REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Maroko – insajderski potovalni namigi

Maroko – insajderski potovalni namigiMaroko | VIR: Insajder.com

Maroko, severno afriška država, ki slovi po mešanici mistike Bližnjega Vzhoda, tradicije Berberov in evropske elegance, se je letos znašla na seznamih top potovalnih destinacij, vrednih obiska. Kljub temu, da je Maroko islamska država, mu na tem koncu sveta odlično uspeva ohranjati relativno politično stabilnost, mir in varno okolje za svoje prebivalce in turiste.

CNN spletni portal priporoča obisk Essaouire, maroškega obmorskega  mesta z diskretnim šarmom, revija Forbes pa med top destinacijami navaja Marakeš, najbolj obiskan kraj v Maroku, kjer novo in staro sobiva na posebej atraktiven način. TripAdvisor je svetovljansko Casablanco uvrstil celo med top 10  trendovskih počitniških destinacij, medtem ko na seznamu National Geographica najdemo medino, ki nas s svojim videzom vrne nekaj stoletij nazaj, in val sodobne umetnosti, ki  nezadržno drvi v prihodnost - mesto Tetouan.

Mi pa vam na naši listi kot alternativo ponujamo še 3 destinacije, kjer se turistična infrastruktura in ponudba sicer ne moreta kosati s tisto v zgoraj omenjenih krajih, boste pa tu prav gotovo Maroko zajeli z bolj polno žlico.

Tafraoute – vsi odtenki rdeče

Mestece Tafraout se nahaja na jugu Maroka v dolini Ameln, med rdečim granitnim hribovjem Anti–Atlasa. To je še vedno eno izmed najmanj obiskanih področij v Maroku navkljub relativni bližini obleganega letovišča Agadir. Večina popotnikov pride sem na treking ali kolesarjenje, vendar je Tafraoute dovolj zanimiv tudi za tiste brez tovrstnih ambicij. Sprehodite se po prašnih uličicah žgočega mesta, pokramljajte z izredno gostoljubnimi domačini in ko imate vročine dovolj, skočite v bazen hotela Les Amandiers na vrhu hriba, katerega odlikujejo predvsem fantastični razgledi na rdeče pobarvano pokrajino.

Insajderski namig: Obiščite stari lokalni hamam za tržnico | VIR: Insajder.com

Hamam je »javna kopalna hiša«, značilna za muslimanske dežele, kamor so se v preteklosti prebivalci mest hodili umivat. Vsako maroško mesto ima vsaj enega, z razvojem pa se je večina spremenila v razkošna kraljestva kupol in svetlečih keramičnih ploščic, kamor zahajajo predvsem turisti. Tradicionalni hamami, namenjeni umivanju, britju in pranju spodnjega perila še vedno obstajajo, predvsem tam, kjer vodovod še ni prispel v vsako hišo. Eden takih je stari hamam za tržnico v Tafraoutu.

Chefchaouen – mesto, pobarvano v modro

Ena najlepših medin v Maroku gnezdi v mestu  Chefchaouen na severu države. Medina je  pobarvana v različne odtenke modre barve, zasluge za tako smelo idejo in izvedbo pa gredo, presenetljivo,  domačinkam mesta. Še več, tradicijo modre barve tudi vzdržujejo in sicer pročelja hiš  trikrat letno odenejo v svežo modro barvo. Ročno in največkrat ponoči. Poleg modre lepote je ta medina v primerjavi z drugimi v Maroku, kjer vlada mrzlična atmosfera, relativno mirna, in tako odličen kraj za nakup spominkov.

Insajderski namig: Povzpnite se na bližnji hrib s Špansko mošejo | VIR: Insajder.com

Pot k tako imenovani Španski mošeji se prične pri slapu Ras el-Maa na severovzhodnem vhodu v medino. Čeprav zavetja slednje najraje ne bi zapustili, bo vaš vzpon po kozji stezi sredi vročega dneva, najverjetneje v družbi koz in kakšnega pastirja,  bogato poplačan. Pri minaretu na vrhu hriba vas namreč čaka brezčasen in nepozaben razgled na strnjene modrikaste škatlice v dolini.

Moulay Idriss – sveta belina

Vasica Moulay Idriss, poimenovana po svetniku Moulay Idris prvemu, je najsvetejši kraj v Maroku. To romarsko središče je od starodavnega in razvpitega Feza oddaljeno le dobro uro vožnje, še do leta 2005 pa je bilo zaprto za ne-muslimane med 15 uro popoldne in sončnim vzhodom. Čeprav danes v vasi lahko prespite, se je od takrat, ko je bilo to prepovedano, spremenilo bore malo. Enkrat tedensko se domačini še vedno z mernikom oliv in vrčem odpravijo v lokalno stiskalnico po novo zalogo oljčnega olja. Osli imajo še vedno glavno besedo pri prenašanju raznovrstnih tovorov. In ljudje še vedno radi posedajo ob svojih odprtih oknih, ko popoldne prej prazne, sprano bele ulice oživijo.

Insajderski namig: Okrepite se s hariro v gostišču Dar Zerhoune | VIR: Insajder.com

Harira je tipična maroška enolončnica z lečo in čičeriko. V času ramazana ob sončnem zahodu po njej diši ves Maroko, tudi sicer pa je redno na jedilniku Maročanov. Za pripravo harire si v Maroku vzamejo čas, niti ena harira pa ni enaka drugi – poleg razlik v regijah so tu še neštete razlike v družinskih receptih, ki potujejo iz roda v rod. Eno najboljših sem poizkusila v tradicionalnem maroškem gostišču Dar Zerhoune na razgledni terasi Moulay Idrissa.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek