REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po predstavitvi novega Teslinega »kibernetskega tovornjaka« delnice Tesle padle za šest odstotkov

Po predstavitvi novega Teslinega »kibernetskega tovornjaka« delnice Tesle padle za šest odstotkovCybertruck Elona Muska

Že predstavitev revolucionarnega poltovornjaka, ki ga je po receptih pokojnega Steva Jobsa (preprosto in udarno) slavnostno predstavil sam ustanovitelj podjetja Tesla Elon Musk - ni šla po načrtih.

Ko je namreč Elon Musk svojemu kolegu Franzu dejal, da naj v »neprebojna stekla vrže jeklene krogle«, se je najprej razbilo prvo, potem pa še drugo okno na stranskih vratih.

Musk je najprej izrekel kletvico, nato pa pomirljivo dodal, da krogla »vsaj ni šla skozi« in med smehom dobrohotne in šokirane publike ocenil, da vsekakor »še obstaja prostor za izboljšave

Toda javnost je bila še bolj šokirana nad tem, kar so videli pred seboj.

Vozilo, za katero se je zdelo , da prihaja iz znanstvenofantastičnega filma. Nekakšen kovinski trikotnik na kolesih. Menda naj bi bil zelo trden, saj se je dobro upiral celo macoli.

Toda za podjetje Tesla pravijo, da »ne kuri bencina, pač pa keš.«

Cybertruck
Nekoliko razočarani Elon Musk ob svojem Cybertrucku

Da gre za podjetje, ki dobiva na stotine milijonov dolarjev samo zato, ker kupci vnaprej plačujejo ogromne zneske za vozila in razne ideje, ki se na koncu včasih ne izkažejo kot uresničljive.

Menda naj bi bil zelo trden, saj se je dobro upiral celo macoli.

Trgi so se vsekakor tudi tokrat takoj odzvali na najnovejšo potezo Muska – in delnice podjetja Tesla so padle najprej za 6, na koncu za okoli 3 odstotke.

Ocene novega tovornjačka so mešane.

Nekateri opozarjajo, da izredno nizka cena kaže, da je podjetje Tesla uspelo izjemno znižati ceno izdelave vozila in da so »trgi zgrešili bistveno.«

Drugi opozarjajo na tehnične karakteristike vozila, ki so res izjemne.

Tretji pa vztrajajo, da gre zgolj za rezultat neizživetega ega Elona Muska, ki si je igračko iz svojih otroških dni spremenil v resnični avtomobilček, ki pa je tako grd, da ga večina kupcev, na katere je Tesla ciljal - ne bo nikoli kupila.

Cybertruck

Skratka, da bodo morda na koncu izdelovali 60 – 80.000 teh grdih poltovornjačkov na leto, vendar bo to bolj proizvod za zaljubljence v Teslo, ki bodo zapolnili »nišo«, ne pa proizvod za ljudske množice.  

Kakorkoli že, sam poltovornjak je po svoje impresiven.

Z oglatimi površinami ni podoben skoraj ničemur, kar se vozi po cestah. Nekateri celo opozarjajo, da so oglati robovi celo neprimerni in verjetno nezakoniti, ker bodo nevarni za pešce.

Sam poltovornjak je po svoje impresiven. Z oglatimi površinami ni podoben skoraj ničemur, kar se vozi po cestah.

Na njem so parkirali celo štirikolesnik, ki bo prav tako del nove ponudbe. Tesla načrtuje še poseben šotor, ki bo na platformi omogočal spanje, pa tudi kuhanje.

Poltovornjak bo od tal dvignjen 40 centimetrov, kar je zelo dobro, imel naj bi od enega do treh motorjev, najbolj poceni naj bi stal že samo 39.000 dolarjev, najdražji pa naj bi pospeševal v 2,9 sekundah do 100 kilometrov na uro in imel domet 500 milj oziroma skorajda 1000 kilometrov.

V njem bo ob tem prostora za šest potnikov.

 Cybertruck

Toda »dramatično oblikovanje« je na Wall Streetu pustilo mešane vtise.

Večina komentatorjev se je strinjala, da si lahko največji proizvajalci poltovornjakov v ZDA, kjer se jih proda največ – oddahnejo.

In da »nori poltovornjak«, ki si ga je Elon Musk zamislil po podobi nekdanjega športnega Lotusa ne bo nekaj, kar bi se prodajalo v velikih količinah. In potem, ko so delnice Tesle padle za šest odstotkov so delnice Fordazrasle za dva odstotka.

Potem ko so delnice Tesle padle za šest odstotkov, so delnice Forda – zrasle za dva odstotka.

Res pa je še nekaj – da ima sam Elon Musk v svoji zbirki avtomobilov tudi avtomobil-podmornico »Wet Nellie Lotus« iz filma o Jamesu Bondu z naslovom »Vohun, ki me je ljubil.«

To dejstvo pojasnjuje marsikaj, tudi obliko novega poltovornjaka.

Toda – ali ni Musk pri uresničevanju otroških fantazij tokrat šel nekoliko predaleč?

Lotus iz filma o Jamesu Bondu
Lotus iz filma o Jamesu Bondu

»Polomljena nezlomljiva stekla med demonstracijo v živo niso bila dober začetek,« je skeptično zapisala Deutsche Bank.

Številni navdušenci nad Teslo so bili tudi razočarani, ker so bili v resnici dolgo časa prepričani, da se s svojim oglatim spačkom Elon Musk – samo šali. Vendar se ni.

Polomljena nezlomljiva stekla med demonstracijo v živo niso bila dober začetek, meni Deutsche Bank.

Drugi analitiki so ocenjevali, da poltovornjak, za katerega se zdi, da prihaja iz filmov o Mad Maxu ne bo imel večjega vpliva na poslovanje Tesle.

Po nekaterih ocenah pa Tesla preprosto potrebuje takšne dogodke, da bi šokirala javnost in se predstavljala še naprej kot vodilno podjetje na vseh področjih avtomobilske industrije.

»Osnovne cene 39.000 dolarjev verjetno nikoli ne bomo videli, tako kot se ni uresničila cena o 35.000 dolarjih za Teslo 3,« je zapisal eden od komentatorjev.

»Prepričani smo, da si veliki proizvajalci lahko oddahnejo, ker ne pričakujemo, da bo Cybertruck dosegel velike prodajne številke,« so takoj po predstavitvi zapisali v Credit Suisse.

V časniku Wired so bili v nasprotju s tem brutalno ostri.

Lotus in Cybertruck
Inspiracija in prototip: spodaj Lotus, ki je bil inspiracija za nastanek Teslinega poltovornjaka.

»Tesla ima novo vozilo. In novo javnomnenjsko katastrofo …,« so zapisali in opisali celoten ponižujoč dogodek, ko so razpokala »neprebojna« stekla »kibernetskega tovornjaka.«

Tesla ima novo vozilo. In novo javnomnenjsko katastrofo.

Spomnili so, da ima Elon Musk v svoji zbirki vozilo Lotus iz filmov o Jamesu Bondu, ki je bilo prava inspiracija za izdelavo prototipa novega poltovornjaka z oznako Tesla.

 »To pojasnjuje marsikaj. Verjetno ne gre za resen poskus vstopa na področje pikapov. To je igračkanje milijarderja. Zgradil si je svojo največjo otroško igračko. Tako, da se lahko z njo odpelje v vrtni center po azaleje in jih nato na poti domov takoj uniči, ko na cesti tekmuje z nekim punkerjem v njegovem 911, ki ga pusti daleč zadaj v oblaku dima na semaforju,« so zapisali v Wired.

Poltovornjak je res nekaj posebnega, toda kot kažejo prvi odzivi, bodo resne težave nastopile tedaj, ko ga bo potrebno prodati v velikih količinah.

Ob tem pa v tem trenutku nikjer, ne v Evropi, na Kitajskem ali v ZDA Tesla še nima tovarne, ki bi lahko izdelovala ta oglati poltovornjak.

Ceste ga zato (na srečo?) vsaj še nekaj let ne bodo videle …

Delite članek