REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump: »Nakup Grenlandije je samo nepremičninski posel.« Danska premierka: »Ideja je absurdna«

Trump: »Nakup Grenlandije je samo nepremičninski posel.« Danska premierka: »Ideja je absurdna«Trump, Grenlandija

Grenlandija ni naprodaj in ideja, da naj bi Danska Grenlandijo prodala ZDA je absurdna, je dejala danska predsednica vlade potem, ko so svetovalci ameriškega predsednika in tudi sam Donald Trump potrdili, da res razmišljajo o tej možnosti.

»Grenlandija ni naprodaj. Grenlandija ni Danska. Grenlandija pripada Grendlancem. Močno upam, da to ni bilo mišljeno resno,« je dejala danska predsednica vlade Mette Frederiksen za časnik Sermitsiaq med svojim obiskom Grenlandije.

Medtem pa je tudi Donald Trump potrdil, da v ZDA res razmišljajo o tem nakupu.

»Ta koncept se je pojavil … Strateško je zanimiv. Ni pa to prva stran na seznamu, to vam lahko povem,« je dejal Trump novinarjem v Morristownu v New Yerseyu.

Trump: 'Nakup Grenlandije je v bistvu nepremičninski posel.'

Dodal je še, da bi se »dalo veliko narediti« in da je to »v bistvu nepremičninski posel.«

Naslednji mesec naj bi obiskal tudi Dansko, vprašanje Arktike in Grenlandije pa bo prav tako na seznamu pogovorov s predsednico danske vlade in pogovorov z Kim Kielsen, predsednico vlade Grenlandije, ki ima status avtonomnega danskega ozemlja.

Ekonomski svetovalec predsednika ZDA Larry Kudlow je potrdil, da se Trump še zmeraj ogreva za to idejo.

»Ne želim predvideti rezultata. Lahko samo povem, da si predsednik, ki ve nekaj zadev glede kupovanja nepremičnin, želi ogledati tudi možnost nakupa Grenlandije,« je dejal Kudlow.

Dodal je, da se ta zadeva »razvija«, da je Danska »partner« v zvezi NATO in Grenlandija »strateški kraj«, ki ima tudi »zelo vredne minerale.«

Predsednica vlade Grenlandije je za radio DR prav tako dodala, da gre za »absurdno razpravo«.

Zunanja ministrica Grenlandije Ane Lone Bagger je dejala, da so na Grenlandiji »odprti za biznis, nismo pa naprodaj.«

Trump pa se očitno svoje ideje ne bo zlahka odrekel. Pri tem je navedel tudi ekonomski razlog, zaradi katerega upa, da se bo Danska »rešila bremena« Grenlandije.

Grenlandija

»Grenlandija je veliko breme za Dansko, zato ker izgubljajo skoraj 700 milijonov dolarjev na leto s tem, da jih podpirajo. Podpirajo jih z veliko izgubo, za ZDA pa bi bila strateško to zelo lepo, mi pa smo velik zaveznik Danske, mi Dansko ščitimo, Danski pomagamo in ji bomo še,« je dejal ameriški predsednik.

Grenlandija je veliko breme za Dansko, zato ker izgubljajo skoraj 700 milijonov dolarjev na leto s tem, da jih podpirajo.

Vendar ob tem britanski Guaradian opozarja, da je bil Trump tudi do Danske, enako kot do vseh članic zveze Nato doslej, precej kritičen, češ da premalo vlagajo v lastno obrambo.

Je pa Trumpova politika podobna politiki nekdanjih ameriških predsednikov.

Leta 1803 je predsednik Thomas Jefferson od Francije odkupil velike dele Louisiane za 15 milijonov dolarjev.

Leta 1867 je Andrew Johnson plačal 7,2 milijona dolarjev Rusiji, za Aljasko.

Ozemlja pa so ZDA v preteklosti že odkupovale tudi od Danske.

Leta 1917 je Woodrow Wilson za 25 milijonov dolarjev odkupil dansko Zahodno Indijo in jo preimenoval v Deviške otoke.

Toda danes je na sami Grenlandiji večina ljudi zgrožena nad samo idejo ameriškega predsednika.

Ena od prebivalk, Else Mathiesen, je lokalnim medijem dejala tako: »Ne morete kar kupiti otoka ali ljudi. To se sliši kakor nekaj iz časov suženjstva ali kolonializma.«

Delite članek