REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prehitevajo Slovenijo: Portugalska prva evrska država z obveznicami v juanih, kmalu ji bo sledila tudi Avstrija

Prehitevajo Slovenijo: Portugalska prva evrska država z obveznicami v juanih, kmalu ji bo sledila tudi AvstrijaPanda obveznice

Evropske države so pričele izdajati obveznice v – juanih. Za nekatere, na primer Slovenijo, je to seveda nekaj nemogočega.

Zakaj? Zato, ker Kitajska »ni partner« Slovenije, kot je opozoril slovenski predsednik države.

Da imamo evrov dovolj, pa seveda ne bo držalo. Zmanjkalo jih je, na primer za gradnjo drugega tira. Zato družba ki naj bi gradfila drugi tir - 2TDK - razmišlja celo komercialnih kreditih. V banke so že poslali celo svoje "povpraševanje".

Tudi Portugalska potrebuje svež denar. Rešitev pa je poiskala pri kitajskih bankah. Portugalska namerava tako na primer postati prva država v območju evra, ki bo izdala t. i. panda obveznice, državne dolžniške vrednostne papirje, denominirane v juanih.

Tudi Avstrija bo kmalu izdala 'panda obveznice'.

Triletne obveznice namerava izdati prihodnji teden, z njimi pa želi na trgu zbrati 240 milijonov evrov, je sporočilo portugalsko finančno ministrstvo.

Leta 2011 se je znašla na robu bankrota in je bila prisiljena zaprositi za 78 milijard evrov mednarodne pomoči, na trg dolžniških vrednostnih papirjev pa se je vrnila leta 2014.

Cilj »panda obveznic« je  vstopiti na velik trg z močno likvidnostjo. O obveznicah, denominiranih v juanih Portugalska razmišlja že od leta 2017, projekt pa je pospešila decembra lani, ko jo je obiskal kitajski predsednik Xi Jinping.

Portugalska

Prva država v EU, ki se je zadolžila na kitajskem trgu, je bila Poljska, ki ji je sledila Madžarska, Portugalska pa bo prva država z evrom, ki bo izdala obveznice v juanih.

Portugalska pa bo prva država z evrom, ki bo izdala obveznice v juanih.

Ne glede na to pa bodo portugalski dolžniški vrednostni papirji, denominirani v juanih, predstavljali – za sedaj - le malenkosten delež v celotni zadolžitvi države. Portugalska namreč načrtuje, da se bo z zakladnimi menicami in obveznicami na trgih letos zadolžila za okoli 16 milijard evrov.

Tudi Avstrija je podpisala sporazum o razumevanju z industrijsko in komercialno banko Kitajske.

Ta banka je bila označena kot glavna podpisnica posla, z Banko Kitajske in HSBC kot sopodpisnicami. Avstrija bo med vsemi državami doslej kreditno najbolje ocenjena država, ki bo izdala te vrste obveznice in s tem še poglobila vezi med Kitajsko in Avstrijo.

Juan

Kitajska je trg panda obveznic odprla pred desetletjem, največ pa ji je bilo izdanih leta 2016. Ob devalvaciji juana leta 2015 je zanimanje tujih vlagateljev nekoliko upadlo, nato pa se je znova povečalo. Kitajska si želi razširiti trg svojih obveznic in temu namenja veliko pozornost.

Zanimivo je, da Sloveniji za izvedbo drugega tira manjka ravno toliko denarja, kot ga bo Portugalska zbrala s svojimi obveznicami.

Trenutno naj bi bilo na trgih za okoli 41 milijard dolarjev takšnih obveznic, poroča Bloomberg.

V Sloveniji za kaj takšnega očitno ni zanimanja. Kot je dejal predsednik države Borut Pahor namreč Kitajska za Slovenijo »ni partner.« Očitno pa je partner za vse več drugih držav v Evropi.

Zanimivo je, da Sloveniji za izvedbo drugega tira manjka ravno toliko denarja, kot ga bo Portugalska zbrala s svojimi obveznicami. 

Slovenija pa evropskega denarja ne more dobiti zaradi nasprotovanja Italije. Razlog več, da bi se suverena država ozrla po tujih trgih.

Ampak ne - slovenska vlada bo sedaj dražje kredite očitno raje poiskala - pri komercialnih bankah.

In stem dvignila ceno, ki jo bodo plačali slovenski davkoplačevalci.

Ker te pa so res "pravi partner", pa čeprav - in morda prav zato - ker isto blago prodajajo dražje, kot kitajske banke. 

 

Delite članek