REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policisti gredo na elektriko

Policisti gredo na elektriko

Po svetu različne policije vedno bolj preizkušajo električna vozila za različne naloge, ki bodo počasi nadomestila klasična službena vozila. Tako že lahko videvamo Tesla Model S 80 in X v uradnih policijskih barvah prav tako pa med njimi opazimo tudi kakšnega BMW i3 ter ostale.

Najprej pa malo poglejmo v zgodovino: prvi policijski avtomobil je pravzaprav že bil na elektriko.

Kupljen je bil v Akron-u v Ohio, Canada v letu 1899. Imel je 4 KM močan elektromotor in dosega okoli 48 km. A s časoma, ko je prišla potreba po hitrejšem vozilu in lovljenju avtomobilov z notranjim izgorevanjem, so žal opustili električna vozila. Kaj bi bilo če bi že takrat šel razvoj naprej in bi uporabili izume od Nikola Tesle za prenos energije na daljavo… ja, žal nič.

V obdobju 5 let policija pri avtu privarčuje za okoli 50.000 ameriških dolarjev na račun bencina in vzdrževanja.

Ker pa se zgodovina ponavlja in so električna vozila vse bolj zmogljiva, je povratek nekako logičen in pričakovan. Dober primer je Policija v ZDA, v mestu Denver, ki že ima Tesle, Model S.

Mesto Fremont v California, jih je ravnokar nabavila, lahko pa se pohvalijo tudi s svojo sončno elektrarno.

Ne pozabimo Policije v rodnem mestu tovarne Tesla, ki že uporablja modificirane modele S, saj zelo dobro sodelujejo in profesionalni odzivi ter izkušnje tovarni še kako prav pridejo.

Policija, električni avtomobili

Prav tako jih ima tudi Luxenburg, močno razmišljajo tudi v Scotland Yard-u za nakup. Torej se tudi drugod po svetu stvari zelo hitro obračajo.

Tudi mesto Dubai se lahko pohvali z električnimi vozili in to vse od osmih Chevolet Bolt EV, BMW i3, BMW i8, Peugeot, Renault twizy. Celo Albanska policija ima električne VW Golfe, pa Švica, Belgija… Torej izgovorov za množično profesionalno uporabo ni več. Gre le še za sistemski del nakupa in pravilne uporabe, prednosti pa je že tako veliko, da jih ni potrebno ponovno poudarjati.

Gledano skozi čisto matematiko na ameriškem primeru: nakup vozila stane 61.500 usd. V obdobju 5 let, pa policija privarčuje za okoli 50.000 ameriških dolarjev na račun bencina in vzdrževanja. To pa že ni več nezanemarljiv podatek.

Mesto Fremont jih ima v fazi testiranja, saj imajo v svoji postaji že tri Ford Fusion Hybrid avtomobile za hitrejša posredovanja in prestrezanje voznikov. In drugi so jih lepo vzeli za zgled.
Pa Slovenska Policija?
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek