REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ISIS ni mrtev, džihadisti imajo nov cilj in načrtujejo krvavo vrnitev, se glasi opozorilo strokovnjaka iz Pentagona

ISIS ni mrtev, džihadisti imajo nov cilj in načrtujejo krvavo vrnitev, se glasi opozorilo strokovnjaka iz PentagonaISIS ni mrtev, Trump je storil hudo napako, opozarja Pentagon. Vir: Twitter

Strokovnjaki ameriškega obrambnega ministrstva opozarjajo na nevarnost ponovnega obujanja t. i. Islamske države v Siriji in Iraku.

Iz poročila generalnega inšpektorja Pentagona, ki ga je nedavno razkril nemški Bild, po umiku ameriške vojske, džihadisti izkoriščajo šibkost domačih oboroženih sil.

Ameriška vojska se je umaknila, čeprav so sirijske demokratične sile jasno povedale, da potrebujejo več usposabljanja in opreme za boj proti terorizmu, piše v poročilu.

Ameriški predsednik Donald Trump je lani sicer razglasil zmago nad t. i. Islamsko državo v Siriji in ukazal umik ameriških oboroženih sil – kar je bila poteza, ki je bila deležna kritik tako v svetu kot v ZDA.

Kritiki so namreč to Trumpovo potezo ocenili kot prezgodnjo.

Nekdanji ameriški obrambni minister Jim Mattis pa je odstopil v znak protesta zaradi odločitve predsednika.

Opozorila so se sedaj izkazala za točna, zato je Trump deležen graje, da je v Siriji naredil ogromno napako, ko je ukazal prezgodenj umik ameriških sil.

V poročilu generalnega inšpektorja Pentagona se navaja, da je ISIS sicer izgubil svoj »kalifat« v Siriji in Iraku, vendar pa je teroristična milica v zadnjih mesecih uspela izboljšati svoje zmogljivosti za uporniške akcije v Iraku in se ponovno okrepila tudi v Siriji.

Kar bi morala biti budnica za ves svet.

Ameriški strokovnjaki opozarjajo, da varnostne sile obeh držav niso sposobne izvajati dolgoročnih operacij, niti več akcij hkrati ali pa zavarovanje območja, ki so bila že osvobojena od nasilja t. i. Islamske države.

Ameriški analitiki opozarjajo, da je džihadistom cilj izzvati nemire na območjih, ki so jih prej nadzorovali in preprečiti sedanjim oblastem, da jih učinkovito nadzirajo.

Strokovnjaki Pentagona ocenjujejo, da Islamska država danes šteje med 14.000 in 18.000 pripadnikov, od tega kar 3000 je tujcev.