REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

18 m Cigarette z 2400 KM

18 m Cigarette z 2400 KMvir: Cigarette

Znamka Cigarette je med poznavalci športnih čolnov izredno cenjena in poznana znamka. Dirkalni čolni z vsem luksuzom, ki ga premožen lastnik potrebuje. Dejansko je pri nas takšnih strojev zelo malo. Kot prvo so dragi, kot drugo je naša obala takoooo dolga, da se niti motorji ne segrejejo in ste že v mednarodnih vodah, kot tretje pa je divjanje samo naravnost pač ameriški šport. V Jadranskem morju imajo sosedje otoke in je jadranje bolj priljubljeno kot bencinsko nažiganje. Za slovensko morje pa so male barčice dovolj.

Pri Cigarette so naredili dnevni gliser, ki ima tudi kabino za spanje ter prav solidno kopalnico. Zunaj pa je še priročna kuhinja z žarom. Pač ima vse kar takšni čolni potrebujejo za zabavo, hiter prevoz iz kraja v kraj in za postavljanje pred sosedi. Prav slednje bo še kako očitno, saj so svoj 18 m čoln opremili kar s šestimi, ja prav ste prebrali, šestimi izvenkrmnimi Mercury motorji.

36 valjev pod polno obremenitvijo porabi spoštovanih 950 l goriva na uro.

Vsak ima po 400 KM, vrstni šestvaljni motor z 2.600 ccm in vpih zraka preko kompresorja s hlajenjem zraka. Vsak motor tehta po 303 kg, kar pomeni, da je na zadnjo steno motorja obešenih kar 1.818 kg teže. 36 valjev pod polno obremenitvijo porabi spoštovanih 950 l goriva na uro.

Tako polno naložen čoln, ki tehta kar okoli 18 ton lahko doseže 115 km/h. Hitrost ni tako visoka, kot bi izgledalo na prvi pogled, a teža naredi svoje še posebno ob dejstvu, da polno natočen vozi s seboj kar 3.780 l goriva. Takšen podatek zasledimo prej pri kakšnih trawler-jih, ki so sposobni prečkati res velike morske razdalje.

Glisar Cigarette
vir: Cigarette

Čoln je namenjen dnevni zabavi in hitrim premikom. Opremljen je z visoko zmogljivim glasbenim sistemom, zunanjim žarom, dovolj površin za sedenje ali ležanje, ima zelo solidno in prostorno kopalnico z WC-jem ter posteljo za 4 ali pa 6 oseb, ki se imajo zelo zelo radi.

O ceni nima smisla izgubljati besed. To je igrača za bogate, za pumpanje ega in osebno zadovoljstvo. Takšen nakup se ne opravi na osnovi racionalnega premisleka, ampak zaradi čustvenega vzgiba in vas ob tem niti malo ne sme zaboleti bančni račun. Če pa vas bi / bo, pa ste izbrali ali napačen čoln ali pa napačno družbo okoli sebe.

Pa prijetne sanje in naj vam prihajajoča sezona prinese kakšen užitek na barki, če bo le šlo.

Tehnični podatki:
Motorji: 6 x Mercury Racing Verado 400R
Skupna moč: 2.400 KM
Dolžina: 18 m, (59*)
Širina 4,26 m
Teža: 14 ton (polno opremljen 18 ton)
Rezervoar: 3.780 l
Poraba: 950 l/h
Končna hitrost: 115 km/h
Potovalna hitrost: 72 do 80 km/h
Cena 2,5 mio USD 
Izdelovalec: Cigarette, ZDA

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek