REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Goldman Sachs: trgovinska vojna vodi v recesijo, dogovora med ZDA in Kitajsko do leta 2020 ne pričakujemo več

Goldman Sachs: trgovinska vojna vodi v recesijo, dogovora med ZDA in Kitajsko do leta 2020 ne pričakujemo več

Skupina Goldman Sachs Group Inc, je sporočila, da se njihovi ekonomisti, ki delajo v okviru družbe vse bolj bojijo, da bo ameriško-kitajska trgovinska vojna vodila v recesijo.

Goldman Sachs tako pred ameriškimi predsedniškimi volitvami novembra leta 2020 ne pričakuje več nikakršnega trgovinskega dogovora med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma, poroča Reuters.

Kitajska je v resnici tokrat zgolj dopustila, da so sile trga znižale vrednost juana na pričakovano raven.

»Pričakujemo, da bodo carine, usmerjene na preostalih 300 milijard ameriških dolarjev uvoza iz Kitajske, začele veljati,« je banka zapisala v obvestilu, poslanemu strankam.

Ameriški predsednik Donald Trump je namreč 1. avgusta napovedal, da bo poleg že obstoječih carin, 1. septembra uvedel še dodatne 10-odstotne carine za uvoz kitajskega blaga v vrednosti 300 milijard dolarjev, saj Kitajska kljub obljubam ni začela kupovati ameriško kmetijsko blago v večjih količinah, kot naj bi se sicer na zadnjem srečanju G-20 dogovorila ameriški in kitajski predsednik Xi Jinping.

ZDA so Kitajsko razglasile tudi za manipulatorja valute. Kitajska zanika, da je manipulirala z juanom zaradi konkurenčne koristi, pač pa trdi, da je padec juana rezultat ameriških carin in drugih ukrepov.

Juan

Tudi vodilni ameriški ekonomisti priznavajo, da je to res in da je Kitajska v preteklosti - zadnjič na primer pred petimi leti - res morda »manipulirala« z vrednostjo domače valute, ne pa tokrat, ko je celo kljub ameriškim ukrepom dolgočasa vzdrževala visok tečaj juana.

V resnici je tokrat zgolj dopustila, da so sile trga znižale vrednost juana na pričakovano raven.

Povečanje vhodnih stroškov zaradi motenj v dobavni verigi bi lahko ameriške družbe prisililo na zmanjšanje domače aktivnosti.

Že več kot leto dni trajajoč trgovinski spor se je med drugim vrtel okoli vprašanj, kot so carine, subvencije, tehnologija, intelektualna lastnina in kibernetska varnost.

Kriza pa trka tudi na vrata ZDA. Goldman Sachs je dejal, da je znižal tudi napoved rasti za četrto četrtletje v ZDA za 20 bazičnih točk na 1,8%, prav zaradi gibanja trgovinskih napetosti, ki so sedaj večje »od pričakovanih.«

»Na splošno smo povečali svojo oceno vpliva trgovinske vojne na rast,« je banka zapisala v sporočilu, ki so jo napisali trije njeni ekonomisti, Jan Hatzius, Alec Phillips in David Mericle.

Povečanje vhodnih stroškov zaradi motenj v dobavni verigi bi lahko ameriške družbe prisililo na zmanjšanje domače aktivnosti, so zapisali v sporočilu. Zaradi takšne »negotovosti politike« lahko podjetja tudi zmanjšajo svojo porabo, dodajo ekonomisti.

Delite članek