REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po kredit na bankomat?

Po kredit na bankomat?VIR: Profimedia

Trend zapiranja bančnih poslovalnic in rasti števila bančnih avtomatov kot posledica digitalizacije, centralizacije in želje po ohranitvi konkurenčnosti na trgu se tako v svetu kot v Sloveniji nadaljuje. Na svetu je danes 1,1 milijona bančnih poslovalnic v primerjavi s 3,5 milijona bankomatov. Prešteli smo vse bančne poslovalnice in bankomate 13 bank, ki poslujejo v Sloveniji, in prišli do podobnega razmerja - število bankomatov je trikrat večje kot število poslovalnic.

BANKE: Število poslavalnic in bankomatov
BANKA Št. poslovalnic Št. bankomatov
Nova Ljubljanska banka d.d. 108 562
Nova Kreditna banka Maribor, d.d. 60 274
Abanka d.d. 56 269
SKB banka d.d. 55 104
Banka Intesa Sanpaolo, d.d. 52 100
Addiko Bank d.d. 18 43
Sberbank banka d.d. 12 11
Banka Sparkasse d.d. 9 8
Delavska hranilnica d.d. 40 64
Deželna banka Slovenije d. d. 81 38
Gorenjska banka d.d. 23 80
Hranilnica Lon d.d. 14 15
UniCredit Banka Slovenija d.d. 25 42
skupaj 553 1610
PODATKI – julij 2018
 
Nekatere banke v tujini ponujajo svojim komitentom preko bankomata najem osebnega kredita.

Razmerje pri vsaki posamezni banki se seveda razlikuje. Med tem ko imajo NLB, NKBM in Abanka kar pet krat več bankomatov kot poslovalnic, imajo vse ostale obravnavane banke, razen Gorenjske, manj kot tri krat več bankomatov kot poslovalnic. Banke Sberbank, Sparkasse in Deželna banka imajo celo več poslovalnic kot bankomatov.

Največ bančnih poslovalnic je lansko leto zaprla druga največja banka v državi, Nova KBM, in sicer devet, vendar je hkrati nadaljevala z uvajanjem posebnih bančnih okenc v enotah strateškega partnerja, Pošte Slovenije. Poleg tega je NKBM konec lanskega leta odprla prvo Premium poslovalnico v Sloveniji. Gre za poslovalnico, ki je namenjena njihovim najbolj dragocenim strankam - obstoječim in bodočim članom Premium kluba NKBM.

Nova KBM
VIR: STAfoto

Nova Ljubljanska banka d.d. je lani zaprla pet bančnih poslovalnic, Abanka dve, SKB banka pa eno. V slednji v letošnjem letu nimajo v načrtu zapiranja poslovalnic, v Abanki pa do konca leta predvidevajo zaprtje dveh poslovalnic.
Bančni avtomat je postal sinonim za dvig gotovine, vendar se število storitev, ki jih lahko prek njega opravimo, iz leta v leto veča. Kmalu po postavitvi prvih bankomatov v Sloveniji v poznih osemdesetih letih, je bila uvedena storitev depozit in informacija o stanju na računu. Danes je na naših bankomatih na voljo kar 11 različnih storitev; od plačila položnic in izpisa prometa na osebnem računu do nakupa GSM kartic za mobilne telefone.

Napovedovalci prihodnjih trendov bančnega poslovanja napovedujejo 4 do 5 odstotno letno upadanje števila bančnih poslovalnic po svetu.

V tujini je nabor storitev še večji in naprednejši. Nekatere banke omogočajo na svojih bančnih avtomatih plačilo dohodnine, zavarovalnih premij ali dobrodelnih prispevkov ter nakupe loterijskih srečk, vozovnic ali znamk.  Ruska banka Leto Bank OJSC, indijska ICICI Bank in pakistanska banka HBL ponujajo svojim komitentom preko bankomata celo najem osebnega kredita, v Dubaju pa so že pred osmimi leti postavili prvi bankomat, na katerem stranke lahko kupujejo zlato. Gre za nakupe zlatih kovancev in do deset gramskih zlatih palic, narejenih iz 24 – karatnega zlata. Takih bankomatov je danes po svetu že okrog 50.

Bankomat
VIR: Profimedia

Ali to pomeni v prihodnosti konec bančnih poslovalnic? Nas čaka na tem področju domišljijska družba iz Klavirskega avtomata avtorja K. Vonneguta? Večina napovedovalcev prihodnjih trendov bančnega poslovanja se strinja, da niti približno ne. Sicer napovedujejo 4 do 5 odstotno letno upadanje števila bančnih poslovalnic po svetu, vendar poudarjajo, da je osebni stik s stranko pri bančnih storitvah še vedno izjemnega pomena, še posebej, ko gre za kompleksnejše storitve in osebno svetovanje.   

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek