REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Revolucija zamudnice: Toyotina nova baterija s »trdim elektrolitom«, polna v 10 minutah, v prototipih že leta 2021!

Revolucija zamudnice: Toyotina nova baterija s »trdim elektrolitom«, polna v 10 minutah, v prototipih že leta 2021!Predsednik uprave Toyota Akio Toyoda. Vir: Twitter

Toyota je veliko časa zamujala na področju elektromobilnosti.

Res je bila pionirka s Priusom, ki je hibrid, toda zgolj na elektriko vozi samo en njen avtomobil, pa še tega prodaja le na Kitajskem.

Ogromno denarja je vlagala v gorivne celice, ki so sicer zanimiva tehnologija, vendar tudi takšna, ki zahteva veliko vlaganja v infrastrukturo.

Pri tej tehnologiji se vodik spaja z kisikom, nastaja voda, avto pa dobi ob tem elektriko, ki ga poganja.

V primerjavi s sedanjimi litij-ionskimi baterijami bo ob enaki fizični velikosti in podobni masi omogočila veliko večji doseg.

Njihov Mirai je odličen avtomobil, toda izven jugozahoda ZDA ali centrov na Japonskem nima dosega, ker ni dovolj polnilnic z vodikom.

Ta plin je ob tem tudi drag, v mešanici s kisikom pa zelo eksploziven.

Veliko ostalih njenih avtomobilov je sicer hibridov, toda takšnih s »samopolnilnimi« baterijami, ki pa se ne napajajo iz omrežja. Kar pomeni, da to sploh niso pravi, priključni hibridi.

Polnijo se le tako, da kinetično energijo ob zaviranju spremenijo v električno in shranijo v baterijo ter čez čas uporabijo za pogon.

Zato takšni avtomobili porabijo nekaj manj bencina - hkrati pa se dejansko ne premikajo s pravo zeleno energijo.

Ob hitrem razvoju elektromobilnosti je zato Toyota številne navdušence napredka razočarala.

Mirai - vozilo na gorivne celice
Mirai - vozilo na gorivne celice. Vir: Twitter

Toda zdi se, da bo vse to nadomestila, če ji je res uspel revolucionaren preboj, ki ga je napovedala že za naslednje leto – uvajanje baterij s trdnim elektrolitom.

Pri Toyoti so namreč razvili funkcionalni prototip litij-ionske baterije s trdnim elektrolitom, ki bo razpolagala z visoko energijsko gostoto.

V primerjavi s sedanjimi litij-ionskimi baterijami bo ob enaki fizični velikosti in podobni masi omogočila veliko večji doseg.

Toyotin avto se bo polnil deset minut, baterija pa naj bi bila tudi manjša in lažja ter manj vnetljiva.

Takšna baterija bi električnim avtomobilom omogočila enako funkcionalnost, s kakršno danes razpolagajo avtomobili z motorji na notranje zgorevanje, za polnjenje pa ne bo potrebnega več časa kot deset minut.

Doseg podobnega avtomobila kot je Teslin Model 3 naj bi bil okoli 310 milj.

Teslin avto doseže sicer 315 milj, toda polni se najmanj pol ure na najhitrejši Teslini polnilnici.

Baterija s trdnim elektrolitom - Toyota
Baterija s trdnim elektrolitom - Toyota. Vir: Twitter

Toyotin avto se bo polnil deset minut, baterija pa naj bi bila tudi manjša in lažja ter manj vnetljiva.

Pri razvoju teh baterij pa z 19,8 milijardnim skladom za tehnološke rešitve pomaga tudi japonska vlada.

Pri razvoju teh baterij pa z 19,8 milijardnim skladom (v dolarjih) za tehnološke rešitve pomaga tudi japonska vlada.

Baterija naj bi bila za vgradnjo v avtomobile pripravljena že bistveno pred letom 2025, kar je bil še nedavno napovedani datum uradne predstavitve nove baterije.

Toyotin podpredsednik Keiji Kaita je za Automotive News povedal, da omejitve prototipa, ki so ga razvili v sodelovanju s Panasonicom, trenutno poskušajo premagati z različnimi konfiguracijami materialov v anodi.

Polnjenje električnega Lexusa
Polnjenje električnega Lexusa. Vir: Twitter

Raziskovalci se osredotočajo predvsem na žveplo kot aktivni material v pozitivni elektrodi, ki bo olajšal prenos elektronov med elektrodami.

Odkriti poskušajo tudi elektrolit, ki se med polnjenjem in praznjenjem baterije ne bo deformiral.

Baterije v prototipih naj bi omogočale »dvakrat večji doseg kot enake litij-ionske baterije danes.«

Pri tem je potrebno vedeti, da ima Toyota na tem področju že več kot 1000 patentov, vezanih na baterije s trdnim elektrolitom.

Pri tem je potrebno vedeti, da ima Toyota na tem področju že več kot 1000 patentov, vezanih na baterije s trdnim elektrolitom.

Nissan na tem področju na primer ne načrtuje preizkusov novih baterij pred letom 2028.

Medtem pa v podjetju Mitsui Kinzoku že pripravljajo tovarno, ki bo izdelovala nov elektrolit. Za začetek bi ga izdelali nekaj deset ton. S tem bodo preizkušali avtomobile naslednje leto. To pa pomeni, da so kar za več let preskočili načrtovane preizkuse.

S trdnimi elektroliti se ukvarjajo tudi pri Applu, Foxconn naj bi jih predstavil leta 2024, Volkswagen pa skupaj s Teslo podpira QuantumScape.

Razlogov za nakup bencinskih ali dizelskih avtomobilov bo zato kmalu še manj …

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek