REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Maščevanje električnega avtomobila: električni proti bencinarjem in dizlom, tokrat na Hrvaškem

Maščevanje električnega avtomobila: električni proti bencinarjem in dizlom, tokrat na HrvaškemKdo je ubil električni avtomobil?

Del voznikov vozil z motorji z notranjim izgorevanjem novincev na ulicah in cestah sploh ne vidijo zelo radi. In včasih jim nagajajo. In to tako da parkirajo na mestih, ki so sicer predvidena za polnjenje električnih avtomobilov.

Postopek se sicer imenuje »icing«, ker imajo motorji z notranjim izgorevanjem v angleščini kratico ICE (Internal Combustion Engine).

V nekaterih državah zoper takšne prekrške in napačno parkiranje ukrepajo, v drugih pa ne.

Znan je primer iz Nemčije, kjer je policija zelo hitro odvlekla napačno parkirano vozilo, ki je preprečevalo polnjenje električnega vozila.

Kjer teh predpisov ni, pa se morajo lastniki električnih vozil zanesti nase.

To se je pravkar zgodilo v sosednji Hrvaški, o tem pa je poročal celo Electrek.

Pokazali so, kako se je skupina lastnikov električnih vozil organizirala in zaradi pogostega zasedanja svojih polnilnih mest s strani voznikov vozil z bencinskimi ali dizelskimi motorji preprosto – zasedla eno od črpalk.

Protest je bil kljub temu samo opozorilni in simboličen – vozila so bencinsko črpalko blokirala samo šest minut in bolj zato, da opozorijo javnost nase in na svoj problem.

Tako je videti, kadar nimate nobene druge možnosti, kot da opozorite na svoj problem blokiranih polnilnic tako, da z električnimi avtomobili blokirate bencinske črpalke.

V kolonah, ki so bencinskim avtomobilom onemogočile polnjenje z bencinom ali dizelskim gorivom je bilo veliko vozil znamke Tesla, tu so bili tudi BMW-ji i3 in Nissan Leafi

Akcijo je priredil Igor Kolovrat, ki je tako komentiral celoten dogodek:

»Maščevanje električnega avtomobila! Tako je videti, kadar nimate nobene druge možnosti, kot da opozorite na svoj problem blokiranih polnilnic tako, da z električnimi avtomobili blokirate bencinske črpalke. Dogodek je trajal šest minut in naš namen ni bil, da kogarkoli nadlegujemo, pač pa da opozorimo na dejstvo, da so električna vozila tukaj in da imajo pozitiven vliv na družbo.«

Protest električnih avtomobilov
»Maščevanje električnega avtomobila« na Hrvaškem.

Dogodek so poimenovali »Maščevanje električnega avtomobila« v čast znanega dokumentarca Chrisa Paineja, ki je prvi razkril, s kako podlimi triki je avtomobilska industrija že pred leti naredila vse, da bi »ubila« električne avtomobile.

Nekaj časa jim je uspevalo – do prihoda Tesle.

O tem govori film z naslovom »Kdo je ubil električni avto?«

Kako so poskušali veliki avtomobilski in naftni mogotci uničiti električno revolucijo in kako jim to ni uspelo - predvsem zaradi Elona Muska - pa si lahko ogledate tudi v videu spodaj, ki prikazuje »maščevanje« električnega avtomobila.

Delite članek