REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Likvidacija Al Bagdadija: moške spodnjice, načrti in kri za 25 milijonov dolarjev

Likvidacija Al Bagdadija: moške spodnjice, načrti in kri za 25 milijonov dolarjevAl Bagdadi, nekoč. Glave ga je stala akcija ameriških sil.

Za operacijo, s katero je bil ubit voditelj Islamske države Abu Bakr Al Baghdadi so bile zelo pomembne informacije o tem, kje se nahaja in ali je to res on.

Tu je Američanom zelo pomagal »krt«, ki je s svojimi informacijami pravzaprav omogočil izvedbo operacije posebnih enot Delta.

Vodjo teroristov sicer niso ujeli živega, saj se je skupaj z dvema otrokoma razstrelil s svojim eksplozivnim telovnikom, toda v ZDA so na podlagi DNK analiz ostankov trupla prepričani, da se je res ubil Abu Bakr Al Bagdadi in nihče drug.

Obveščevalec naj bi bil sicer sunitski Arabec, ki pa se je obrnil proti Islamski državi, ker so pripadniki ISIS-a ubili tudi člana njegove družine.

To pa je bilo mogoče zato, ker je obveščevalec že prej ukradel umazane spodnjice Al Bagdadija.

Omenjeni obveščevalec naj bi bil sicer sunitski Arabec, ki pa se je obrnil proti Islamski državi (ISIS), ker so pripadniki ISIS-a ubili tudi člana njegove družine.

Sicer pa so ga imeli »na zvezi« pripadniki kurdskih uporniških enot, ki so njegove informacije posredovali naprej ZDA.

Operacija proti Al Bagdadiju
Posebne enote, skupaj okoli 70 vojakov, so opremljene z nočnimi daljnogledi najprej likvidirale stražarje, nato pa skozi luknje v zidovih vdrle v utrdbo.

V operaciji je imel pomembno mesto tudi vojaški pes Conan, ki je voditelja ISIS-a zasledoval po podzemnem rovu.

Obveščevalec, ki je izdal pomembno informacijo pa je sedaj upravičen tudi do celotne ali vsaj večjega dela 25 milijonov dolarjev vredne nagrade, ki je bila razpisana na »glavo« Al Bagdadija.

V ZDA so želeli vedeti, ali je njihova tarča res prava in zato jim je priskrbel spodnjice voditelja Islamske države, uspel pa je ukrasti tudi vzorec krvi.

Omenjeni Arabec naj bi bil celo »entuziastični sodelavec« v misiji, ki je privedla do smrti Al Bagdadija.

Ta pa mu je tako zelo zaupal, da je včasih dopustil, da je spremljal člane njegove družine, kadar so potrebovali zdravniško pomoč.

Pes Conan
Pogumni pes Conan, po besedah Donalda Trumpa »zelo talentiran«, ki je zasledoval Al Bagdadija po rovu.

Informator je po navedbah kurdskega generala Mazlouma Abdija iz Sirskih demokratičnih sil natančno opisal tudi strukturo zgradbe, število stražarjev in mrežo tajnih podzemeljskih tunelov, poroča NBC.

V ZDA so želeli vedeti, ali je njihova tarča res prava in zato jim je priskrbel umazane spodnjice voditelja Islamske države, uspel pa je ukrasti tudi vzorec krvi.

Dva dni po koncu operacije so njega in družino umaknili na varno lokacijo.

Medtem je poveljnik ameriškega centralnega poveljstva, general Kenneth McKenzie, javnosti predstavil prve črno-bele fotografije.

Potrdil je tudi, da se je Al Bagdadi v rovu razsrelil z dvema otrokoma in ne s tremi ter da je to storil, ko so bili »zunaj še njegovi ljudje«.

Ocenil je, da na podlagi teh dejanj lahko vidiš, »za kakšnega človeka je šlo.«

Ni pa mogel potrditi navedb Donalda Trumpa, da naj bi voditelj ISIS-a tik preden se je razstrelil - vreščal in jokal.

Al Bagdadi - napad na objekt
Tarča: Al Bagdadi - napad na objekt

Potrdil je tudi, da so bili posmrtni ostanki Al Bagdadija po identifikaciji pokopani v morju »v skladu z običaji vojnega prava

Znano je sicer, da je po islamskih običajih mrtve potrebno pokopati v 24 urah od smrti.

Delite članek