REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tri bližnje destinacije za prvinsko sprostitev - če ste siti turistov

Tri bližnje destinacije za prvinsko sprostitev - če ste siti turistov VIR: Insajder.com

Za vse, ki vam masovni turizem prinaša več stresa kot zaslužene sprostitve, smo raziskali tri destinacije, ki (še) nudijo prvinsko doživetje, da bi jih obiskali, pa ne potrebujete sesti na letalo. Medtem ko je svet vse manjši in manjši, na še danes odročnih lokacijah pa že jutri rastejo hotelski kompleksi, se še vedno najde kakšen po navadi težje dostopen kotiček, ki nas nagradi z bogatejšo in intimnejšo izkušnjo.

Murter
Otok Murter | VIR: Insajder.com

V stilu Robinson Crusoja – zaliv Velika Doca (otok Murter)

Zaliv nudi skoraj vse, da bi se lahko poistovetili s knjižnim junakom Robinson Crusojem, ribiške hiše pa vse, da se slučajno res ne bi znašli v njegovi koži – elektriko, vodo, popolnoma opremljeno kuhinjo in toalete.

Otok Murter je severno - dalmatinski otok, povezan s kopnim s premičnim mostom, kar za začetek vaših sanjskih počitnic pomeni, da ne boste pol dneva čakali v koloni na trajekt. Zaliv Velika Doca leži na severozahodni obali otoka in z avtomobilom ni dostopen. Avto lahko parkirate v sosednjih zalivih Kosirina ali Čigrađa, do vaše ribiške hišice pa vas pripelje lastnik s čolnom.

Oba zaliva sta dostopna tudi peš in sicer boste po idilični obmorski poti v vsako stran porabili približno 30 minut. Zaliv nudi skoraj vse, da bi se lahko poistovetili s knjižnim junakom Robinson Crusojem, ribiške hiše pa vse, da se slučajno res ne bi znašli v njegovi koži – elektriko, vodo, popolnoma opremljeno kuhinjo in toalete.

Murter
Otok Murter | VIR: Insajder.com

Sprehod po džungli – reka Iška

To je prava slovenska džungla z jelovo-bukovim gozdom namesto deževnega pragozda in raki koščaki in kačjimi pastirji namesto strupenih pajkov in kač.

Vedno, ko si zaželim na konec sveta, se odpravim na pohod po reki Iški. Iška je 29 km dolga slovenska reka z izvirom na obrobju Bloške planote, ki je skozi milijone let na svoji poti ustvarila slikovito sotesko. To je prava slovenska džungla z jelovo-bukovim gozdom namesto deževnega pragozda in raki koščaki in kačjimi pastirji namesto strupenih pajkov in kač.

Tu so slapovi, spolzki kamni, blato in fantastični tolmuni, v katerih lahko tudi zaplavate, če temperatura vode med 18 in 20 stopinjami Celzija še spada v vašo cono udobja.

Reka Iška
Reka Iška | VIR: Insajder.com

Do reke je možnih več dostopov. S hojo lahko pričnete pri Domu v Iškem Vintgarju in se odpravite po strugi navzgor ali pri izviru Iške v vasici Lužarji in se odpravite po strugi navzdol. Meni je najljubši srednji tok in dostop iz vasi Osredek, kjer le redko srečaš kakšnega turista.

Benetke v malem – Comacchio

Če se boste tja odpravili v juniju ali septembru, boste poleg nekaj ribičev najbrž edini obiskovalec.

110 kilometrov južneje od Benetk se nahaja  ribiško mestece Comacchio, zgrajeno na manjših otočkih in prepredeno s kanali in mostički. Mesto na vodi je še posebej očarljivo zvečer, sprehod pa lahko zaključite ob kozarcu vina na trgu, kjer za sosednjo mizo kartajo domačini, ali v eni izmed restavracij, kjer se na jedilniku vedno najde tudi mestna specialiteta, jegulja.

Vzhodno od mesta se razteza sedem dolgih peščenih plaž, najmanj obiskana je Lido di Volano. Če se boste tja odpravili v juniju ali septembru, boste poleg nekaj ribičev najbrž edini obiskovalec. Južno od starega mestnega jedra Comacchia nas pozdravijo množični ptičji glasovi. Tukaj se začenja največje močvirnato področje v Italiji – lagune Comacchio. Čeprav so na voljo vodeni ogledi s čolnom, lahko po stranskih poteh tudi sami najdete pot do roza flamingov in belih čapelj.

Čaplje
Mesto Comacchio | VIR: Insajder.com
Otok Murter
Mesto Comacchio | VIR: Insajder.comVIR: Insajder.com
Mesto Comacchio
Mesto Comacchio | VIR: Insajder.comVIR: Insajder.com
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek