REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Saj ni res, pa je: Kitajska opozarja pred novo, kazahstansko pljučnico, še smrtonosnejšo od Covida-19

Saj ni res, pa je: Kitajska opozarja pred novo, kazahstansko pljučnico, še smrtonosnejšo od Covida-19Kazahstan - tu razsaja nova pljučnica

Medtem ko se ves svet bori s posledicami pandemije novega koronavirusa, ki so ga lani najprej zasledili v kitajskem Wuhanu, je kitajsko veleposlaništvo v Kazahstanu svoje državljane v tej naslednici nekdanje Sovjetske zveze opozorilo pred novo boleznijo, ki se hitro širi.

Kitajsko veleposlaništvo opozarja pred »neznano pljučnico«, ki na bi bila menda še veliko bolj smrtonosna, kot pa je Covid-19, poroča South China Morning Post.

»Smrtnost pri tej bolezni je bistveno višja kot pri novem koronavirusu. Zdravstvene ustanove v državi izvajajo primerjalne raziskave z virusom pljučnice, vendar morajo virus najprej identificirati,« piše v sporočilu kitajskega veleposlaništva.

Kazahstan

Pljučnice običajno prizadenejo pljučna krila bolnikov, praviloma pa jih lahko povzročijo bakterije ali virusi. Zaradi vnetja ljudje težko dihajo, to pa lahko privede celo do smrti bolnikov.

To je značilno tudi za bolezen Covid-19, ki pa lahko prizadene tudi številne druge organe bolnikov.

Sporočilo veleposlaništva o novi bolezni ne daje posebnih podrobnosti.

Kazahstanski mediji pa poročajo o hitrem povečanju primerov pljučnic v kazahstanskih mestih.

Sredi junija so imeli več kot 500 primerov pacientov v treh mestih, od tega 30 v kritičnem stanju.

Oblasti trdijo, da gre za navadno pljučnico.

Ampak kitajsko veleposlaništvo se s tem očitno ne strinja.

Kazahstan - tu razsaja nova pljučnica

Vendar so smrti zaradi pljučnice samo v juniju predstavljale tretjino vseh smrti zaradi pljučnice od začetka leta.

V državi je bilo od začetka leta 1772 žrtev pljučnice, od tega pa kar 628 v juniju. Med njimi so bili tudi kitajski državljani.

Ob tem Covid-19 razsaja tudi v tej državi. Sredi marca so razglasili izredne razmere in karanteno za mesta, ki je bila ukinjena sredi maja.

Kajti, ne pozabimo, tudi nenavadna pljučnica v Wuhanu se nam je šr pred pol leta zdela kot zelo oddaljena in nenavarna - nat pa je zaradi nje obstal ves svet.

Kazahstanski predsednik Kasim-Jomart Tokajev je v televizijski poslanici prebivalce opozoril na možnost drugega vala.

Zaradi Covida-19 je v Kazahstanu, v katerem živi 18 milijonov prebivalcev, doslej umrlo 250 ljudi, okoli 50.000 ljudi pa je bilo potrjeno okuženih.

In čeprav se na prvi pogled zdi, da je ta bolezen še daleč od slovenskih in evropskih meja je pri tem potrebno biti skrajno pazljiv in previden.

Kajti, ne pozabimo, tudi nenavadna pljučnica v Wuhanu se nam je še pred pol leta zdela kot zelo oddaljena in nenavarna - nato pa je zaradi nje obstal ves svet...

Delite članek