REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kralj vijakov zaradi Trumpa privija ZDA

Kralj vijakov zaradi Trumpa privija ZDAReinhold Wurth Vir:Pixell

Poslovni podatki podjetja Würth, vodilnega koncerna v trgovini s pritrdilnim materialom, kažejo na rast prodaje. Vendar pa lastnik podjetja Reinhold Würth vztraja pri zamrznitvi investicij v ZDA, »dokler bo na oblasti Trump.«

Nemško krovno podjetje Würth (Skupina Würth - Würth-Gruppe), vodilni koncern v trgovini z montažo in pritrdilnim materialom na svetu, v svojem poslovnem poročilu za prvo polovico tekočega leta poroča o 6,5 odstotni rasti prihodkov od prodaje v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta.

Od januarja do junija 2018 je skupina Würth ustvarila prihodke od prodaje v višini 6,8 milijarde evrov. Njihov prodajni program sestavlja več kot 125.000 proizvodov; od vijakov, vijačne opreme in vijačnih sider do orodij, tehničnih kemikalij in osebne varovalne opreme. Čeprav menda Würth v Nemčiji ni najbolj popularno ime, večino nemških hiš držijo skupaj prav njihovi vijaki.

Večino nemških hiš držijo skupaj prav vijaki podjetja Würth

Upoštevajoč učinke sprememb deviznih tečajev so prihodki prodaje dosegli 9 odstotno rast. Skupino Würth, družinsko podjetje s 73-letno tradicijo, trenutno sestavlja več kot 400 podjetij v 80 državah po svetu z več kot 76.000 zaposlenimi.

Nemška podjetja so dosegla 7,9 odstotno rast prihodkov od prodaje, medtem ko so podjetja izven Nemčije dosegla 5,4 odstotno rast. Vzhodno in južno evropska podjetja skupine Würth se še vedno dobro razvijajo in poslujejo z dvomestno stopnjo rasti. V Sloveniji je Würth prisoten od leta 1993 s sedežem podjetja v industrijski coni Trzin.

»Tudi v nadaljevanju letošnjega leta še vedno pričakujemo odlične prodajne in poslovne rezultate, čeprav je indeks poslovne klime IFO junija malce padel, gospodarske napovedi pa so samo delno optimistične«, pravi Robert Friedmann, predsednik upravnega odbora skupine Würth.

Medtem ko vodstvo podjetja v svojih izjavah za medije samozavestno napoveduje nadaljnjo rast podjetja, se je njihov 83-letni starosta družine, Reinhold Würth, ki mu rojaki pravijo tudi kralj vijakov, v medijih spotaknil ob Trumpa. Za nemški časopis Bild am Sonntag je namreč izjavil, da njegovo podjetje ne bo več investiralo v ZDA, dokler bo na oblasti Donald Trump.

Galerija Wurth z več kot 200 novimi deli Vir:Pixell

»V ZDA ustvarimo 14 odstotkov letne prodaje, kar znaša 1,8 milijarde evrov, vendar v prihodnosti ne želim poglabljati sodelovanja z Ameriko,« je povedal kljub svoji visoki starosti še kako dejaven lastnik podjetja Würth-Gruppe, ki je prevzel vajeti družinskega podjetja že pri rosnih 19 letih. Svojo zadržanost glede nadaljnjih naložb razlaga z negotovo politično situacijo v ZDA. » Počakajmo, če bo predsednik Trump na naslednjih volitvah ponovno izvoljen,« je dejal nemški milijarder, ki se je tudi letos z 9,2 milijarde evrov uvrstil na lestvico desetih najbogatejših Nemcev.

Reinhold Würth je dejal, da njegovo podjetje ne bo več investiralo v ZDA, dokler bo na oblasti Trump

Reinhold Würth je zgornje izjave podal potem, ko je predsednik Donald Trump uvedel občutne carine na uvoz jekla in aluminija iz Evropske unije, Kanade in Mehike. Po podatkih ZDA slednja iz Nemčije izvozi 4 odstotke vsega jekla in nekaj nad 2 odstotka vsega aluminija.

V lanskem letu je skupina Würth kupila Weinstock Bros, ugledno newyorško gradbeniško podjetje, kar je za Würth Industry North America predstavljalo eno večjih poslovnih transakcij v zadnjih letih. Tiskovni predstavnik skupine Würth je za časopis Fortune izjavil, da v prihodnosti ni planiranih dodatnih naložb v ZDA.