REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nepričakovane posledice pandemije: rabljeni avtomobili se dražijo, električni pa prodajajo vse boljše

Nepričakovane posledice pandemije: rabljeni avtomobili se dražijo, električni pa prodajajo vse boljšeRabljeni avtomobili. Vir: Twitter

Pandemija je spomladi poskrbela za upad prodaje novih avtomobilov, nato pa so sledili še nekateri nepričakovani obrati – kljub težavam na trgu so se še vedno zelo dobro prodajali električni avtomobili, sedaj pa vse kaže, da se bodo pričeli dražiti – rabljeni avtomobili.

V nasprotju s pričakovanji kupcev, ki so upali, da bodo zaradi krize vozila - cenejša.

Zakaj se torej to dogaja?

Po prognozah največjega nemškega portala za mobilne avtomobile mobile.de je približno vsak drugi potencialni kupec avtomobilov zaradi pandemije odložil načrte za nakup avtomobila na poznejši čas.

Po prognozah največjega nemškega portala za mobilne avtomobile mobile.de je približno vsak drugi potencialni kupec avtomobilov zaradi pandemije odložil načrte za nakup avtomobila na poznejši čas.

Okoli 49 odstotkov jih bo nakup avtomobila prestavilo, 40 odstotkov jih bo zmanjšalo sredstva za nakup avtomobila v povprečju za 26 odstotkov in samo 28 odstotkov bo s svojim začasno ustavljenim nakupom avtomobila nadaljevalo.

To se že opaža tudi na trgih, kamor se rabljeni avtomobili pogosto izvažajo.

Cena rabljenih avtomobilov v Srbiji na primer narašča, ker se od junija kaže rast cen rabljenih avtomobilov v Evropi.

Cena rabljenih avtomobilov se je zato dvignila od 20 do 30 odstotkov.

Skladišča se počasi praznijo, »novih starih« avtomobilov pa po istih cenah več ni mogoče dobiti.

Posamezni modeli avtomobilov so dražji od 1000 do 1500 evrov, določeni pa tudi za 100 odstotkov, vse zato, ker lastniki odlašajo z menjavami svojih avtomobilov.

V zadnjih štirih mesecih so na primer v Srbijo predvsem iz Nemčije uvozili 40.201 rabljenih vozil, katerih skupna vrednost je bila 68,35 milijonov evrov.

Avto Tesla

To je za 1,4 milijona evrov manj kot lani v istem času.

Pred pandemijo je bilo na licitacijah evropskih leasing hiš od 4000 do 5000 vozil tedensko, sedaj pa je ta količina prepolovljena.

Kupci novih vozil zaradi krize tudi težje dobijo kredite, kar je še en razlog, ki ustavlja prodajo avtomobilov.

In zato se cene vozil tudi dvigujejo – čeprav so kupci pričakovali, da bodo zaradi pandemije cene starih vozil padle.

Letos bo svetovno povpraševanje padlo z lanskih 90 milijonov na 70 milijonov avtomobilov. Toda ne povsem enako: medtem ko je pandemija prizadela industrijo vozil na fosilna goriva se to ni zgodilo z električnimi avtomobili.

Recesija je imela tudi nekatere dobre posledice - zmanjšala je na primer emisije toplogrednih plinov.

Se je pa prav zato zmanjšalo tudi povpraševanje po novih avtomobilih. Letos bo svetovno povpraševanje padlo z lanskih 90 milijonov na 70 milijonov avtomobilov.

Toda ne povsem enako: medtem ko je pandemija prizadela industrijo vozil na fosilna goriva, se to ni zgodilo z električnimi avtomobili.

In to kljub temu, da so cene fosilnih goriv rekordno nizke.

Po podatkih organizacije JATO so v Evropi registracije vozil s pogonom na nafto ali bencin do junija letos upadle za eno tretjino, medtem pa se je število registracij električnih vozil povečalo za dve tretjini.

Še vedno pa prodaja električnih avtomobilov v Evropi ne presega pet odstotkov trga.

Vendar se napredek vidi – še leta 2010 je bilo na svetu le 17.000 električnih vozil, danes pa jih je že preko 7,2 milijona.  Do leta 2030 naj bi jih bilo že med 140 in 250 milijoni.

Delite članek