REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova raziskava: Oblak virusov lahko ob kašljanju in kihanju doseže tudi več kot osem metrov

Nova raziskava: Oblak virusov lahko ob kašljanju in kihanju doseže tudi več kot osem metrovObrazne maske imajo velik vpliv na preprečitev širjenja smrtonosnega virusa s kašljanjem in govorjenjem

V boju proti koronavirusu je zelo pomembna tudi socialna distanca. Povsod po svetu je zato uveljavljeno pravilo, da se ljudje drug od drugega odmaknejo za okoli dva metra.

V nekaterih državah je uveljavljeno pravilo, da je dovolj en meter, v anglosaksonskih pa ponavadi velja zapovedana razdalja šestih čevljev (okoli 1,8 metra).

Toda nekateri raziskovalci menijo, da to ni dovolj in da je prav to problem.

Kirurške maske in maske N95, ki so v uporabi, niso testirane glede potencialnih karakteristik respiratornih emisij ob kašljanju in kihanju na večjih razdaljah.

Lydia Bourouiba, profesorica na ameriškem inštitutu MIT je raziskovala dinamiko izdihovanja (kašljanja in kihanja) v okviru dela v Laboratoriju za dinamiko transmisije okužb.

Ugotovila je, da kapljice tekočine lahko »potujejo« tudi do 27 čevljev (8,22 metra) daleč.

Njena raziskava bi lahko imela posledice tudi na globalno pandemijo bolezni Covid-19, saj ukrepi ameriških centrov za preprečevanje nalezljivih bolezni (CDC) in navodila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) opozarjajo le varno na daljavo, ki mora biti večja od treh ali šestih čevljev (meter do dva metra).

»Nujno bi bilo potrebno ponovno pregledati navodila, ki so jih podali WHO in centri CDC v zvezi z nošenjem zaščitne opreme, še posebej za delavce, ki so v stiku z bolniki«, je Bourouiba dejala za USA Today.

Kašljanje in oblak virusov
Večje kapljice pri kašljanju in kihanju večinoma padejo na tla do 1,5 metra daleč, manjše pa letijo tudi preko 6 oziroma preko 8 metrov daleč.

Raziskava Bourouibe kaže na potrebo po izboljšanju sedanjih ukrepov.

Po njenih besedah so sedanji ukrepi utemeljeni na gibanju »večjih kapljic« in na oceni, da lahko večje kapljice prepotujejo le krajše razdalje.

Ideja o tem, da kapljice zadenejo virtualni zid in se tam ustavijo in da smo nato varni ni utemeljena na dokazih iz raziskave MIT-a in tudi ne na podlagi dokazov, ki jih imamo o transmisiji Covid-19.

Toda v svoji raziskavi, ki je bila objavljena v žurnalu ameriškega medicinskega združenja (Journal of the American Medical Association) prejšnji teden je Bourouiba zapisala, da lahko največja hitrost izdihanih kapljic doseže vrednosti nekje med 10 metrov na sekundo do 30 metrov na sekundo (druge raziskave podajajo tudi hitrosti okoli 50 metrov na sekundo), ter da »kirurške maske in maske N95, ki so v uporabi, niso testirane glede potencialnih karakteristik teh respiratornih emisij.«

Ideja o tem, da kapljice »zadenejo virtualni zid in se tam ustavijo in da smo nato varni« ni utemeljena na dokazih iz njene raziskave in tudi ne na podlagi »dokazov, ki jih imamo o transmisije Covid-19.«

Bourouiba opozarja, da »plinski oblak« lahko vsebuje kapljice različnih velikosti in nastane vedno, ko kdo zakašlja ali kihne ali pa kako drugače izdihne.

In ta oblak se samo delno ustavi, kadar kihamo in kašljamo v komolec.

»Kar se tiče režima tekočin – torej tega, kako se izdihnjene vsebine emitirajo - smo dokazali bistveno, namreč da plinski oblak vsebuje kapljice vseh velikosti in da ne gre za 'velike' kapljice zoper 'majhne' ali pa za 'kapljice' zoper 'aerosole.'«

Dr. Paul Pottinger, profesor za infektivne bolezni na Washingtonski univerzitetni šoli medicine je dejal, da ostaja odprto vprašanje predvsem glede razdalj, na katerih je virus učinkovit.

»Zame ni vprašanje, kako daleč lahko potuje virus, pač pa, kako dolgo lahko potuje, preden ni več nevaren. Manjši kot so delčki, manjša je nevarnost, da bodo lahko nekoga, ki bi jih vdihnil in jih dobil v nos ali usta, na ta način okužili.«

Maske in filtriranje kapljic
Večje kapljice uspešno zadržijo tudi navadne kirurške maske, najmanjše pa večinoma le tiste po standardu N95, z boljšimi filtri.

V tem smislu so najbolj nevarne večje kapljice, velike skoraj kakor dežne kapljice, ki so dovolj velike, da na njih še vedno deluje gravitacija. In te nekje do dveh metrov padejo na tla.

Toda tudi Pottinger priznava, da bi v primeru, če lahko kapljice dosežejo več kot osem metrov, to povzročilo, da bo okuženih več oseb.

»Da bi bil nekdo okužen je potrebno, da je v stiku z določenim številom virusov, imenujemo jih 'virioni', gre za posamezne viruse, ki morajo vstopiti v telo, da bi se infekcija lahko nadaljevala. Vendar ne vemo natančno, kolikšno je to število, čeprav je verjetno, da je številka višja od enega virusa,« opozarja zdravnik in dodaja, da bi v primeru, če bi bili v to prepričani, vsi bili okuženi v premeru osmih metrov, vendar pa tudi v to ne moremo biti prepričani.

Najbolj nevarne so večje kapljice, velike skoraj kakor dežne kapljice, ki so dovolj velike, da na njih še vedno deluje gravitacija. In te nekje do dveh metrov padejo na tla.

Bourouiba priznava, da je potrebno odgovoriti še na veliko vprašanj, predvsem glede potrebne koncentracije virusov, ki lahko povzročijo okužbo, vendar opozarja na pomen previdnosti in poudarja, da bi bilo potrebno zato vsaj za zdravnike rezervirati »najboljše maske.«

Podobne raziskave pa hkrati potrjujejo, da maske bistveno vplivajo na izpostavljanje virusom, tako pri vdihavanju, kot pri kašljanju in govorjenju.

Morda še pomembnejše je izdihavanje in kašljanje.

Ob tem pa je potrebno vedeti, da tako kirurške kot tudi boljše maske N95 okoli štirikrat zmanjšajo možnost emisije virusov iz ust, pa kažejo tudi druge raziskave.

Štirikrat manj izkašljanih ali kako drugače razširjenih virusov (ki iz ust letijo z večinoma nevidnimi kapljicami tudi ob govorjenju) pa lahko bistveno zmanjša tudi izpostavljenost okolice virusnim okužbam.

Delite članek