REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Krvavi zaklad: vodja ISIS v puščavi zakopal 25 milijonov dolarjev, toda – nekdo je našel Bagdadijevo skrivališče

Krvavi zaklad: vodja ISIS v puščavi zakopal 25 milijonov dolarjev, toda – nekdo je našel Bagdadijevo skrivališčeKdo je našel zaklad Islamske drtžave? Vir: Twitter

Iraški pastirji so po naključju odkrili skrivališče v puščavi, kjer so teroristi Islamske države skrivali denar in dragocenosti, poroča MBS.

Podatke o najdišču in zakladu je razkril Mohammed Ali Sajet, ki je poročen z eno od sorodnic nedavno ubitega voditelja Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija, sicer tudi sam pripadnik ISIS od leta 2015.

Iraške varnostne sile so pred dvema mesecema aretirale Ali Sajeta v Bagdadu.

Tekom zaslišanj je preiskovalcem naposled razkril pomembne podrobnosti o gibanju in kje se sploh nahaja najbolj iskani terorist na svetu.

»Bagdadi je, kot večina voditeljev Islamske države, imel navado, da v puščavi skriva gotovino, večinoma dolarje, zlato in srebro. Skril je na varno najmanj 25 milijonov dolarjev v podzemnih bunkerjih, ki jih je okrasil z verskimi besedili. Nekaj teh bunkerjev v iraški puščavi so pozneje našli lokalni nomadski rejci živine,« je priznal Ali Sajet in opisal, kako je bil videti eden od teh bunkerjev.

»Dolg je približno osem metrov in širok približno pet metrov. V njem je bila knjižnica, polna številnih verskih knjig, na stenah pa citati iz Korana. Bagdadi je shranil in skrival ta zaklad za črne dni. Gotovo ni pričakoval, da ga bodo zlahka odkrili in izkopali na plano, saj je ogromno dal tako na lastno, kot varnost svojega premoženja«, je povedal Sajed.

Islamska država je na vrhuncu moči v letih 2014 in 2015 zaslužila približno dve milijardi dolarjev na leto.

Večino gotovine so džihadisti odnesli iz centralne iraške banke v Mosulu.

Islamski skrajneži so dodatno bogastvo »zaslužili« s prodajo nafte, plina, obdavčevanjem kristjanov, ki so živeli na ozemlju, ki ga je okupiral ISIS, pa tudi z izsiljevanjem, ropanjem in odkupninami za izpustitev ugrabljenih.

Prodajali so tudi arheološke artefakte, ki so jih izropali predvsem v muzejih v Iraku in Siriji.

Ali Sajet je naposled razkril še, da je bilo v Bagdadijevem zavetišču shranjenih okoli 25 milijonov dolarjev v denarju, zlatu in srebru.

Kljub dobro zasnovanem načrtu, kako prikriti zaklad in ga skriti pred »nevabljenimi radovedneži«, so iraški pastirji našli tajno skrivališče in strumno »olajšali« zlate rezerve preostalih teroristov obglavljene Islamske države, poroča televizija al-Arabiya.

Zakopani zaklad Abu Bakirja al-Bagdadija so našli v puščavi v iraški provinci Anbar.

Ta regija meji na Sirijo, Jordanijo, Savdsko Arabijo in je del tako imenovanega sunitskega trikotnika, ozemlja, kjer prevladuje sunitsko arabsko prebivalstvo.

To ozemlje je postalo eno glavnih zatočišč teroristov Islamske države po porazu v Siriji in preostalem delu Iraka.

Delite članek