REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova peticija: »Ni podnebnih izrednih razmer. Ogljikov dioksid pa je hrana za drevesa!«

Nova peticija: »Ni podnebnih izrednih razmer. Ogljikov dioksid pa je hrana za drevesa!«Onesnaževanje, vpliv na okolje

Skupina 75 avstralskih nekdanjih in sedanjih poslovnežev - med njimi so tudi rudarski inženirji in upokojeni geologi - je podpisala izjavo, ki je namenjena OZN in EU, v njej pa trdijo, da »ni podnebnih izrednih razmer« in da je »ogljikov dioksid hrana rastlin«.

Več podpisnikov skupine - ki se imenuje Clintel - je sicer na visoki ravni povezano s konzervativno politiko, industrijo in rudarstvom, poroča Guardian.

Med njimi so Hugh Morgan, nekdanji predsednik Avstralskega poslovnega sveta, in Ian Plimer, direktor projekta železove rude v Roy Hill Holdings.

Omenjena peticija je bila objavljena istočasno z vrhom OZN o podnebnih ukrepih in ob robu zasedanja generalne skupščine OZN v New Yorku.

Deklaracijo je podpisal tudi dr. Peter Ridd, nekdanji znanstvenik z univerze James Cook, ki trdi, da na propad koralnih grebenov podnebne spremembe ne vplivajo.

Simboličen prikaz, kaj čaka svetovne spomenike - Cancun, 2010 Vir:Pixsell

Ridd je večkrat podprl tudi kmetovalce iz Queenslanda, ki se ukvarjajo z gojenjem goved in sladkornega trsa, ter je na predavanjih spodkopaval znanstvene izsledke o tem, da korale uničuje tudi pretirana uporaba kemičnih gnojil.

Njegovi ugovori so pripomogli k posebni preiskavi avstralskega senata o stanju koralnih grebenov.

Podnebne spremembe, ki jih je povzročil človek, opisujejo kot 'množično zablodo' in zatrjujejo, da bi bilo dodajanje ogljikovega dioksida v ozračje dobro za planet.

Znani znanstvenik Ian Chubb je Riddhova prizadevanja primerjal z dezinformacijskimi kampanjami tobačne industrije o vplivu cigaret na javno zdravje.

Skupina Clintel sicer sebe opisuje kot »novo, svetovno mrežo na visoki ravni 500 uglednih klimatskih znanstvenikov in strokovnjakov«.

V odprtem pismu, naslovljenem na generalnega sekretarja OZN Antónija Guterresa in glavno pogajalko OZN o podnebnih spremembah Patricijo Espinoso Cantellano, ta skupina trdi, da so koristi zmanjševanja emisij toplogrednih plinov zgolj »zamišljene«.

En »ambasador« skupine je tudi Viv Forbes, veteran premogovništva iz Queenslanda.

Drugi je Britanec Christopher Monckton, ki je nekoč vodilnega avstralskega ekonomista in podnebnega svetovalca profesorja Rossa Garnauta označil za »nacista.«

V pismu ponavljajo ugovore zoper trditve o podnebnih spremembah, ki nasprotujejo znanstvenim ugotovitvam večine znanstvenikov sveta ter tudi ocenam Medvladnega odbora za podnebne spremembe.

Clexit - prizadevanja za odpoved pogodbam o preprečevanju okoljskih sprememb
Zanikovalci vpliva človeka na okoljske spremembe si želijo odstopa od »škodljivih« mednarodnih okoljskih sporazumov.

Scott Morrison kljub temu zatrjuje, da so podnebne spremembe napačno predstavljene.

»Znanstveniki bi se morali v svojih napovedih globalnega segrevanja odkrito spoprijeti z negotovostmi in pretiravanji,« opozarja v pismu.

Ugledni član Clintela je tudi Hugh Morgan, nekdanji izvršni direktor rudarske korporacije Western.

Leta 2016 je podpisal izjavo o zavrnitvi priznanja podnebnih sprememb skupine, ki se je imenovala »Clexit«, in je nastala po glasovanju o brexitu v Veliki Britaniji.

Ta skupina, ki ima veliko enakih članov in organizatorjev, kot skupina Clintel, je podnebne spremembe, ki jih je povzročil človek, opisala kot »množično zablodo« in zatrjuje, da bi bilo dodajanje ogljikovega dioksida v ozračje - dobro za planet.

Britanska organizacija InfluenceMap, ki analizira korporativno lobiranje na področju podnebnih sprememb, je Avstralski svet za minerale razglasila za enega od »10 najboljših svetovnih nasprotnikov podnebne politike.«

Prepričani so, da države »ne bi smele dopuščati birokratom iz OZN in EU, ki manipulirajo z znanostjo, da bi upravičili svoje sanje o prerazporeditvi bogastva«.

Toda njihovi napori niso tako nedolžni, kot se zdijo.

Britanska organizacija InfluenceMap, ki analizira korporativno lobiranje na področju podnebnih sprememb, je Avstralski svet za minerale razglasila za enega od »10 najboljših svetovnih nasprotnikov podnebne politike.«

S svojim nasprotovanjem, ki je največ uspeha poželo prav pri politiki ameriške administracije, nadaljujejo še naprej, kljub temu, da je prav ta teden vrh OZN o podnebju ponovno poudaril katastrofalne posledice nenehnega sežiganja fosilnih goriv za človeško družbo.

Delite članek