REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kateri motorist gre ta vikend po tleh?

Kateri motorist gre ta vikend po tleh?vir: Insajder.com

Vse lepo in prav, da se regionalne ceste po Sloveniji redno vzdržuje. Lepo s peskom posuti robniki so zlata vredni za komunalne službe, da se jim ni potrebno ubadati s plevelom, ki bi rastel ob asfaltu. Izgleda lepo, tudi voda lepo odteka ob deževjih, samo ena majhna težava pa vseeno obstaja. Gradite preozke ceste!

Ne vem, ali imajo vsi gospodje po ministrstvih in občinskih upravah, ki odločajo o širini cest, tako majhne… avtomobile.

Kako vam ni jasno, da kamion in kombi v ovinku s kolesi vedno, ampak vedno zapelje zelo na rob, zelo pogosto pa čezenj in s tem razrahlja peščeno podlago in del tega peska prav nesramno vrže na cesto. In to vedno ravno v ovinku, kjer je enosledno vozilo najbolj ranljivo.

Zakaj tega peska ne utrdite vsaj z vibracijsko ploščo?

Ja, enostavno je reči, prilagodite vožnjo razmeram na cesti. Super, vozim za kombijem ali kamionom, ki mi zastira pogled naprej in z varnostno razdaljo bom izredno težko, če že nemogoče ušel peščeni preprogi, ki se mi bo pokazala izpod vozila.

Pesek, robnik, motor
vir: Insajder.com

Da ne bom pametoval in govoril na pamet: 26.03.2019 okoli enajste ure sem se peljal od avtoceste E57 Lj-Mb, preko Velenja do Slovenj Gradca in nazaj na avtocesto. Ta cesta je prava slovenska rak rana. Pustimo ovinke, pustimo neverjetno veliko tovornega prometa, pustimo določene dele uničenega asfalta, pustimo preozko cesto v soteskah, kjer se dva vlačilca komaj srečata… na vso to zadevo so šli delavci VOC-a, in prav veselo vsipali svež pesek v jame ob cestah. To je potrebno narediti, da se ne dela škoda, ampak zaboga, zakaj tega peska ne utrdite vsaj z vibracijsko ploščo?

Čisto vsak ovinek med kraji Velenje in Mislinja, kjer so posuli pesek je bila peščena preproga čez cesto. Dajte si prosim malo zamisliti, kaj se lahko zgodi. Tudi če se pripeljem z avtomobilom in je na izhodu ovinka stoječ promet, mi bo pri močnem zaviranju in peščeni podlagi zagotovo premaknilo avtomobil proti zaščitni ograji, če ne še kaj hujšega, na nasproti pas.

Čisto vsak ovinek med kraji Velenje in Mislinja, kjer so posuli pesek je bila peščena preproga čez cesto.

Ok, minilo je par dni in pesek so malo zvozili s ceste. So pa drugi odseki, ki pa so danes frišni, sveži in pripravljeni na nič hudega sluteče udeležence. Nismo vsi supermoto vozniki, da bomo znali drseti skozi ovinke, niti relly vozniki, da bi s svojim znanjem in surovim, nič kaj nežnim sukanjem volana reševali situacije.

Pesek, robnik, motor
vir: Insajder.com

Vse kar je tu namen je, da omenjene službe lepo naprošam, da drugič malo premislijo, kaj takšno »dobronamerno« ravnanje pomeni za vse, ampak res vse udeležence v prometu.


 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek