Huawei nikoli več v bližnji prihodnosti ne bo znašel v podobni situaciji,« ocenjuje Tech Crunch.

Za podjetje, ki je samo v zadnjem četrtletju prodalo 59 milijonov telefonov in zaslužilo 107,4 milijarde dolarjev v letu 2018 to ne bo lahko, ni pa nemogoče.

Ta saga zato, kot ocenjujejo ameriški novinarji, še ni končana.

Xi Jinping in Donald Trump

Da je trgovinska vojna že povzročila škodo, ki je že nepopravljiva, pa opozarjajo tudi mnogi drugi, poroča New York Times.

Alex Lidow na primer prodaja polprevodnike podjetjem na Kitajskem že dolga desetletja.

Njegovo podjetje Efficient Power Conversion izdeluje čipe, ki upravljajo z električnimi napravami v avtomobilih. Na podlagi svojih izkušenj opozarja, da Trumpova trgovinska vojna ne bo povzročila samo kratkotrajne škode, pač pa bo dolgoročno odvrnila kitajske partnerje od poslovanja z ZDA.

»V 40 letih poslovanja sem imel na Kitajskem prijatelje, ki so name gledali kot na zanesljivega dobavitelja. Toda sedaj ne morejo več,« opozarja Lidow.

Kupci na Kitajskem so namreč 'doslej mislili, da je ameriški demokratičen proces sila, ki jo ne more kompromitirati nek posameznik'.

Ostali ameriški oblikovalci čipov opozarjajo na isti problem. Ne glede na to, kaj se bo Trump dogovoril s Xijem, bodo namreč kitajski proizvajalci sedaj podvojili napore, da bi čim več čipov oblikovali in izdelali sami.

Kitajski kupci se bodo po zadnji grenki izkušnji z ZDA istočasno veliko raje obrnili na dobavitelje v državah kot so Japonska, Južna Koreja ali Tajvan, če že doma ne bodo našli primernih izdelkov.

»ZDA so v nevarnosti, da bodo postali dobavitelj zgolj v zadnjem primeru,« opozarja Walden Rhines, vodilni manager podjetja Mentor, hčerinskega podjetja Siemens, ki prodaja programsko opremo za oblikovanje čipov.

Huawei, ZDA, Kitajska

»Nihče se ne želi izpostavljati. Vsi ležijo plosko na tleh. Nihče noče biti na radarjih,« je dejala Jodi Shelton.

Že sedaj so ameriška podjetja utrpela določeno škodo zaradi prepovedi sodelovanja s Huaweijem. Podjetje Micron je že ugotovilo škodo v višini 200 milijonov dolarjev.

Huawei je namreč njihov največji odjemalec, ki odkupi okoli 13 odstotkov proizvodov.

Broadcom bo izgubil dve milijardi ameriških dolarjev. In mnogi drugi prav tako. Toda o tem so raje tiho.

»Nihče se ne želi izpostavljati. Vsi ležijo plosko na tleh. Nihče noče biti na radarjih,« je dejala Jodi Shelton, soustanoviteljica Global Semiconductor Alliance.

Mnogi v ZDA opozarjajo, da je bilo najbolj »šokantno« to, da so »normalne dobavne verige« postale nekaj, kar je bilo »politizirano.«

Tega zaupanja nikoli več ne bo mogoče povrniti.

Toda Lidow opozarja na še nekaj.

Eden od znakov večjih težav je, da so nekatere njegove stranke na primer odstopile od načrtov, da zaprosijo njegovo podjetje, da naj prilagodi svoje čipe njihovim zahtevam.

Še zmeraj kupujejo standardne proizvode, toda odločili so se, da se izognejo tehničnemu sodelovanju, ki bo s seboj prineslo njihovo dolgoročno odvisnost od njegovega podjetja.

Kupci na Kitajskem so namreč »doslej mislili, da je ameriški demokratičen proces sila, ki jo ne more kompromitirati nek posameznik.«

Toda kot opozarja Lidow, »temu ni več tako« in z grenkobo dodaja, da »tega zaupanja nikoli več ne bo mogoče povrniti.«

Delite članek