REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pospešek elektrorevoluciji: tovarno v Zwickau bo Volkswagen čez poletje predelal za izdelavo izključno električnih vozil

Pospešek elektrorevoluciji: tovarno v Zwickau bo Volkswagen čez poletje predelal za izdelavo izključno električnih vozilID3 - VW, električni avto

Avtomobilski koncern iz Nemčije se pripravlja na enega od najtežjih korakov v svoji zgodovini – na preusmeritev izdelave avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje na električne motorje.

Tovarno v mestu Zwickau tako že predelujejo, tako da bo kmalu lahko pričela izdelovati avtomobile ID3, ki naj bi jih izdelali kar 330 000 na leto.

Do zdaj je za VW in podobne nemške proizvajalce veljalo, da o električnih vozilih veliko govorijo, nimajo pa kaj veliko za pokazati.

Njihovi modeli, na primer e-golf in podobni tudi bistveno zaostajajo za zmogljivostmi vozil podjetja Tesla in še nekaterimi podobnimi, na primer Kono, ki jo proizvaha Hyundai ali ali Nero, ki ga proizvaja Kia. Toda to naj bi se sedaj spremenilo.

Čeprav tudi konkurenca ne čaka - Hyundai naj bi Kono že kmalu pričel izdelovati v Evropi, na Češkem.

Volkswagen, ki si je precej ugleda zapravil z afero z varanjem pri dieselskih motorjih, si želi popraviti javno podobo, zato v zadnjem času res vlaga velike napore v elektrifikacijo svojih modelov.

Tovarna VW v Zwekau

Najprej so jih sicer predstavili z propagandno kampanjo, ki je bila sicer zanimiva, le da se njihovih »konceptnih vozil«, predstavljenih v teh reklamah (predvajane so bile tudi v Slovenji) ni dalo – kupiti.

Politiko “all talk, no show” (samo govorjenje, nič za pokazati) naj bi spremenili z novimi električnimi vozili na trgu.

To naj bi bilo poslej drugače. Politiko “all talk, no show” (samo govorjenje, nič za pokazati) naj bi spremenili z novimi električnimi vozili na trgu.

Volkswagen tako postaja prvi veliki proizvajalec avtomobilov, ki bo kakšno celotno tovarno spremenil v tovarno električnih avtomobilov.

Ista tovarna je sedaj zaposlovala 8000 ljudi in proizvajala 250 000 vozil  letno. Električna energija za tovarno prihaja polovično iz hidroelektrarn, vetrnih in sončnih elektrarn.

Za drugo polovico poskrbi plinska elektrarna tovarne, ki je bistveno bolj okolju prijazna kot pa so na primer termoelektrarne.

Proizvodnja vozila ID3 naj bi se začela konec leta  in naj bi do 2021 dosegla 330 000 vozil. ID3 naj bi sicer stal okoli 30 000 evrov in imel doseg okoli 550 kilometrov po standardu WLTP in to z enim polnjenjem baterije.

ID3 - VW, električni avto

Ko bodo konec leta delovale vse »električne linije« bodo v tovarni izdelovali šest različnih modelov za tri znamke: Volkswagen, Audi in Seat. Celotna skupina v ultra-moderno tovarno vlaga skupaj 1,2 milijarde evrov.

Ko bodo konec leta delovale vse 'električne linije' bodo v tovarni izdelovali šest različnih modelov za tri znamke

Zelena luč za proizvodnjo naj bi bila prižgana že avgusta, ko bodo električna vozila proizvajali na dveh, do konca leta pa še na vseh ostalih linijah proizvodnje.

Volkswagen želi po tovarni Zwickau za proizvodnjo električnih vozil preurediti tudi tovarni v nemških mestih Emden in Hannover. Na Spodnjem Saškem bo tako za Zwickauom nastalo Volkswagnovo drugo središče za e-mobilnost v Nemčiji.

Koncern Volkswagen s sedežem v Wolfsburgu je eden vodilnih avtomobilskih proizvajalcev na svetu in največji avtomobilski proizvajalec v Evropi. Koncern sestavlja dvanajst znamk iz sedmih evropskih držav: Volkswagen Osebna vozila, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Volkswagen Gospodarska vozila, Scania in MAN.

Po vsem svetu ima koncern 642.292 zaposlenih, ki vsak delovni dan v povprečju izdelajo 44.170 vozila koncerna Volkswagen pa so na voljo v 153 državah.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek