REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Še en zgodovinski dan: na svetovni trg je zapeljal električni Ford Mustang

Še en zgodovinski dan: na svetovni trg je zapeljal električni Ford MustangMustang Mach-E, predstavitev

Trg električnih avtomobilov počasi postaja vse bolj poln. Potem ko so v Nemčiji 4. novembra pognali stroje za serijsko proizvodnjo modela ID.3 je prišel še en zgodovinski dan, saj se je v tekmo podal še en avtomobilski velikan – Ford.

Ford je pri tem v električni obliki predstavil eno od svojih ikon – Mustanga. Tokrat z oznako Mustang Mach-E.

Ford Mach E - podrobnosti

Predstavitev v živo je potekala iz Los Angelesa.

Ford je za vodenje predstavitve najel znanega igralca Idrisa Elbo.

Ker je ime Mustang za Ford zelo pomembno, že samo to, da je dal ime električnemu vozilu pomeni, da bodo pri Fordu naredili vse, da bo to vozilo tudi – uspešno.

Nekaj slik in podatkov o novem avtomobilu je sicer že prej pricurljalo v javnost. Ob tem je bilo takoj po predstavitvi ob pologu 500 dolarjev mogoče takoj rezervirati prvo serijo tega vozila.

Mustang je tokrat sicer na trg prišel v obliki bolj terenskega SUV-a, kar je nekoliko tvegana poteza, saj je bil legendarni Mustang seveda »sedan.«

Mustang sicer ne bo takoj na voljio na kitajskem trgu, bodo pa pričeli zbirati naročila tudi iz Evrope.

Mustang Mach-E, predtavitev

Gre za pomemben korak pri elektrifikaciji avtomobilskega trga, predvsem zato, ker je Ford seveda eden od največjih proizvajalcev vozil na svetu.

Za Toyoto, Volkswagnom, Hyundaiem in General Motorsom je Ford peti največji proizvajalec osebnih avtomobilov na svetu.

Največji proizvajalci osebnih avtomobilov  

Ob tem je Paul Fosse naštel tudi dvanajst pomembnih razlogov, zaradi česar je vstop novega Mustanga na trg električnih avtomobilov tako pomemben.

Velika prednost Forda je tudi veliko število trgovcev, ki bodo tudi lahko reklamirali vozilo. Teh pa je bistveno več kot je na primer tistih, ki jih ima Tesla.

Na prvem mestu je že samo ime. Kako pomembno je to kaže dejstvo, da je podjetje Tesla želelo kot drugo vozilo proizvajati E (da bi lahko s svojimi vozili »izrekli« besedo SEX), vendar je ta model zaščiten s strani Forda.

Isto velja za Mustanga. Ker je ime Mustang za Ford zelo pomembno, že samo to, da je dal ime električnemu vozilu pomeni, da bodo pri Fordu naredili vse, da bo to vozilo tudi – uspešno.

Druga prednost Forda je veliko število trgovcev, ki bodo tudi lahko reklamirali vozilo. Teh pa je bistveno več kot je na primer tistih, ki jih ima Tesla.

Samo v ZDA jih ima Tesla okoli 1000, Ford pa okoli 3000.

Mustang Mach-E, predstavitev

Ob tem avto ni grd, kot je bilo to v navadi v začetku procesa elektrifikacije avtomobilizma, pač pa je »običajne« oblike.

Pospeški in končna hitrost naj bi bila blizu tistim, ki so jih kupci navajeni že pri avtomobilih Tesla – to pomeni pospešek pod petimi ali šestimi sekundami do 100 km/h (in celo okoli tri v določenih izvedenkah) in končna hitrost preko 200 kilometrov na uro, z dosegom tudi preko 500 kilometrov ob enem polnjenju.

Mustang Mach E, prtljažnik

Samo najdražja verzija pa bo imela fordovo značilno "rešetko", ki sicer pri električnih avtomobilih - ker motorji ne potrebujejo vodnega hlajenja - ni več potrebna.

Osebni telefon bo lahko služil kot ključ za avto, nekateri modeli bodo imeli tudi panoramsko streho, garancija na baterijo pa naj bi bila klasična – 100.000 kilometrov ali osem let.

Osebni telefon bo lahko služil kot ključ za avto, nekateri modeli bodo imeli tudi panoramsko streho.

Polnjenje naj bi bilo mogoče tudi z enosmernim tokom do 150 KW DC, kar je tudi bistveno več od nekaterih konkurentov v tem trenutku (Leaf, Kona itd.).

Cene naj bi bile prav tako sprejemljive, pod 40.000 dolarjev za vstopne modele, kar pomeni, da bi lahko bila cena na evropskem trgu, po odbitih državnih vzpodbudah tudi samo okoli 30.000 evrov, kar pa je že primerljivo z Volkswagnovim ID3.

Na koncu še odgovor na vprašanje, ali bo Mustang »odžiral« trg Tesli?

Poznavalci pravijo da praviloma ne bo, pač pa bo pomagal zmanjševati trga, na katerem še vedno v 99 odstotkih kraljujejo dizelski in bencinski avtomobili.

Ford Mach E - spredaj

Elon Musk je Fordu ob predstavitvi novega avtomobila že čestital.

Cena avta bo namreč že zelo blizu ceni umazanih vozil, ki kurijo ogljikovodike, dolgoročna cena lastništva pa bo predvsem zaradi nizke cene električnega goriva – bistveno nižja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek