REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada predlaga ukinitev vseh stroškov registracije za vsa električna vozila

Vlada predlaga ukinitev vseh stroškov registracije za vsa električna vozilaVir: TaTrenutek.si
Vlada se intenzivno pripravlja na to, da do leta 2030 doseže veliko spremembo in zagotovi bistveno povečanje deleža električnih vozil na domačih cestah.

S prelomnim ukrepom želi vlada spodbuditi nakupe in registracije novih električnih vozil. Ukrep bo veljal za vsa električna vozila, od avtomobilov, do električnih motorjev in skuterjev.

Pristojno ministrstvo je že pripravilo ustrezne amandmaje na zakon (CMRV) in sporočilo za javnost.

Do spremembe prihaja v trenutku, ko se vlada intenzivno pripravlja na to, da do leta 2030 doseže veliko spremembo in zagotovi bistveno povečanje deleža električnih vozil na domačih cestah.

Vse, ki ste se že razveselili te novice pa moramo – žal – obvestiti, da na ozemlju Republike Slovenije teh ugodnosti ne bo mogoče uporabljati.

Slovenija je v EU trenutno najslabše ocenjena zaradi svojega podnebno-okoljskega načrta, ki je dobil le 3,2 točke od 100 možnih.

Te spremembe namreč ne bodo uveljavljene, dokler tudi neka od (prihodnjih?) slovenskih vlad ne spozna, kako zaostala je na tem področju Republika Slovenija, ki je v EU trenutno najslabše ocenjena zaradi svojega podnebno-okoljskega načrta.

Njen načrt je od možnih 100 točk dobil namreč najmanj – komaj 3,2 točke.

Zoe

Omenjeni ukrep je namreč, kot poroča Times of India, pravkar sprejela – indijska vlada.

S spremembami zakona se bodo spremenila osrednja pravila za motorna vozila (Central Motor Vehicles Rules - CMVR), zakona iz leta 1989, je sporočilo ministrstvo za cestni promet in avtoceste.

Zaradi sprememb bodo vsa vozila, ki jih poganjajo električne baterije izvzeta iz plačila taks zaradi prve »registracije ali obnovitve registracije vozila.«

V Sloveniji so električna vozila sicer izvzeta iz plačila obveznosti plačila cestnine, ne pa tudi registracije.

Vseh električnih vozil je v Sloveniji še vedno manj kot odstotek, kar je večinoma bistveno manj kot v drugih razvitih državah EU, kjer se odstotki v državah, s katerimi se Slovenija najraje primerja, gibljejo med 2,5 odstotka pa vse do 60 odstotkov avtomobilov, ko na primer na Norveškem.

Avto Tesla

Na lestvicah držav, ki uporabljajo električne avtomobile, tako Slovenije skorajda še vedno niso zaznali.

V Sloveniji pa lahko samo upamo, da bomo nekega dne dobili vlado, ki bo vsaj enako daljnovidna in napredna, kot je očitno indijska.

V Indiji želijo odstotek električnih avtomobilov v uporabi namreč zelo hitro dvigniti na kar 15 odstotkov – in to v samo naslednjih petih letih.

Številne države promovirajo električna vozila tudi z dovoljenji, da električna vozila vozijo v pasovih za taksije in avtobuse in posebnimi parkirnimi mesti ter – ob vzpodbudah – tudi z nižjimi davki ob nakupu vozil.

V Sloveniji pa lahko samo upamo, da bomo nekega dne dobili vlado, ki bo vsaj enako daljnovidna in napredna, kot je očitno - indijska.

Delite članek