REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slika, ki pove vse o tem, zakaj se koronavirus širi – in zakaj so vse bolj na udaru mladi

Slika, ki pove vse o tem, zakaj se koronavirus širi – in zakaj so vse bolj na udaru mladiNošenje maske v ZDA in plaža na Floridi

Ne obolevajo samo starejši: Vodilni ameriški ekspert opozarja, da je zapletov zaradi koronavirusa vse več tudi med mladimi.

Dr. Anthony Fauci, direktor nacionalnega inštituta za alergije in infekcijske bolezni in najpomembnejši strokovnjak za nalezljive bolezni v ZDA opozarja, da zdravniki in strokovnjaki na infekcijskih klinikah vidijo vse več mlajših, ki imajo zaplete zaradi Covida-19.

V začetku izbruha pandemije je veljalo prepričanje, da so najbolj ogroženi starejši, da pa imajo mladi le blažje klinične slike.

Toda to se sedaj spreminja, opozarja dr. Fauci.

Bolezen je nenavadna in zato tudi nevarna.

»Misliti, da mladi nimajo resnih zapletov je narobe. Vidimo vse več in več zapletov tudi med mladimi,« je opozoril strokovnjak.

Bolezen je namreč nenavadna in zato tudi nevarna.

Nekateri ljudje namreč »dobijo samo blage simptome in nekateri imajo simptome, ki jih doma preživijo v nekaj dnevih, drugi morajo v bolnišnice, nekateri potrebujejo kisik, intenzivno nego in nekateri umrejo,« je poudaril strokovnjak.

Po ocenah strokovnjakov je bilo doslej s koronavirusom okuženih že več kot 20 milijonov prebivalcev, uradno pa je zabeleženih 2,4 milijonov okužb.

Številne zvezne države v ZDA so ukrepe socialne izolacije uvedle prepozno, gospodarstvo pa so »odprle« prehitro.

Kako se jih še vedno ne držijo niti v letalih in zakaj je situacija tako slaba v ZDA – le malo boljša pa je tudi v Evropi – pa kaže posnetek pristaša Donalda Trumpa, ki si je med poletom z letalom s kapo in sloganom »naredimo Ameriko znova veliko« (MAGA) sicer nadel masko – ampak na nekoliko napačno mesto …

Delite članek