REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriško sodišče obtožilo vlado kršenja okoljske zakonodaje

Ameriško sodišče obtožilo vlado kršenja okoljske zakonodaje

Zvezno prizivno sodišče v San Franciscu je ugotovilo, da je ameriška vlada  kršila okoljsko zakonodajo, ker je dovolila nadaljevanje prodaje nevarnega pesticida kljub dokazom, da uničuje možgane zarodkov. Sodišče je izdalo ukaz za umik prodaje spornega pesticida v 60 dneh.

Vlada predsednika Baracka Obame je leta 2015 začela postopek za prepoved prodaje oziroma uporabe pesticida "chlorpyrifos", kar je Agencija za zaščito okolja (EPA) pod vodstvom Scotta Pruitta leta 2017 prekinila. Koalicija kmetov, okoljevarstvenikov in zveznih držav je potem vložila tožbo.

Sodišče je izdalo ukaz za umik prodaje spornega pesticida v 60 dneh.

Prizivno sodišče je ugotovilo, da je Pruitt kršil zvezno zakonodajo, ker ni upošteval znanstvenikov EPA, ki so ugotovili škodljivost omenjenega pesticida, ki se uporablja za škropljenje limon, jabolk in drugega sadja oziroma pridelkov. Pruitt je medtem zaradi zlorab in korupcije že odšel s položaja, vendar EPA ostaja pod vodstvom Trumpovih ljudi in razmišlja se o pritožbi na vrhovno sodišče ZDA.

Pesticid chlorpyrifos je iznašla korporacija Dow Chemical v 60. letih prejšnjega stoletja in je še vedno med najbolje prodajanimi pesticidi v ameriškem kmetijstvu. Zaradi široke uporabe se njegove sledi redno najdejo v pitni vodi in raziskava kalifornijske univerze Berkeley je leta 2012 ugotovila, da 87 odstotkov krvnih vzorcev iz popkovin novorojenčkov vsebuje ta pesticid.

Pesticid chlorpyrifos je iznašla korporacija Dow Chemical v 60. letih prejšnjega stoletja in je še vedno med najbolje prodajanimi pesticidi v ameriškem kmetijstvu.

Dow Chemical je sicer že pred leti ta pesticid umaknil iz prodaje za domačo uporabo, EPA pa je okrog šol in drugih občutljivih objektov prepovedala škropljenje z njim. Pruitt pa se je marca 2017 odločil, da je z zadevo vse v redu in zavrnil znanstvena dognanja kot pomanjkljiva.

Delite članek