REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Diabetika so deportirali »nazaj« v Irak, kjer ni bil rojen in kjer ni bil še nikoli. Sedaj je mrtev.

Diabetika so deportirali »nazaj« v Irak, kjer ni bil rojen in kjer ni bil še nikoli. Sedaj je mrtev.Jimmy Aldaoud in policist ICE

Nehumanost in nečloveškost politike deportacij »nezakonitih migrantov«, ki ne upoštevajo nobenih humanitarnih omejitev, je razkrila usoda nesrečnega Jimmya Aldaouda.

Enainštiridesetletnika so iz ZDA deportirali v Irak, v katerem nikoli v svojem življenju ni bil in tudi ni znal arabskega jezika.

Bil je iz Detroita, policija pa ga je na cesti ujela med eno od svojih zadnjih racij.

Bil je tudi diabetik, v Iraku pa je umrl zato, ker je ostal brez pomoči, brez hrane in brez insulina, ki ga je kot diabetik nujno potreboval. Našli so ga mrtvega v Bagdadu, poroča NPR.

Jimmy Aldaud je vse svoje življenje preživel v ZDA, toda rojen je bil v Grčiji, saj so njegovi starši iz Iraka že pred desetletji prebežali najprej v Grčijo, nato pa tudi v ZDA.

V ZDA je prišel skupaj s starši in zakonito, ko je imel komaj leto dni. Ne Grčije in ne Iraka se seveda niti ne spomni.

Živel je zgolj v ZDA.

Dejal je, da ne ve, kaj naj naredi z njim. Če ga pusti na ulico, ga bodo ubili, je dejal iraški imigracijski uslužbenec.

Njegova iraška starša sta že pokojna, v ZDA pa še živita njegovi dve sestri. Da je deportiran, sta izvedeli šele iz Iraka, ko so ga že deportirali.

Vendar pa kljub temu, da je praktično vse življenje preživel v ZDA, ni imel ameriškega državljanstva, tako kot milijoni ljudi v podobni situaciji v tej državi. Ob tem je bolehal tudi zaradi diabetesa in bipolarne motnje ter šizofrenije.

Živel je v Detroitu, v tem času je bil tudi obsojen zaradi več manjših tatvin in podobnih manjših kaznivih dejanj, povezanih tudi z brezdomstvom in njegovo boleznijo.

Jimmy Aldaoud in policist ICE

Bil je namreč tudi brezdomec in tako na vrhu seznama prioritet policistov, zadolženih za »imigracijo in carine« (ICE).

Aretirali so ga v začetku junija, nato pa so ga dali na letalo in poslali v iraški Nadžaf, v katerem še nikoli v življenju ni bil. Ni govoril niti arabsko.

Ob tem je bil tudi kristjan, pripadnik preganjane katoliške manjšine.

Njegovo sestro Rito je o bratovi usodi obvestil šele iraški imigracijski agent, ki jo je poklical v začetku junija. Agent je bil ves paničen, ker je izvedel, da je brat pripadnik kaldezijske krščanske manjšine, to pa je v šiitskem Nadžafu zelo nevarno.

»Dejal je, da ne ve, kaj naj naredi z njim. Če ga pusti na ulico, ga bodo ubili,« je Riti dejal iraški imigracijski uslužbenec.

Umrl je sam, v državi, ki je nikoli prej ni videl. To preprosto ni prav.

Potem je dal telefon njenemu bratu, ki je jokal, medtem ko ji je pojasnjeval, kaj se mu je zgodilo.

Vse skupaj je bilo še huje zaradi njegovih psihičnih težav in pomanjkanja insulina. Družina mu je sicer takoj poslala denar za nakup zdravil in hrano, toda v državi, kjer tudi navadni Iračani trpijo zaradi pomanjkanja zdravil in hrane mu to ni pomagalo. Dva meseca pozneje je umrl zaradi pomanjkanja insulina.

Odvetnik Bradley Jenkins, ki dela za katoliško zvezo za legalno imigracijo je za TIME dejal, da se to dogaja zato, ker je administracija Donalda Trumpa razveljavila politiko, ki jo je uvedla administracija Baracka Obame.

Sodniki namreč pri svojem delu ne smejo več upoštevati humanitarnih razlogov, zaradi katerih bi lahko preprečili deportacijo oseb, katerih življenje bi lahko bilo v nevarnosti.

Na enak način sedaj ZDA vračajo begunce tudi v Nikaragvo in Honduras ter mnoge druge države.

Insulin

Irak ni sprejemal beguncev iz ZDA vse do leta 2017, ko je Trumpova administracija dosegla dogovor, po katerem so Irak umaknili s seznama držav, nevarnih za potovanja, medtem ko je Irak sprejel obveznost vračanja oziroma sprejemanja svojih državljanov.

Kmalu zatem so iz ZDA deportirali prvih 1400 Iračanov, ki so v ZDA prav tako živeli dolga leta ali desetletja.

Ameriška organizacija ACLU opozarja, da na podoben način ZDA še veliko drugih Američanov pošiljajo »v smrt.«

Jimmy Aldoud je dejal svoji sestri, da bi bil raje v ZDA v zaporu do konca življenja, kot pa na »svobodi« v Iraku, kjer ni poznal nikogar. Prosil je, da bi ga »Bog poslal nazaj.«

Prosil sem jih. Rekel sem jim, 'nikoli nisem videl te dežele. Nikoli nisem bil tam.' Kljub temu so me prisilili.

Sestri je dejal, da v Iraku ne razume ljudi, niti denarja, še manj pa dogajanja na ulicah in da ji ne more niti pojasniti, »kako vse drugače« je v Iraku.

Zadnji ga je videl teden dni pred smrtjo Wesam Yako, ameriški vojaški veteran, ki so ga prav tako deportirali v Irak. Dejal je, da je bil Jimmy bolan in da je ves dan sedel v neki sobi in sploh ni želel ven.

»Umrl je sam, v državi, ki je nikoli prej ni videl. To preprosto ni prav,« je novinarjem dejala Rita.

Dva tedna, preden je umrl, je na Facebooku objavil svojo prošnjo za pomoč.

»Prosil sem jih. Rekel sem jim, 'nikoli nisem videl te dežele. Nikoli nisem bil tam.' Kljub temu so me prisilili. Tukaj nimam nič, kot vidite. Spim na ulici. Sem diabetik. Potrebujem injekcije insulina. Ves čas bruham, bruham,« je dejal.

Dva tedna pozneje je bil mrtev.

Družina si sedaj prizadeva, da bi njegovo truplo znova pripeljali nazaj, da bi ga lahko vsaj pokopali v ZDA, poleg njegove matere.

V ZDA.