REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

239 strokovnjakov opozarja WHO: Koronavirus se širi po zraku, temu posvečate premalo pozornosti

239 strokovnjakov opozarja WHO: Koronavirus se širi po zraku, temu posvečate premalo pozornostiObrazne maske imajo velik vpliv na preprečitev širjenja smrtonosnega virusa s kašljanjem in govorjenjem

Da se lahko okužba, ki povzroča Covid-19 širi tudi po zraku, je danes že znano, toda znanstveniki iz 32 držav v posebnem, odprtem pismu opozarjajo Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), da posveča še premalo pozornosti prav okužbam, ki se širijo v obliki mikro-kapljic ali aerosolov.

In če je možnost okužbe na ta način, še posebej v zaprtih prostorih večja, potem je toliko bolj pomembno nositi tudi maske.

Nekateri znanstveniki sedaj trdijo, da bodo tudi v WHO-ju celo 'umrli, da bi ubranili svoje stališče', ker ne želijo bolj jasno opozoriti na nevarnost prenašanja okužbe po zraku.

Delavci v domovih za ostarele bi v tem primeru potrebovali tudi N95 maske, v določenih primeri bi bilo potrebno prilagoditi ali dopolniti ventilacijske sisteme ali uvesti dezinfekcijo s pomočjo ultravijolične svetlobe.

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je dolgo časa kot poglavitne vire okužb navajala okužbe s pomočjo kapljic ter ob stiku s površinami, na katerih so virusi in nato stik okuženih rok z dihali ali usti neke osebe.

Toda za vrsto primerov je jasno, da so lahko nastali samo s pomočjo širjenja drobnih kapljic po zraku.

Koronavirus in laboratoriji  

Kljub temu pa WHO okužbe po zraku celo v zadnjem sporočilu za javnost z dne 29. junija ocenjuje kot verjetne le v primeru intubiranja pacientov. To namreč povzroči nastanek kapljic, manjših od petih mikronov.

In le v teh primerih WHO tistim v bližini pacienta priporoča maske N95 in dobro ventilacijo prostorov, opozarja New York Times.

Nekateri znanstveniki sedaj trdijo, da bodo tudi v WHO-ju celo »umrli, da bi ubranili svoje stališče«, ker ne želijo bolj jasno opozoriti na nevarnost prenašanja okužbe po zraku.

Lidia Morawska, dolgoletna svetovalka WHO je bila v zadnjem času zelo razočarana, ker nikakor ni uspela organizirati sestanek med znanstveniki in uradniki WHO, ki bi bil posvečen tej temi.

Lidia Morawska, dolgoletna svetovalka WHO je bila v zadnjem času zelo razočarana, ker nikakor ni uspela organizirati sestanek med znanstveniki in uradniki WHO, ki bi bil posvečen tej temi.

Vse razprave v okviru WHO zato večinoma vodijo pristaši »pranja rok«.

Morawska pa opozarja, da je že od leta 1946 znano, da kašljanje povzroča aerosole in da je razlika, ki jo v WHO delajo med velikimi kapljicami in aerosoli »umetna.«

Znanstvenikom se res ni posrečilo vzgojiti virusov iz aerosolov v laboratorijih, toda vzorci so prišli iz bolnišnic z dobro ventilacijo.

Tam, kjer je ni dovolj, bi se lahko koncentracije virusov povečale, ocenjujejo strokovnjaki.

Finska študija
Finska študija je pokazala, da lahko oblak aerosolov doseže tudi nekoga na drugi strani nakupovalne police v trgovini.

Vse več je namreč primerov, kjer je očitno, da se je okužba prenesla le po zraku.

»V to smo stoodstotno prepričani«, opozarja Lidia Morawska, profesorica atmosferskih znanosti in okoljskega inžinerstva na univerzi za tehnologijo v Brisbanu v Avstraliji, poroča Los Angeles Times.

Prenos po zraku je namreč edina razlaga za nekatere množične okužbe.

Gre za primere kosil v restavracijah na Kitajskem, kjer so okuženi sedeli daleč eden od drugega ali pa primer zborovskega petja v Washingtonu, kjer so pevci upoštevali veljavne varnostne ukrepe – pa so se vendarle okužili.

Vse razprave v okviru WHO večinoma vodijo pristaši 'pranja rok'.

Že iz sredine marca so znani rezultati eksperimentov iz laboratorijev, kjer se je virus v zraku obdržal do tri ure.

V realnih okoliščinah to pomeni, da bi lahko bil nevaren okoli pol ure.

Ob tem pa znanstveniki opozarjajo tudi na »super-razširjevalce«, osebe, ki so še posebej dobre pri izdihavanju izjemno majhnih kapljic in jih lahko proizvedejo 1000-krat več kot večina ljudi.

To ponazarjajo razsežnosti okužbe v ameriškem Wermontu.

Maske in filtriranje kapljic
Večje kapljice okuženega se zadržijo v zgornjem delu dihal, manjše od deset mikronov pa zadržijo maske N95. Vendar ne tudi manjše od petih mikronov ...

Tu se je 10. marca zbralo 61 pevcev, ki so si razkuževali roke, ki se niso objemali in ne dotikali, na koncu pa se je bolezni izognilo samo osem pevcev, dva pa sta umrla.

Znanstveniki pod vodstvom Shelly Miller, profesorice mehanskega inžinerstva so natančno analizirali gibanje vseh udeležencev te vaje in bolnega pevca, ki je bil vir okužbe.

Ta pevec se ni približal drugim na manj kot dva metra in se ni dotikal drugih predmetov. V trenutku dogodka je mislil, da je samo malo prehlajen.

Vdihavanje skupnega zraka ob hkratni veliki količini kapljic, ki jih proizvaja petje, je bilo dovolj, da se je večina okužila.

Vdihavanje skupnega zraka ob hkratni veliki količini kapljic, ki jih proizvaja petje, je bilo dovolj, da se je večina okužila.

Donald Milton, profesor zdravega okolja na univerzi Maryland opozarja, da povprečna oseba dnevno izdiha 10.000 litrov zraka.

»V 10.000 litrih zraka potrebujete samo eno infekcijsko dozo za širjenje bolezni, toda dokazati, da je bila res tu je izjemno težko, to pa je eden od problemov, ki ga imamo,« opozarja profesor Milton.

Toda prav zato je nošenje zaščitnih mask, še posebej v zaprtih prostorih in povsod, kjer se glasno govori, vzklika ali poje – še toliko bolj pomembno.

Delite članek