REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump se v povprečju zlaže vsakih 72 minut. Njegove »odbite« izjave pa so tokrat podrle nove rekorde

Trump se v povprečju zlaže vsakih 72 minut. Njegove »odbite« izjave pa so tokrat podrle nove rekordeTrump kot izbrani mesija

»Trump, Grenlandija, Danska. Je to resnično življenje? Ali film Petra Selersa

Te besede uredniškega odbora ameriškega časnika New York Times iz naslova njihovega zadnjega uvodnika verjetno najbolje opišejo začudenje, ki ga vse bolj nepredvidljivo ravnanje ameriškega predsednika sproža v javnosti.

Donald Trump se namreč po štetju ameriških analitikov, ki preverjajo dejstva, v povprečju zlaže 13-krat na dan (vsakih 72 minut) in je od svoje inavguracije 26. aprila leta 2016 pa do 5. avgusta letos izrekel natančno 12.019 laži.

Da ameriški predsednik redno preseneča s svojimi tviti in pogosto netočnimi izjavami ter lažmi, je medtem sicer že postalo nekaj povsem vsakdanjega.

Ko je predsednica danske vlade pogovor o prodaji Grenlandije ocenila kot absurden je Trump zatrdil, da je bila 'nesramna' in da bi mu lahko odgovorila »drugače«, ter da se vsaj v pogovoru z njim ne bi smela tako odzvati.

Toda v preteklih dnevih je Donald Trump naredil še nekaj precej neobičajnih zadev. Seznam, ki ga je naredil HuffPost je takšen:

Predsednik je jezen, ker ne more kupiti Grenlandije

»Odrasel ameriški predsednik je v torek tvitnil, da odpoveduje srečanje z dansko predsednico vlade takoj zatem ko je ugotovil, da se z njim ne želi pogovarjati o njegovi želji, da kupi Grnlandijo,« je ocenil Huffington Post.

Trump je namreč dejal, da je Danska »v bistvu lastnica« Grenlandije in da je za ZDA takšen nakup »strateško zanimiv.« Takoj ko je predsednica danske vlade pogovor o tem ocenila kot absurden pa je Trump zatrdil, da je bila »nesramna« in da bi mu lahko odgovorila »drugače«, ter da se vsaj v pogovoru z njim ne bi smela tako odzvati.

Trump, Grenlandija

Podal je še več antisemitskih izjav

Potem ko je predsednik ZDA pritiskal na predsednika izraelske vlade, da naj ne dovoli obiska v Izraelu dvema kongresnicama s palestinskimi koreninami, je ocenil, da so tisti Židje, ki glasujejo za demokrate v bistvu »nelojalni«.

Če glasujete za demokrate, potem ste nelojalni do židovskega ljudstva. Samo slabi ljudje bi rekli karkoli drugega.

»Če glasujete za demokrate, potem ste nelojalni do židovskega ljudstva. Samo slabi ljudje bi rekli karkoli drugega,« je ocenil Trump pred novinarji zunaj Bele hiše.

Do opazke je prišlo zatem, ko sta demokratski poslanki v predstavniškem domu Rashida Tlaib in Ilhan Omar kritizirali izraelsko vlado zaradi prepovedi vstopa v Izrael in obiska na palestinskih ozemljih.

Obe tudi podpirata bojkot Izraela.

Pri tem je po podatkih centra Pew okoli 78 odstotkov volivcev z židovskimi koreninami v ZDA na volitvah leta 2018 glasovalo za demokratsko stranko – kar pomeni, da jih je po Trumpovem štetju večina v ZDA »nelojalnih izraelskemu ljudstvu.«

Sebe je imenoval za »izbranega«

V pogovoru z novinarji je trdil tudi, da je recesija izmišljotina medijev, ki širijo lažne novice, branil trgovinsko vojno s Kitajsko in sebe imenoval kot »izbranega«, medtem ko je gledal v nebo. 

Mnogi v tem vidijo, da ima Donald Trump »kompleks Boga«.

Dejal je, da bi bilo njegovo življenje lažje, če se ne bi spustil v spopad s Kitajsko, nato pa izjavil, da to ni njegova trgovinska vojna. Nato je pogledal v nebo in dejal: »Jaz sem tisti, ki je bil izbran. In zato grem nad Kitajsko. Grem nad Kitajsko zaradi trgovine. In veste kaj? Mi zmagujemo!« je zatrdil Trump.

Tvitnil je tudi sporočilo znanega zagovornika teorij zarot, ki je trdil, da je Trump »drugi za Bogom« oziroma njegov odposlanec.

Tvit Trump o svoji "izbranosti"

Ob tem je dal vedeti, da kljub številnim množičnim pobojem v ZDA ne bo spremenil politiko do nošenja in posedovanja orožja v Združenih državah Amerike. Že napovedano zmanjšanje davkov pa je nato znova odpovedal.

Te izjave so poskrbele za razburjenje tudi med judovskimi organizacijami, ki so ga obtožile spodbujanja antisemitizma. »Ni sicer jasno, komu so po besedah predsednika Judi nezvesti, a so obtožbe o nezvestobi dolgo uporabljali za napade na Jude,« je na Twitterju zapisal izvršni direktor združenja Antidefamacijska liga (ADL) Jonathan Greenblatt.

Jaz sem tisti, ki je bil izbran. In zato grem nad Kitajsko.

Izvršna direktorica Ameriškega judovskega demokratičnega sveta Halie Soifer pa je tvitnila, da predsednik »nima pravice govoriti, da ve, kaj je najbolje za ameriške Jude, ali zahtevati zvestobe od nas«.

Do predsednikovih izjav je bil kritičen tudi senator Bernie Sanders, ki se poteguje za demokratsko predsedniško nominacijo. »Sem ponosen Jud in nimam težav z glasovanjem za demokrate,« je zapisal na Twitterju. Dejal je še, da bo na predsedniških volitvah 2020 volil Juda, sebe.

Trump - izbran od Boga

Trump s svojimi izjavami vznemirja javnost, potem ko je Izrael ameriškima kongresnicama iz vrst demokratov Ilhan Omar in Rashidi Tlaib prepovedal vstop v državo, ker sta podprli bojkot Izraela zaradi ravnanja s Palestinci.

Pozneje so Tlaibovi dovolili vstop za »humanitarni obisk pri babici«. A je kongresnica ponudbo Izraela zavrnila, saj ne pristaja na to, da jo skušajo utišati in obravnavati kot zločinko.

Da je Trump »izbran od boga«, pa so že doslej večkrat ponavljali tako Trumpovi pristaši kot tudi njegovi člani administracije. Je pa nekaj takšnega sedaj prvič povedal sam Donald Trump.

Tudi zato so se v ZDA znova odprle razprave o tem, ali je aktualni ameriški predsednik res pri zdravi pameti.

Mnogi, med njimi celo priznani psihologi menijo, da ni in celo zahtevajo, da se predsednika ZDA na podlagi 25 člena ameriške ustave zaradi neprištevnosti – odstavi.

Delite članek