REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemška avtomobilska industrija opozarja na posledice ameriških carin

Nemška avtomobilska industrija opozarja na posledice ameriških carin

Nemška avtomobilska industrija upa, da bodo pogovori med EU in ZDA zrahljali napete trgovinske odnose med unijo in Washingtonom. Opozarjajo, da bi višje carine, s katerimi grozijo ZDA, ogrozile delovna mesta in investicije v avtomobilski industriji.

"Cilj mora biti takšen, da odpravljamo medsebojne carine in zmanjšamo ovire tri trgovinski menjavi, ne pa da ustvarjamo nove," je v sporočilu zapisalo združenje nemške avtomobilske industrije VDA. S tem so se odzvali na grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa o višjih carinah na vozila, uvožena iz EU.

"Cilj mora biti takšen, da odpravljamo medsebojne carine in zmanjšamo ovire tri trgovinski menjavi, ne pa da ustvarjamo nove," je v sporočilu zapisalo združenje nemške avtomobilske industrije VDA. 

"Vzajemni ukrepi bodo imeli negativne posledice na zaposlovanje in investicije na obeh straneh Atlantika," so še poudarili. Izpostavili so še, da je nemška avtomobilska industrija s proizvajalci kot so BMW, Mercedes in Volkswagen pomembna tudi za ameriško gospodarstvo. Nemški proizvajalci namreč v ZDA proizvedejo več kot 800.000 vozil letno in tam zaposlujejo 118.000 ljudi.

V ZDA bosta sicer v sredo na pogovore s Trumpom odpotovala predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström.