REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koronavirus je sedaj tudi razlog za – padec potniškega letala

Koronavirus je sedaj tudi razlog za – padec potniškega letalaPadec letala v Karačiju, 22. maja 2020. Vir: Twitter

Koronavirus vsak dan kosi nove smrtne žrtve, toda ob tistih, ki umirajo zaradi problemov z dihanjem in drugimi zapleti, bi lahko virus imel svoj vpliv tudi na nesrečo potniškega letala v Pakistanu.

Preiskovalci so namreč ugotovili, da sta bila zaradi koronavirusa »pilota raztresena« in sta naredila vrsto napak.

Koronavirus je tako vsaj posredno vplival tudi na to nesrečo.

Med drugim sta pilota poskusila pristati brez izvlečenih koles, to pa je nato vodilo do padca letala, na krovu katerega je umrlo 98 ljudi v Karačiju.

Do nesreče je prišlo prejšnji mesec v Pakistanu.

Letalo je strmoglavilo na poseljeno območje 22. maja, potem ko sta oba motorja ob pristanku pred letališčem odpovedala ob drugem poskusu pristanka.

Umrli so vsi člani posadke in potniki ter otrok na tleh.

Na tleh so bili ranjeni trije ljudje.

Prva preiskava nesreče kaže na 'kaotične zadnje minute' poleta in 'serijo bizarnih napak', ki so jih spremljale težave v komunikaciji z nadzorom poletov.

Prva preiskava nesreče kaže na »kaotične zadnje minute« poleta in »serijo bizarnih napak«, ki so jih spremljale težave v komunikaciji z nadzorom poletov.

Letalo je bilo na dvakrat preveliki višini, ko je poskusilo prvič pristati.

Iz nadzora poletov so pilotom svetovali, da naj raje naredijo še en krog, da bi pristali iz nižje višine, vendar sta pilota kljub temu poskusila pristati že prvič.

In to tako, da sta pozabila – spustiti kolesa.

Pod motorji se je zato zaiskrilo, kar v nadzoru poletov niso sporočili pilotom, ki sta na ta način uničila motorja, zato poškodovano letalo ni uspelo narediti novega kroga nad letališčem, pač pa je strmoglavilo.

Pakistanski minister za letalstvo Ghulam Sarwar Khan je v parlamentu povedal, da sta pilota med pristankom razpravljala o koronavirusu, medtem ko sta poskušala pristati in sta ob tem odklopila avtopilota.

»Pilot in kopilot nista bila v popolnosti koncentrirana, ker sta se pogovarjala o koronavirusu. V mislih sta imela virus. Njune družine so bile zaradi njega prizadete in zato sta razpravljala o tem. Pilot je bil na nesrečo preveč prepričan vase,« je dejal minister.

Delite članek