REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bog pomagaj ZDA: Ameriški zdravstveni sistem je steklena hiša, po katerem bo udarilo kladivo koronavirusa

Bog pomagaj ZDA: Ameriški zdravstveni sistem je steklena hiša, po katerem bo udarilo kladivo koronavirusaTrump in mrtvi v ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump se je v zadnjih dnevih odločil za javno nasprotovanje politiki boja s smrtonosnim koronavirusom, ki ga priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Zatrdil je, da ZDA nisi bile narejene za to, da bi jih »ugasnili« in izrazil svojo namero, da »državo za posle« znova odpre že okoli 12. aprila.

Po oceni večine epidemiologov bi to lahko vodilo do hitrega naraščanja žrtev Covid-19. V ZDA jih je že doslej bilo več kot 2400.

To je sistem, v katerem je manj kot milijon bolnišničnih postelj za celotno državo; sistem, v katerem številna ruralna okrožja nimajo niti ene.

K temu ne bo pomagala tudi 2-trilijonski paket pomoči, ki ga je v zakonsko proceduro poslala ameriška administracija.

Prava težava je namreč – zelo slab ameriški zdravstven sistem, vsaj ko gre za soočanje z epidemijami in potrebami »najširših ljudskih množic.«

Toda po drugi strani je znano, da se ameriška medicinska znanost lahko ponaša z nekaterimi spektakularnimi dosežki, metodami in oskrbo.

Kje je torej prava težava, zakaj se tako napredna in vsekakor bogata država ne bi mogla uspešno ubraniti pandemije?

Pravo težavo odkriva Mark Sumner, ki pojasnjuje, da je bistvo težav proces povečevanja produktivnosti in učinkovitosti korporacij, pa tudi bolnišnic, ki v ZDA večinoma delujejo po enakih načelih kot podjetja.

To je sistem, ki maksimalizira profit. Hkrati pa je tudi sistem, ki predpostavlja, da je vse mogoče porezati do samih kosti: da je posle mogoče voditi z najmanjšim številom zaposlenih, z najmanjšimi zalogami, z najmanj alternativami.

Njihovi procesi so zato »vitki«.

Skrb za »vitko državo« se v zdravstvu kaže kot skrb za vitke bolnišnice in vitek (beri: podhranjen) zdravstven sistem.

Kaj to pomeni, pa postane jasno šele v času kriz.

Zato so ameriške bolnišnice učinkovite, delujejo z malo stroškov, vse to pa je privedlo do situacije, ko so »predsedniki uprav milijonarji, delavci pa živijo na bonih za hrano.«

»To je sistem, ki maksimalizira profit. Hkrati pa je tudi sistem, ki predpostavlja, da je vse mogoče porezati do samih kosti: da je posle mogoče voditi z najmanjšim številom zaposlenih, z najmanjšimi zalogami, z najmanj alternativami. Tu ni ničesar, kar bi sistem lahko naredilo manj dobičkonosnega. Sistem stoji kakor steklena hiša in čaka, da bo nekaj preizkusilo njegovo krhkost.«

In tako imajo v ZDA sistem, pri katerem mora prav vse stati na mestu, da bi delovalo.

»To je sistem, v katerem je manj kot milijon bolnišničnih postelj za celotno državo; sistem, v katerem številna ruralna okrožja nimajo niti ene. Zato, ker je to najbolj dobičkonosen način, da se vodi ta sistem, in to je tisto, kar se zgodi, kadar je skrb za zdravje prepuščena trgu – da imamo ravno dovolj zdravstvene nege za najvišjo možno ceno, ki jo bodo ljudje še tolerirali, ne da bi zahtevali spremembe,« ocenjuje avtor.

Trump in koronavirus
Trump vs. koronavirus

To je tudi sistem v katerem si država ne želi zdravstvene krize.

In to je razlog zaradi katerega bo Amerika sedaj, zaradi pandemije Covid-19 dobila lekcijo o tem, da je zdravstveni sistem nekaj več od vprašanja, ali je zanj bolje plačevati preko davkov ali preko čekov zavarovalniškemu podjetju.

V šestdesetih letih so se astronavti norčevali o tem, kako nemogoč bi bil polet na raketi, ki bi jo sestavili s pomočjo pogodbenikov, ki bi ponujali najnižje cene.

»V šestdesetih letih so se astronavti norčevali o tem, kako nemogoč bi bil polet na raketi, ki bi jo sestavili s pomočjo pogodbenikov, ki bi ponujali najnižje cene.

Toda NASA je tedaj in sedaj imela varnostno kulturo, ki je od vsake od komponent zahtevala, da jo testirajo in ponovno testirajo, dokler niso bili prepričani, da bo zadeva delovala. Vesoljska ladja je nasprotje nečesa 'vitkega', z rezervo in rezervo rezerve in še eno rezervo. Na vsaki mogoči točki … Nič od tega pa ne velja za naš zdravstven sistem.

Neuspeh je zelo verjeten rezultat na vsaki kliniki ali bolnišnici v ZDA.

Določena stopnja neuspeha se celo pričakuje. Sestavljanje sistema z dodatnimi kapacitetami in strokovnjaki, ki ne bi bili ves čas porinjeni do njihovih absolutnih meja bi stalo več.

Vsak delavec, doktor, sestra (in še posebej sestre), ki jih boste kadarkoli srečali so izčrpani, kajti vzdrževanje sistema na sami meji propada je točno to, kar pričakujejo. Oziroma je cilj korporacij, ki poskušajo izmolsti vsak cent iz celotnega procesa. Ob povprečnem obisku bolnišnice se več ljudi ukvarja s tem, kako vam zaračunati uslugo kot s samo uslugo…,« poudarja Mark Sumner.

To je tisto, kar se zgodi, kadar je skrb za zdravje prepuščena trgu – da imamo ravno dovolj zdravstvene nege za najvišjo možno ceno, ki jo bodo ljudje še tolerirali, ne da bi zahtevali spremembe.

S tem ko so ZDA zdravstveno nego obravnavale kot posel, so Američani že videli, kako so bili prvi, ki so si upali zahtevati testiranje za Covid-19 nato dobili v roke račune za več tisoč dolarjev, prvi rezultat tega pa je bilo odvračanje drugih Američanov od - testiranja.

In to je ravno tisti rezultat, ki je najboljši za zavarovalniška podjetja – in najslabši za ljudstvo.

»Zato je povsem gotovo, da bodo Američani skrivali svoje šmrkanje, potopili svoje simptome v razna zdravila in poskusali to 'preživeti', saj si ne morejo privoščiti zdravljenja. Ob tem nimajo plačane bolniške, nimajo plačane skrbi za otroke in nobene garancije, da zaradi odsotnosti z dela ne bodo dobili odpovedi. In nimajo še več podobnih 'socialističnih' bedarij,« opozarja Mark Sumner.

»In prav zato, ker je ameriški sistem tako vitek, ameriške bolnišnice že beležijo pomanjkanje vsega, od rokavic preko mask do protibolečinskih tablet, saj je edini oskrbnik z najbolj poceni izdelki te vrste že v področju, ki ga je prizadel koronavirus. Ne samo, da so te tovarne na drugem koncu sveta in so brez delavcev že več tednov, vse, ki so bile na voljo doma, so bile medtem že zaprte …

Trupla v hladilnem avtobusu
Mrtvih zaradi Covida-19 v ameriških bolnišnicah je že toliko, da so prvič po 11/9 2001 v ZDA za njihovo odvažanje pričeli uporabljati velike avtobuse - hladilnice. Ena od bolniških sester je za BuzzFeed v opomin vsem odprla zadnja vrata in posnela, kako je videti znotraj njih.

Covid-19 bo zalučal veliko kladivo v ameriški sistem zdravstva. Vse, kar lahko posamezniki naredijo je, da upajo, da ne bodo porezani v tem procesu. Potem pa glasujejo, da spremenijo ta prekleti sistem,« je ocenil Mark Sumner.

Delite članek