REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo šla naftna industrija po poti tobačne? Analitiki banke JP Morgan trdijo, da podnebna kriza lahko uniči človeštvo

Bo šla naftna industrija po poti tobačne? Analitiki banke JP Morgan trdijo, da podnebna kriza lahko uniči človeštvoDonalda Trumpa ne skrbi okolje, še manj pa onesnaževanje

Poročilo največje ameriške banke, ki financira podjetja, ki se ukvarjajo s fosilnimi gorivi kaže, da je planet Zemlja na zelo nestabilni in »netrajnostni« poti.

S tem nasprotuje tudi številnim ukrepom, ki jih je v zadnjih letih sprejela ameriška administracija pod vodstvom Donalda Trumpa, ki je v zadnjih štirih letih neprestano zmanjševala okoljske standarde ter ZDA umaknila iz številnih mednarodnih okoljskih dogovorov.

Vplivna ameriška banka JP Morgan v svojem zadnjem poročilu navaja, da »katastrofalnih izidov« zaradi klimatskih sprememb in delovanja človeka na okolje ni več mogoče izključiti.

Po njihovi oceni podnebna kriza ogroža preživetje človeštva in je usmerila naš planet na nevzdržno pot.

Onesnaževanje nedaleč od Sofije
Onesnaževanje nedaleč od Sofije.

Poročilo banke JP Morgan o gospodarskih tveganjih globalnega segrevanja, ki ga je povzročil človek opozarja, da se mora podnebna politika spremeniti, sicer se bo svet spopadel z nepopravljivimi posledicami.

Študija implicitno obsoja celo lastno naložbeno strategijo te ameriške banke in poudarja vse večjo zaskrbljenost večjih institucij na Wall Streetu glede finančnih in uglednih tveganj zaradi nenehnega financiranja industrij, ki onesnažujejo okolje, kot na primer investicije v proizvodnjo nafte in plina.

Študija implicitno obsoja celo lastno naložbeno strategijo te ameriške banke. Tudi banka JP Morgan je namreč zagotovila 75 milijard dolarjev finančnih storitev podjetjem z umazanimi industrijami.

Tudi banka JP Morgan je namreč zagotovila 75 milijard dolarjev finančnih storitev podjetjem, ki se najbolj agresivno širijo prav v sektorjih, kot so »fracking« oziroma hidravlično lomljenje  in raziskovanje arktične nafte in plina, vse to pa že po Pariškem sporazumu.

Poročilo je sicer prejel Rupert Read, tiskovni predstavnik Extinction Rebellion in profesor filozofije na Univerzi v Vzhodni Angliji, njegovo vsebino pa je objavil Guardian.

Raziskava ekonomistov JP Morgan – poročilo sta podpisala David Mackie in Jessica Murray -  navaja, da bo podnebna kriza vplivala na svetovno gospodarstvo, zdravje ljudi, dostopnost vodnih virov, migracije in preživetje drugih vrst na Zemlji.

»Ne moremo izključiti katastrofalnih izidov, kjer bo ogroženo preživetje človeštva, kot ga poznamo,« je zapisano v poročilu, ki je bilo pripravljeno 14. januarja letos.

Ratifikacija podnebnega sporazuma v Parizu
Ratifikacija podnebnega sporazuma v Parizu. ZDA so od sprazuma po odločitvi predsednika ZDA Donalda Trumpa pozneje odstopile.

Glede na obsežno akademsko literaturo in napovedi Mednarodnega denarnega sklada in Medvladnega odbora OZN za podnebne spremembe (IPCC) dokument ugotavlja, da bo globalno segrevanje do konca stoletja doseglo 3,5 stopinje Celzija višje temperature glede na predindustrijsko raven.

Istočasno ocenjujejo, da je večina predvidevanj verjetnih gospodarskih in zdravstvenih stroškov veliko prenizka, ker ne upoštevajo izgube bogastva in možnosti povečanih naravnih nesreč.

V začetku meseca je banka Goldman Sachs podjetje ExxonMobil in njegove delnice iz oznake 'nevtralno' označila z oznako 'prodati'.

»Čeprav natančne napovedi niso možne, je jasno, da je Zemlja na netrajnostni poti. Nekaj ​​se bo moralo nekoč spremeniti, da bi človeški rod lahko preživel,« piše v poročilu.

V investicijski banki pravijo, da podnebne spremembe »kažejo na pomanjkljivost na svetovnem trgu v tem smislu, da proizvajalci in potrošniki emisij CO2 ne plačujejo za nastalo škodo na podnebju.«

Povedano drugače se tudi v tej banki zavzemajo za uvedbo svetovnega davka na ogljik oziroma ogljikov dioksid in druge nevarne izpuste, vendar opozarjajo, da se to »ne bo zgodilo kmalu,« zaradi skrbi glede delovnih mest in konkurenčnosti.

Exxon Mobile
Cena delnice podjetij, ki vlagajo v sončno energijo rastejo, naftnim podjetjem pa že padajo.

Avtorji trdijo, da je »verjetno, da se bo stanje podnebja še naprej poslabšalo, morda bolj kot v katerem koli od scenarijev IPCC

Poročilo je samo eden od znakov, da se tudi za naftno, premogovniško in podobne industrije bližajo težki časi.

V začetku meseca je banka Goldman Sachs podjetje ExxonMobil in njegove delnice iz oznake »nevtralno« označila z oznako »prodati«.

To bo parada, kakor da bi rekli, 'glejte, to je tobak. In mi jih ne bomo imeli v lasti. Mi smo nov svet.'

Januarja pa je BlackRock, največji upravljalec kapitalskih vložkov sporočil, da bo zmanjšal svojo izpostavljenost podjetjem, ki se ukvarjajo s fosilnimi gorivi pred resno alokacijo kapitala.

Finančni analitik CNBC-ja Jim Cramer pa je na primer nedavno svoje gledalce šokiral z nastopom, ko je nenadoma dejal: »Končal sem s fosilnimi gorivi. Oni so končali. Oni so na koncu.«

Ko je pojasnil, kako nova generacija managerjev pokojninskih skladov tem podjetjem odreka podporo je zatrdil, da so ta podjetja obsojena na propad.

»Svet se je obrnil proti njim. Vse se pravzaprav dogaja kar hitro. Opažate lahko dezinvestiranje različnih fondov. To bo parada, kakor da bi rekli, 'glejte, to je tobak. In mi jih ne bomo imeli v lasti. Mi smo nov svet,'« je sklenil Cramer.

Delite članek