REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi v Floridi pred državnim praznikom ponarejajo podatke o okuženih in mrtvih zaradi koronavirusa

Tudi v Floridi pred državnim praznikom ponarejajo podatke o okuženih in mrtvih zaradi koronavirusaDeSantis in koronavirus. Vir: Twitter

Guverner Floride, republikanec Ron DeSantis se je znašel pod plazom obtožb o tem, da v tej zvezni državi »kuhajo knjige« oziroma ponarejajo podatke v zvezi s Covidom-19.

Vir obtožb je žvižgačka Rebekah Jones, ki se je uprla ponarejanju številk.

»Vi fantje ste že mesece del konspiracije«, je ob tem guverner, ko so ga vprašali o obtožbah Jonesove, odgovoril novinarjem.

Rebekah Jones je bila pred tem vodilna strokovnjakinja za koronavirus in nalezljive bolezni v tej zvezni državi.

Jonesova ima dokaze, da so »zaposlenim v ministrstvu za zdravstvo ta teden ukazali, da naj spremenijo številke in pričnejo počasi brisati smrtne primere in primere okužb, tako, da bo videti, da se situacija v Floridi pred praznikom 4. julija počasi izboljšuje in da so 'šli čez vrh.'«

Ob tem je Florida pravkar, z 8942 okužbami dnevno po nekaj dnevih, ko je imela okoli 5000 okužb dnevno pravkar podrla vse svoje žalostne dnevne rekorde.

Vse to pa se v veliki meri dogaja zato, ker države, večinoma tiste, ki jih vodijo republikanci, »odpirajo« svoja gospodarstva.

Samo v tem mesecu se je število potrjenih primerov koronavirusa v tej državi dvignilo s 56.000 na nad 114.000.

Rebekah Jones, ki je bila odgovorna za uradne podatke, je medtem izgubila delo.

Trump in koronavirus

Odpustili so jo, ker ni želela manipulirati s številkami.

Dejala je, da ima dokaze, da so »zaposlenim v ministrstvu za zdravstvo ta teden ukazali, da naj spremenijo številke in pričnejo počasi brisati smrtne primere in primere okužb, tako, da bo videti, da se situacija v Floridi pred praznikom 4. julija počasi izboljšuje in da so 'šli čez vrh.'«

Odpustili so jo, ker ni želela manipulirati s številkami.

»O teh primerih sedaj poročajo samo zato, da bodo to naslednji teden omejili in poskusili vse prepričati, da je epidemija minila,« je dejala.

Pri tem pa je celo predsednik ZDA zdravstvenim delavcem dejal, da na »upočasnijo testiranje«, da bi imeli v državi boljše rezultate.

Najprej je potrdil, da se ni »hecal«, šele po več dnevih pa je Donald Trump spremenil mnenje in trdil, da je bil samo sarkastičen.

Ampak ob takšnih sporočilih z vrha države ne bi bilo nenavadno, če bi bili uradni podatki - napačni.

In to ne samo v ZDA.

Delite članek