REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jedrska ekonomska opcija: V Beli hiši razpravljali o »razveljavitvi« vseh dolgov do Kitajske

Jedrska ekonomska opcija: V Beli hiši razpravljali o »razveljavitvi« vseh dolgov do KitajskeVir: Insajder.com

Pandemija koronavirusa bi lahko bila samo uvod ne samo v recesijo, pač pa celo v najprej gospodarske spopade širših razsežnosti, ki bi se končali celo z vojno.

O tem prihaja iz ZDA in Kitajske vse več opozoril.

V Beli hiši so tako že pričeli razmišljati o svoji »jedrski ekonomski opciji«, s katero bi enostransko razveljavili svoje dolgove do Kitajske.

V Beli hiši so pričeli razmišljati o svoji »jedrski ekonomski opciji«, s katero bi enostransko razveljavili svoje dolgove do Kitajske.

Istočasno na Kitajskem, zaradi nevarnosti tega ukrepa, ki bi porušil celoten svetovni gospodarski sistem razmišljajo o tem, kako se znebiti ameriških vrednostnih papirjev.

Čeprav svojo izpostavljenost ameriškemu dolarju zmanjšujejo, imajo obveznic ameriške centralne banke še vedno toliko, da bi njihova hitra prodaja v ZDA dvignila obrestne mere in »potopila« dolar – kar pa bi znova sprožilo ameriški odgovor.

Osnova za to bi lahko bila »zavrnitev plačevanja« dela ali vseh dolgov, ki jih imajo ZDA do Kitajske, vse pa pod izgovorom, da bo denar uporabljen za »pokrivanje stroškov koronavirusa.«

Afrika, Kitajska, dolar

Na Kitajskem so sicer pogosto pozivali lastno vlado, da naj zmanjša obseg ameriških obveznic, s katerimi so se institucije ZDA in ameriška podjetja zadolžila pri kitajskih bankah. Teh dolgov naj bi bilo za več kot 3 trilijone dolarjev. Od tega je ena tretjina v obliki ameriških obveznic.

Ameriški viri poročajo, da so v Beli hiši že razpravljali o več načinih, kako preložiti ceno izbruha pandemije koronavirusa na Kitajsko, med drugim tudi z razveljavitvijo dolga ameriških institucij.

To možnost ekonomisti imenujejo »nuklearna« in ni verjetno, da bo kmalu uporabljena, vendar že dejstvo, da se je o tem razpravljalo v Pekingu sproža zaskrbljenost in vpliva na poteze, s katerimi se želi Kitajska zavarovati pred enostranskimi potezami ZDA.

Težava je seveda v tem, ker bi hitro zmanjšanje obsega ameriških obveznic vplivalo na pojav viška dolarjev na trgu, medtem ko si ZDA poskušajo z novimi emisijami istih zagotoviti denar za omilitev škode, nastale s pandemijo.

Razveljavitev dolgov s strani Washingtona je »tako nora ideja«, da bi vsak, ki jo predlaga, moral »na pregled, ali je sposoben opravljati naloge na svojem uradniškem položaju,« je ocenil Cliff Tan, vodja raziskav trgov v MUFG banki.

»To vidimo bolj kot politični, vendar cinični vzvod za Donalda Trumpa in njegovre napore za ponovno izvolitev, saj bi bilo s tem uničeno financiranje ameriškega zveznega proračunskega deficita,« ocenjuje analitik.

Juan

Ameriški predsednik Donald Trump je namreč koronavirus v zadnjem času večkrat opisoval z vojaško terminologijo, kot »napad na ZDA«, vztrajno pa ga je tudi imenoval »kitajski virus.«

Ob tem tudi trdi – čeprav mu pri tem še vedno nasprotuje celo šef generalštaba in glavni epidemiolog Bele hiše – da je virus ušel iz kitajskega laboratorija.

Toda vsak korak k razveljavitvi dolgov – kar bi dejansko pomenilo bankrot ZDA – bi bil nevaren za ZDA in njene interese, saj bi uničil zaupanje investitorjev v zagotovila ameriške vlade, da bo plačala svoje dolgove.

V tem primeru bi se obresti na ameriške obveznice dvignile v nebo, to pa bi še dodatno škodilo že tako izčrpanemu ameriškemu gospodarstvu.

V tem primeru bi se obresti na ameriške obveznice dvignile v nebo, to pa bi še dodatno škodilo že tako izčrpanemu ameriškemu gospodarstvu.

Tu pa ste še dve nevarnosti – Donald Trump že grozi, da bo uvedel nove carine na kitajsko blago, če kitajska na bo kupila dovolj kmetijskih proizvodov v ZDA, Kitajska pa bi lahko za začetek vsaj nehala kupovati ameriške obveznice.

To bi bil jasen signal, kaj sledi.

Kitajski pravni strokovnjaki pa so v zadnjih dveh tednih pristopili tudi k preučevanju možnosti tožbe proti ZDA zaradi škode, ki jo povzročajo grožnje ameriške administracije.

Tudi to pa kaže, da zapletov še ne bo konec.

Delite članek