REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je Teslin avtopilot že rešil družino rac, medvedov, zajca – in številne voznike …

Kako je Teslin avtopilot že rešil družino rac, medvedov, zajca – in številne voznike …Tesla 3

V sodobnih avtomobilih se te dni namešča cela vrsta elektronskih naprav, ki olajšujejo vožnjo. Tu je avtomatsko zaviranje v sili, aktivni tempomat, opozorila pred prehitevanju v mrtvem kotu in še kaj.

Toda nobeden od avtomobilskih nadzornih sistemov ni tako napreden, kot avtopilot, ki se vgrajuje v Tesle.

Vsi evropski in japonski avtomobili so v tem pogledu še precej zaostali in to velja tudi za najsodobnejše.

Nobeden od avtomobilskih nadzornih sistemov ni tako napreden, kot avtopilot, ki se vgrajuje v Tesle. Vsi evropski in japonski avtomobili s v tem pogledu še zelo zaostali in to velja tudi za najsodobnejše.

Veliko pove že to, da Škoda šele sedaj na trg pošilja prve »hibride« in da bo Honda komaj za naslednje leto na trg električnih avtomobilov poslala svoj prvi avto.

No, Honda se je sicer vendarle zbudila, saj je za neomejen čas dala na hladno svoje projekte z gorivnimi celicami in v celoti ustavila proizvodnjo dieselskih motorjev, vseeno pa je vztrajanje avtomobilskih proizvajalcev pri zastareli tehnologiji notranjega izgorevanja več kot presenetljivo.  

V nasprotju s tem pa Teslin avtopilot že omogoča avtonomno vožnjo, pogosto pa pomaga tudi pri izogibanju različnim nesrečam.

Eden od voznikov je tako na primer objavil posnetek, ki ga je zabeležila njegova Tesla 3, kjer se nazorno vidi, kako je sistem sam na cesti pravočasno opazil družino rac in se jim nato izognil.

Tesla 3

Že pred tem je bil znan primer, ko se je Tesla pravočasno ustavila, ker je na cesti opazila – zajca.

V tretjem primeru je avtopilot rešil medvedjo družino – in s tem zelo verjetno tudi voznika.

Avto se je, ne da bi voznik naredil karkoli, sam ustavil pred medvedjo družino na cesti.

»V tem videu je Teslin avtopilot odkril skupino rac, ki so pečkale avtocesto in se jim izognil. Race so preživele!,« je obvestil svetovni splet navdušeni lastnik.

Andrej Karpaty, direktor oddelka umetne inteligence pri Tesli je sicer napovedal, da trenutno delajo na več scenarijih, kjer poskušajo avtomobilske sisteme naučiti, kako ravnati v primeru, ko pride do nevarnih srečanj v ovinkih.

Voznik Tesle 3 je trdil, da mu je avtomobil 'rešil življenje', ko se je pravočasno izognil drugemu avtomobilu na avtocesti. Drug voznik je trdil, da je avto sam rešil njegovo družino.

Pri Electreku navajajo, da so v zadnjem času dobili veliko poročil voznikov Tesel o »impresivnih manevrih«, ki jih je izvajal njihov avtopilot, da bi preprečil nesreče.

Voznik Tesle 3 je trdil, da mu je avtomobil »rešil življenje«, ko se je pravočasno izognil drugemu avtomobilu na avtocesti. Drug voznik je trdil, da je avto sam rešil njegovo družino.

Pri tem so avtomobili Tesla opremljeni s kamerami (TeslaCam), radarji in sonarji.

Vse, kar se dogaja okoli avta je posneto v 360 stopinjskem kotu.

Na enak način je drug avtomobil posnel objestnega motocikista, ki je Tesli 3 z roko ob prehitevanju nalašč odbil vzvratno ogledalo.

Kamere so to vse posnele.

Posnele pa so že več nesreč, kjer so drugi vozniki trdili neresnice, ki so se izkazale za lažne in bi voznike Tesel lahko stale pravo premoženje - če njihovi avtomobili ne bi snemali vse svoje okolice.

Tudi tedaj, ko nepridipravi s ključi uničujejo lak avtomobilov.

Kamere točno pokažejo kdaj in kdo je poškodoval avtomobil, ker snemajo neprestano.

Zadnja neobveščena oseba, ki je naredila to neumnost, da je iz čiste objestnosti in škodoželjnosti poškodovala Teslo 3, se je po objavi video posnetka - sama prijavila policiji.

Delite članek