REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

“Tam vlada anarhija”: po ofenzivi Turčije zbežalo že 859 družinskih članov pripadnikov Islamske države

“Tam vlada anarhija”: po ofenzivi Turčije zbežalo že 859 družinskih članov pripadnikov Islamske državeDžihadisti pod krinko ženskih oblačil, vir: Daily Star

Po poročanju kurdskih virov naj bi več sto pripadnikov ISIS-a v Siriji zaradi turške ofenzive že zbežalo iz zapora Ain Issa.

Gre za pripadnike “Islamske države Iraka in Levanta” (ISIS oziroma ISIL).

Zbežali so takoj zatem, ko so najprej napadli stražarje, nato pa jurišali na izhodna vrata.

Jelal Ayaf, eden od višjih poveljnikov v taborišču je dejal, da je 859 ljudi uspešno zbežalo iz tistega dela taborišča, kjer so imeli zaprte tujce.

Samo nekaj so jih ponovno ujeli.

Ayaf je opozoril tudi na dejstvo, da so se »speče celice« pojavile znotraj drugega dela taborišča in prav tako izvedle napade.

Položaj je, kot poroča Al Jazeera označil kot “zelo nevaren”.

Gre predsvsem za družinske člane borcev, povezanih s t. i. Islamsko državo.

Uspelo jim je pobegniti iz taborišča, ki so ga varovale sile sirskih Kurdov na severu Sirije, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji.

Direktor organizacije Rami Abdulrahman je, sklicujoč se na vire iz taborišča Ain Issa dejal, da tam vlada popolna anarhija, poroča Reuters.

Uradnik Sirskih demokratičnih sil je opozoril, da te sile, na čelu katerih so Kurdi, v taborišču Ain Issa nimajo dovolj stražarjev, da bi preprečile pobeg članov družin pripadnikov Islamske države, ki se tam nahajajo.

“Varovanje taborišča je že oslabljeno, ker je bilo nujno napotiti sile na fronto, a še bolj pa so izčrpane, ker so v bližini taborišča padle granate, ki so jih izstrelile turške sile, zaradi česar je preostalo oseblje preprosto – pobegnilo,” je poudaril tiskovni predstavnik Sirskih demokratskih sil Marvan Qamishlo.

Dodal je še, da je v taborišču ostalo le še 60-70 stražarjev, v normalnih okoliščinah pa jih ni bilo manj kot 700.

“V taborišču je približno 12.000 razseljenih ljudi, vključno s člani družin milic Islamske države. Idealno bi bilo, če bi bilo v taborišču vsaj 1500 stražarjev,” je sklenil Qamishlo.

Kurdska avtonomna uprava opozarja, da je v napadu Turčije nujno potrebno prepoznati “direktno podporo novemu rojstvu Islamske države.”

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je te informacije označil za “lažne novice” in sporočil, da so omenjena poročila napačna ter da jim je cilj izzvati ZDA in druge zahodne države, da ukrepajo zoper Ankaro zaradi njene ofenzive v Siriji, poroča Reuters, sklicujoč se na tiskovno agencijo Anadolija.

Turčija je v sredo začela vojaško ofenzivo proti kurdskim silam na severovzhodu Sirije, ker te sile smatra za teroristične.

Toda kurdske sile so bile do zdaj podpora Američanom v boju proti džihadistom Islamske države.

Delite članek