REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump grozi Rusiji: »Rusi morajo ven iz Venezuele! Vse opcije so na mizi!«

Trump grozi Rusiji: »Rusi morajo ven iz Venezuele! Vse opcije so na mizi!«Guaido, Trump in Pence

Ameriški predsednik je zagrozil Rusiji in zahteval, da svoje vojake takoj umakne iz Venezuele. Iz Rusije pa mu sporočajo, da tega ne bodo storili in da naj raje ZDA umaknejo svoje vojake iz Sirije.

»Predsednik Donald Trump je v sredo pozval Rusijo, da naj umakne svoje enote iz Venezuele in dejal, da so 'vse opcije na mizi', da bi se to res zgodilo,« v dramatičnem tonu poroča Reuters. 

Ameriški predsednik pa je medtem o Venezueli govoril celo kot o "podjetju", kar je takoj sprožilo komentarje na družbenih omrežjih. 

Razlog za to je prihod okoli 100 pripadnikov posebnih enot ruske vojske in strokovnjakov za kibernetsko vojskovanje v Venezuelo. S seboj so pripeljali tudi okoli 35 ton različnega materiala.

Rusija in Kitajska namreč podpirata sedanjega predsednika Nicolasa Madura, medtem ko ZDA in zaveznice podpirajo samooklicanega Juana Guaidoja.

Ko so ga vprašali, kako misli to doseči, je dejal:'Bomo videli. Vse opcije so na mizi.' 

»Rusija mora ven,« je namreč ob srečanju z novinarji dejal ameriški predsednik Donald Trump. Ko so ga vprašali, kako misli to doseči, je dejal: »Bomo videli. Vse opcije so na mizi.«

Omenjeni izraz o »vseh opcijah« pa se v ameriškem »novoreku« uporablja tedaj, ko ameriški predsedniki grozijo z vojaško silo.  

Hitro je prišel tudi odgovor iz Rusije.

Roke proč od Venezuele - koncert v podporo Venezueli Vir:Pixsell
S koncerta v podporo vodstvu države in proti nezakoniti tuji intervenciji, ki jo izvajajo ZDA.

»Predno delijo nasvete komerkoli, da naj se nekaj umakne, naj ZDA raje znova oživijo svoj lasten koncept eksodiusa, še posebej iz Sirije,« je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

Ameriško politiko pa so v Moskvi ocenili s stavkom, da se ZDA glede Venezuele "obnašajo kakor kavboj v Louvru."    

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo sicer trdi, da bo pomoč v Venezuelo pričela pritekati takoj, ko bo maduro odšel z oblasti in napoveduje, da bo to stalo »med 6 in 12 milijardami dolarjev«.

Po drugi strani pa venezuelske oblasti obtožujejo ZDA, da so jim nezakonito ukradle med 30 in 38 milijardami dolarjev.

Juana Guaida kljub velikim pritiskom ZDA predsednika države še vedno ne priznava več kot 140 držav od preko 190 držav sveta.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer v Beli hiši sprejel Fabiano Rosales, ženo venezuelskega opozicijskega samooklicanega voditelja Juana Guaidoja, ki ga kljub velikemu pritisku ZDA še vedno ne priznava za predsednika države več kot 140 držav od preko 190 držav sveta.

Sprejem Rosalesove je namenjen predvsem »ponovni vzpodbudi Guaidoja«, ki se sooča z velikim pritiskom, saj mu večina v državi odreka legitimnost. 

Tudi v ZDA kritiki sedanje ameriške zunane politike od svojega vodstva zahtevajo, da naj preneha "govoriti laži."

Rosalesova se na Floridi danes sestaja tudi s prvo damo ZDA Melanio Trump.

Mnogi ocenjujejo, da ameriške trditve o »boju za svobodo« v Venezueli »več ne letijo.«

Trump pa je kljub temu ocenil, da gospodarske sankcije proti Madurovemu režimu delujejo. »So pod velikim pritiskom. Nimajo denarja, nimajo nafte, nimajo ničesar. Nimajo elektrike,« je dejal Trump.

Rosalesova se je pred tem sestala tudi z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom, ki je prav tako pozval Rusijo k umiku iz Venezuele. Prihod ruskih letal v Venezuelo ta konec tedna je označil za provokacijo.

Na letališču v Caracasu sta namreč v soboto pristali dve ruski vojaški letali, ki sta v državo pripeljali več deset vojakov in veliko količino vojaške opreme.

Vojska Venezuele
Vojska Venezuele ima v svoji oborožitvi veliko ruskega orožja.

Kot so sporočili z ruskega veleposlaništva v Venezueli, sta bili letali poslani zaradi izpolnjevanja »tehnične vojaške pogodbe med državama«.

Državi sta organizirali tudi več skupnih vojaških vanj, Venezuela pa je tudi velik kupec ruskega orožja.

Predno delijo nasvete komerkoli, da naj se nekaj umakne, naj ZDA raje znova oživijo svoj lasten koncept eksodiusa, še posebej iz Sirije

Gre za tovorno letalo antonov 124 in potniško letalo iljušin 62, na katerih je bilo okoli 100 ruskih vojakov in 35 ton tovora. Rusko delegacijo vodi poveljnik ruskih kopenskih sil general Vasilij Tonkoškurov.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pred dnevi napovedal, da bo Rusija v prihodnjih dneh Venezueli, ki se je zaradi nezakonitih ameriških sankcij našla v hudi politični in gospodarski krizi, poslala več ton zdravil.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je opozoril, da ZDA ne bodo samo gledale, medtem ko Moskva pošilja svoje vojake v podporo »Madurovemu režimu.«

Na komentar Donalda Trumpa, da v Venezueli »nimajo denarja, nimajo nafte, nimajo ničesar« pa se je eden od uporabnikov Twitterja odzval z nasprotnim komentarjem in dodal, da če »nimajo nafte«, jih lahko torej ZDA »sedaj pustijo na

miru.«

V telefonskem pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom je Mike Pompeo tudi obsodil krepitev ruske vojaške navzočnosti v Venezueli, ki da »podaljšuje politično krizo« v tej južnoameriški državi.

Pompeo je še pozval Rusijo, naj preneha »nekonstruktivno obnašanje« in podpre samooklicanega Guaidoja.

Delite članek