REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ISIS ni mrtev - ima nov načrt, kako obogateti in sprožiti kaos

ISIS ni mrtev - ima nov načrt, kako obogateti in sprožiti kaos

Čeprav je t. i. Islamska država (ISIS) ostala brez skoraj 98 odstotkov ozemlja, ki ga je nadzorovala, je ta teroristična organizacija še vedno aktivna in načrtuje (dobesedno) bombastično vrnitev na območja z večinskim sunitskim prebivalstvom v Iraku in Siriji.

ISIS se je v preteklosti večinoma opiral na ozemlje, ki ga je nadzoroval, vključno z mesti in mestnimi utrdbami, kjer je do nedavnega z lahkoto zbiral milijarde dolarjev z izsiljevanjem, obdavčenjem, plenjenjem in prodajo nafte. Toda tej skupini je sedaj uspelo dokazati, da se je sposobna prilagoditi spremenjenim razmeram in veliko zaslužiti tudi brez nadzora nad naselji oziroma ozemljem.

Ko je bil na vrhuncu moči, je bil ISIS leta 2015 "težak" skoraj 6 milijard dolarjev in je tako postal najbogatejša teroristična organizacija v zgodovini.

Ko je bil na vrhuncu moči, je bil ISIS leta 2015 "težak" skoraj 6 milijard dolarjev in je tako postal najbogatejša teroristična organizacija v zgodovini.

Kako je neki militantni skupini sploh uspelo nakopičiti v svoj "mošnjiček" ekvivalent bruto domačega proizvoda neke nacionalne države, se sprašuje ugledni ameriški zunanjepolitični mesečnik Foreign Policy (FP).

Bojevniki ISIS-a

Ko je nadzorovala ogromen del ozemlja v dveh državah Bližnjega vzhoda, je t. i. Islamska država svoje bogastvo ustvarjala predvsem iz treh glavnih virov: nafte in plina, (ki so ji samo v letu 2015 prinesli 500 milijonov dolarjev, večinoma z notranjo prodajo), obdavčitve in izsiljevanja, (s katerimi so teroristi leta 2015 iztržili približno 360 milijonov dolarjev), in ropa Mosula leta 2014, med katerim je ISIS ukradel okrog 500 milijonov dolarjev iz bančnih trezorjev, poroča FP.

Brez dostopa do nekdaj zasedenega, a sedaj izgubljenega ozemlja in posledično občutno zmanjšanih prihodkov od davkov, izsiljevanja in prodaje nafte, so se sredstva t. i. Islamske države v zadnjem času že močno zmanjšala.

Vendar se je skupina dokaj hitro prilagodila novim razmeram in se zaradi svojega gospodarskega preživetja ne opira več na ozemlje. ISIS je dosegel ta "veliki met", nujen za lasten obstoj deloma tudi zato, ker je njegovemu - zahvaljujoč ameriškim in ruskim bombam - okrnjenem vodstvu uspelo pretihotapiti kar 400 milijonov dolarjev iz Iraka in Sirije.

ISIS-ovem okrnjenem vodstvu je uspelo pretihotapiti kar 400 milijonov dolarjev iz Iraka in Sirije.

Sedaj je na delu drugi del peklenskega načrta preživelih pripadnikov ISIS - poskušali bodo "oprati" ta denar prek lažnih podjetij, ki so jih ustanovili v regiji, zlasti v Turčiji. Nekaj denarja v gotovini pa so lahko spremenili v zlato in shranili, za prodajo in preživetje ISIS v prihodnje.

Medtem so, čeprav t. i. Islamska država zdaj razpolaga z veliko manj denarja, aktualni stroški skupine minimalni v primerjavi s tistimi, ki so jih imeli v času izpred nekaj več kot letom dni. Zdaj namreč ne zapravljajo denarja na navidezno, "psevdo" vlado, ki je bila v kalifatu, v času njegovega obstoja, odgovorna za zdravstveno varstvo, izobraževanje, plačilo občinskih plač in vodenje javnih del.

vojščaki ISIS-a

S tako drastično zmanjšanim operativnim proračunom bo gotovina, ki jo je zbral in dal "na varno" ISIS, zagotovila preostanku te skupine več kot dovolj sredstev, da preživi kot podtalno teroristično gibanje s sposobnostjo vodenja dolgotrajne kampanje gverilske vojne v Iraku in Siriji.

Poleg tega so se teroristi vmes že specializirali in osredotočili na številne kriminalne dejavnosti, ki jim zagotavljajo reden zaslužek, kot so izsiljevanje, ugrabitve, trgovanje z mamili, tihotapljenje ukradenih starin in druge podobne "storitve", ki ne zahtevajo učinkovitega nadzora ISIS nad velikim ozemljem oziroma nad velikim številom potencialno neubogljivih podložnikov.

Sedaj je na delu peklenski načrt preživelih pripadnikov ISIS-a, ki poskušajo 'oprati' z kriminalom nagrabljeni denar prek lažnih podjetij, ki so jih ustanovili v regiji, zlasti v Turčiji.

Ob vsem tem so minimalne možnosti za njihovo aretacijo, saj v Iraku in Siriji še vedno ni varnostnih služb ali policijskih sil, ki bi bile sposobne izvajati policijske akcije v boju zoper organizirani kriminal, ki se je zažrl v vse pore družbe.

Pripadniki t. i. Islamske države so v preteklih letih ob tem tudi skrbno zbirali osebne podatke prebivalstva, vključno s podrobnimi informacijami o premoženju in dohodkih ter naslovih članov njihovih širših družin, kar ISIS sedaj omogoča, da jih lahko ustrahujejo in izsiljujejo za denar.

Medtem ko se Sirija in Irak sčasoma vračata v normalne tirnice in se oblasti ukvarjajo z obnovo, radikalni islamisti iščejo in si bodo iznašli nove vzvode, ki jim bodo omogočali ponovno bogatenje, denimo z infiltracijo v verigo dobaviteljev in gradbena podjetja.

Pripravljeni na boj

Denar, ki ga ISIS že ima in ga medtem dodatno "služi" z zgoraj opisanimi kriminalnimi prijemi, bo lahko izkoristil za organiziranje novih oboroženih konfliktov v Siriji in Iraku ter terorističnih napadov po vsem svetu.

Možnosti za aretacijo pripadnikov ISIS v Siriji in Iraku so skoraj nične.

Zato ni dvoma, da se svet ne sme "sprostiti" in pozabiti na nevarnost terorizma.

Zavedati se moramo, da se ISIS ne bo zlahka odpovedal džihadističnim napadom, opominja FP.

ISIS je zato še naprej grožnja za sobivanje in mir v svetu.

Delite članek